It-kriminelle har kig på Bornholm: Bedrageri ved samhandel er mest udbredt

It-kriminelle har kig på Bornholm: Bedrageri ved samhandel er mest udbredt
Stærke kodeord er et væsentligt middel til at beskytte sig mod digital svindel, som er i vækst. Arkivfoto
KRIMINALITET | BORNHOLM | ABONNENT | 27. SEP 2021 • 12:48
Henrik Nielsen
Journalist
KRIMINALITET | BORNHOLM | ABONNENT
27. SEP 2021 • 12:48

Antallet af anmeldelser af it-kriminalitet er stigende. Stærke kodeord er en god beskyttelse.

It-relateret økonomisk kriminalitet er et kriminalitetsområde i stor vækst. Sidste år steg antallet af anmeldelser på landsplan med 11,1 procent. Tal fra politiets landsdækkende center for it-relateret økonomisk kriminalitet viser, at de it-kriminelle også har blik for Bornholm.

I alt blev der på Bornholm indgivet 156 anmeldelser om it-relateret økonomisk kriminalitet på Bornholm i 2020. Det svarer til en halv procent af anmeldelserne på landsplan. Det lyder ikke af ret meget, men hvis man kigger på antallet af anmeldelser fra private anmeldere i forhold til antallet af indbyggere i politikredsen, bliver det tydeligt, at denne kriminalitetsform også florerer her på øen.

Især samhandel

På Bornholm modtager politiet 3,8 private anmeldelser per 1.000 indbyggere. Dermed ligger den lokale politikreds på niveau med Midt- og Vestsjællands Politi. Både Syd- og Sønderjyllands Politi og Midt- og Vestjyllands Politi modtager forholdsmæssigt færre private anmeldelser end kolleger på Bornholm.

Her på Bornholm er det især sager om samhandel, misbrug af kortoplysninger og misbrug af adgang til netbank, der når frem til politiet. Samhandelssager udgør 55,7 procent af de lokale sager, mens sager om kortoplysninger og netbak udgør henholdsvis 10,7 og 9,3 procent af sagerne.

Stærke kodeord

For at hjælpe danskerne i kampen mod it-kriminelle lancerer Digitaliseringsstyrelsen sammen med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner en ny kampagne, der sætter fokus på sårbarhederne ved dårlig kodeordsadfærd og hjælper danskerne til at blive kodestærke. Stærke kodeord er således et væsentligt middel til at beskytte sig mod digital svindel.

Kampagnen indeholder både film, læringsværktøjer og artikler, der gør opmærksom på dårlige vaner og guider til stærke kodeord og en mere sikker digital adfærd. Kampagnen lanceres i forbindelse med den nationale cybersikkerhedsmåned i oktober, som Digitaliseringsstyrelsen er national koordinator for.