Indbyggertallet på højeste niveau siden 2015, og det er der især én forklaring på

Indbyggertallet på højeste niveau siden 2015, og det er der især én forklaring på
NYHED | ABONNENT | 11. AUG 2022 • 10:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
11. AUG 2022 • 10:30

Selvom antallet af danske statsborgere er faldende på Bornholm, vokser den samlede befolkning. Forklaringen er først og fremmest de mange ukrainske flygtninge, men også andre udlændingegrupper søger mod Bornholm.

 

Ambitionerne om at nå tilbage på 42.000 bornholmere har været et erklæret politisk mål siden 2018. De seneste tre måneder er det gået hurtigt den rigtige vej.

39.817 personer boede på Bornholm med fast adresse per 1. juli, viser Danmarks Statistiks seneste tal, der blev offentliggjort torsdag. Det er det højeste indbyggertal i Bornholms Regionskommune i syv år. Siden 1. april er antallet af beboere steget med 282 personer, hvilket er suverænt den største stigning i løbet af et enkelt kvartal i de 15 år, Danmarks Statistik har opgjort befolkningstallene på den nuværende måde.

Indbyggertallet plejer at gå i vejret i andet kvartal på grund af turistsæsonen, hvorefter det falder, når sæsonarbejderne forlader øen efter sommerferien sammen med de mange bornholmske unge, der rejser over for at studere.

Men 2022-væksten er usædvanligt høj, og forklaringen er hovedsageligt de ukrainske flygtninge, som har slået sig ned på Bornholm. 1. juli havde 254 ukrainske statsborgere adresse på Bornholm. Det er 185 flere end tre måneder tidligere. Der er også sket en tocifret stigning i antallet af italienere (+32) og tyskere (+21), mens 14 nytilkomne flygtninge fra Den Demokratiske Republik Congo også bidrager til at hæve det samlede befolkningstal.

Blandt danske statsborgere er indbyggertallet faktisk gået en smule tilbage. I løbet af de seneste tre måneder er antallet af danskere faldet med 21. Det skal ses i lyset af, at antallet af døde i andet kvartal (140) – som sædvanlig – er dobbelt så højt som antallet af nyfødte (67). Fødselsunderskuddet på 73 personer opvejes stort set af, at der flyttede flere danskere til Bornholm, end der flyttede væk fra landsdelen. Danmarks Statistik har registreret en nettotilflytning på +63 personer, så uden de mange nye udenlandske beboere ville befolkningen på Bornholm skrumpe. Tendensen med, at tilstrømning af udlændinge holder indbyggertallet oppe, har været synlig i flere år, men aldrig før været så udtalt som de seneste måneder.

Der bor i dag 120 flere mennesker på Bornholm, end da kommunalbestyrelsen i sommeren 2018 vedtog målsætningen om at nå op på 42.000 indbyggere i 2028. Men i løbet af de fire år er antallet af danske statsborgere blevet reduceret med over 500.