Kæmpeopbakning til legeplads: Folk savner det virkelig

Kæmpeopbakning til legeplads: Folk savner det virkelig
Annika Lamhauge fra Børn på Nordlandet håber, at rigtig mange vil støtte at "Bællapladsen" bliver bygget i Allinge. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 24. JAN 2022 • 19:30
Niels Ebdrup
Journalist
NYHED | ABONNENT
24. JAN 2022 • 19:30

Allinges unge bør have et alternativ til Nettos parkeringsplads, mener borgerne helt tydeligt. På bare to dage er det lykkedes at finde 500 mennesker, der ville skrive under på, at der skal laves en ny legeplads for de lidt større børn i Allinge.

500 underskrifter var nødvendige for, at projektet Bællapladsen kunne komme i betragtning til at modtage en million kroner i støtte fra fonden Realdania. Bag projektet Bællapladsen står Bornholms Regionskommune og en masse lokale foreninger og institutioner - blandt andre Kongeskærskolen og foreningen Børn på Nordlandet. 

Og der er stor lokal opbakning til, at der bliver lavet en legeplads i Allinge, hvor de større skolebørn kan hygge sig efter skole. Som det er nu, hænger de ud ved Netto af mangel på bedre.

Formand for Børn på Nordlandet, Annika Lamhauge, oplever at der stor interesse for Bællapladsen.

– Jeg har nærmest ikke lavet andet hele weekenden end at skrive med folk om det her. Der er en kæmpe opbakning. Folk savner det virkelig, og de kontakter os for at høre, om de kan bidrage på en eller anden måde. Vi blev blandt andre kontaktet af en jurist, som ville hjælpe, hvis det blev relevant, fortæller Annika Lamhauge.

Alternativ til Nettos p-plads

Planen er at forvandle parkeringsområdet og det lille græsstykke overfor Bornholms Idræts- & Kulturcenter til et legemiljø, hvor man for eksempel kan stå på løbehjul eller lave parkour. Det er et projekt, der skal skabe glæde for de unge Allinge-borgere, som i dag ikke ved, hvad de skal lave efter skoletid. Det fortæller arkitekt hos Bornholms Regionskommune Gugga Zakariasdottir.

– Det bliver et sted for mellemgruppebørnene. Stedet er tiltænkt børn, der går i skole. Vi har holdt en workshop, hvor børnene har fortalt, at de efter skole går ned til Netto og hænger ud på parkeringspladsen, siger Gugga Zakariasdottir, der imidlertid også ser for sig, at de mindre børn kan benytte sig af faciliteterne.

– Børn fra børnehaven kan også stå på løbehjul, så de kan også få glæde af det. Men det er ikke en sandkasselegeplads. Der kommer en legeplads ved den nye børnehave, som skal bygges lige over for (i forbindelse med Bornholms Idræts- og Kulturcenter, red.). Den legeplads vil sandsynligvis kunne blive benyttet af de mindste efter lukketid, siger Gugga Zakariasdottir.

Børnefamilier skal inddrages

Annika Lamhauge mener, at der i den grad er brug for Bællapladsen som et alternativ til at hænge ved Domen eller ved Netto.

– Der har været behov for sådan et sted i mange år. Der har været lavet workshops om et sådant sted med børn fra Kongeskærskolen. De var små dengang, og nu går de på Campus, siger Annika Lamhauge.

Projektet er budgetteret til at koste 3,5 millioner kroner, og lykkes det at skaffe pengene fra fonde, vil Børn på Nordlandet blive inddraget i detaljerne omkring legepladsen. Som de kommende brugere af Bællapladsen, skal børnefamilierne høres.

– Vi har allerede været ude og spørge brugerne på vores sociale medier: Hvad er en god legeplads for dig og dit barn? Det er den viden, vi bidrager med, fortæller Annika Lamhauge.

Både Kongeskærskolen og Folkemødet er også involveret i at søge penge til Bællapladsen, så stedet skal også bruges i forbindelse med undervisning og under Folkemødet. Folkene bag projektet håber, at det kan se dagens lys til næste år – hvis ellers pengene bliver skaffet, og Kystdirektoratet vil give tilladelse til, at man laver en legeplads på stedet.