Kaas: Nyt liv på kajen

Kaas: Nyt liv på kajen
LEDER | 10. JUL 2024 • 05:30
Tommy Kaas
Redaktør
LEDER
10. JUL 2024 • 05:30

Det smager stadig en smule af fisk på havnen i Rønne, og sådan skal det forhåbentlig være i mange år ud i fremtiden.

Store kædebutikker og online supermarkeder vinder frem. Det er herligt, at man kan klare alle daglige indløb i et snuptag, og det mangefacetterede udbud gør, at vi – også på Bornholm – bliver tilsmilet af konkurrencedygtige priser på langt de fleste af vores varer.

Men det må ikke være stordrift det hele. Små specialbutikker er vigtige for vores bybillede, og netop nu er der mulighed for at sikre overlevelsen for en af Rønnes fine, traditionsrige forretninger.

Fiskebutikken på havnen i Rønne er til salg, og ud over at kunne stå for leveringen af frisk fisk på kajen i Rønne, så er muligheden der altså nu for også at puste nyt liv i et stykke kulturhistorie – og ikke mindst en væsentlig aktivitet som modspil til Rønne Havns enorme udvidelsesplaner.

Oven i købet ligger fiskebutikken lige ved Søndre Bådehavn, der stadig får lov til at bevare sit hyggelige særpræg.

Det er efterhånden så som så med charmen på Rønne Havn. Meget er jo efterhånden havnebassiner uden vand, opmagasinering af vindmøller og opmarch for ventende biler, der skal med hurtigfærgen, men før vi alle fortaber os i muligheder for fremskridt og nye indtægter, så lad os minde hinanden om, at det nære, vores kultur og vores fælles historie ikke kun skal være – netop – historie.

Vi har brug for de her små identitetsskabende kulturbærere og traditionsrige holdesteder i samfundet. I ikke så gamle dage lå der både en brugs og en købmand, en slagter og en bager, et mejeri og to banker i Lobbæk, og vel vidende, at det selvfølgelig ikke kan være sådan længere, så er bevidstheden om, hvordan og ikke mindst hvor hurtigt det kan gå, vigtig.

En butik som Laksen er jo årsagen til, at det trods alt stadig smager en smule af fisk på Rønne Havn, og som et symbol på det levende og unikke, der er med til at udgøre sjælen i en by – og på en ø – er der god grund til at hive pengepungen frem og investere i foretagendet. Det vil glæde og gavne mange.