Idrætsklub har skippet loppemarkedet og fundet en bedre model

Idrætsklub har skippet loppemarkedet og fundet en bedre model
Karina Clausen har været frivillig i SIK, siden hun blev kærester med en dedikeret frivillig for 29 år siden. Foto: Sarah Thun Kristensen
Søndag 15. oktober 2023 • 19:03
Søndag 15. oktober 2023 • 19:03

Under corona kunne Svaneke Idrætsklub ikke afholde det årlige loppemarked. Det var måske deres held, for den nye model med en butik i Svaneke og et månedligt loppesalg fra lageret giver en markant bedre omsætning.

Der holder biler op og ned i grøftekanterne ved SIK's lager i Ibsker. Loppegården er åben for sidste gang i år, og det er noget, der kan trække både bornholmere og turister til den halvdunkle lade, hvor glas, tallerkner, kagedåser, kopper, møbler, bøger, tøj og alverdens andre mulige og umulige ting er sat til salg for sidste gang i år.

Det er en sandhed med modifikationer - for klubben har faktisk en lille butik i Svaneke by, som holder åbent et par gange om ugen, hvor et udvalg af de bedste ting prissættes og sælges.

Men her i laden er der ægte kræmmerstemning. Til venstre for døren står en stor stabel af flyttekasser - snupper man sådan en og fylder den op med ting og sager fra hallen, så kan man få den med for en flad 75'er - såfremt den altså kan lukkes og løftes. Det fortæller Karina Clausen, som er en del af loppeudvalget. Hendes fokusområde er nemlig Loppegården her - og på denne tid af året, hvor loppesæsonen er ebbet ud handler det mest af alt af om at komme af med nogle af alle de ting, der hober sig op.

– Det er billigt, for vi får så meget hele tiden, og vi vil gerne have et flow frem for et lager, fortæller hun.

Der er mange i hallen søndag, for både lokale og turister bruger gerne lejligheden til at sikre sig noget af alt det loppeguld, der ligger og gemmer sig på hylderne.

Karina Clausen har været med til at lave et stort årligt sommerloppemarked med Svaneke Idrætsklub i 26 år. Hun har giftet sig ind i en frivillig familie, og derfor har det været helt naturligt at give et nap med. I coronaårene blev loppemarkedet imidlertid udfordret, og de fik mulighed for at leje sig ind i en lille butik i Svaneke by, hvor de i stedet for et årligt loppemarked kunne sælge lidt løbende.

– Vi har kørselshold som kører rundt i området og samler ind, en container står på Bofa i Nexø, hvor folk kan donere gode ting i stedet for at smide dem ud, og det hele ender så her, hvor vi sorterer og prissætter og sender ting op i butikken, som der så er nogle andre frivillige, der sælger, forklarer hun.

En krone for glas

I alt er der omkring 50 frivillige, der hjælper til på forskellige måder året rundt. Det betyder, at der skal lægges mere tid i det for de frivillige - til gengæld får man også noget socialt tilbage, når man ser hinanden løbende i stedet for bare en enkelt gang om året. Det kan Karina Clausen i hvert fald selv mærke. Hun er nemlig bosat i Nexø, og derfor er det ikke så ofte, hun ellers støder på de andre frivillige i hverdagen.

– Nogen er måske i butikken et par timer om måneden og andre er der mere. Det betyder ikke så meget. Men de får virkelig solgt tingene dernede, og de går op i det med liv og sjæl. Min mor tager noget af det tøj, vi ikke kan sælge og syr tasker af det og så sælger vi dem i butikken, så der er mange måder at være med på.

– Hvad koster det her glas?

En kvinde afbryder interviewet, fordi hun kan se, at Karina Clausen har en neongrøn trafikvest på, som giver det indtryk, at hun ved, hvad ting koster. Det gør hun da også, og glasset koster bare en enkelt krone.

– En krone?

Den vantro kvinde ser ud til at have fundet årsagen til, at folk vader frem og tilbage i hallen med flyttekasser på nakken og fylder ting i. Rundt omkring i lænestole sidder de, der er blevet slæbt med af venner og familie, og som nu halvvejs inde i loppejagten er blevet fjerne i blikket og har givet op.

Der er ikke så mange i møbelafdelingen, og man griber sig selv i at søge derhen bare for at få et pusterum fra alle de ting og alle de mennesker, der skal have fingrene i tingene.

En ung kvinde kigger opgivende på sin mor, som netop har fundet en flyttekasse og avispapir frem og er i færd med at pakke nogle fantastiske glas ned.

– Jeg tror bare, vi skal ud herfra så hurtigt som muligt, foreslår hun.

Og stærkt går det, for der er en konstant vekslen af folk, der kommer ind og folk der går ud med deres kup armen.

Skattejagt i flyttekasser

Udsalgene er populære, og selvom de kun varer i to timer, så var der ved seneste udsalg omkring 200 biler inde og parkere i grøftekanten eller på parkeringspladsen.

– Tøj og bøger kan ikke holde til at være her om vinteren, fordi der ikke er varme på. Det mugner bare, så vi skal af med det, fortæller Karina Clausen.

Den nye måde at køre loppesalg på skæpper da også umiddelbart noget bedre i kassen end den klassiske model.

– Da vi lavede loppemarked kunne vi sælge for omkring 130.000 på den ene dag - og det var så inklusiv kaffe og kagesalg. Her havde vi en omsætning på 330.000 kroner sidste år, fortæller hun.

Der er selvfølgelig også flere udgifter med lokaleleje, og der er blevet sat lidt lys op i hallen, men alt i alt tror hun, at det giver et bedre bidrag til idrætsklubben, og det er faktisk det vigtigste. Også selvom hun ikke selv har børn i klubben.

– Det går jo til de unge i idrætsforeningen, så de kan komme ud at rejse, og så kontingentet kan blive holdt nede. Det er vigtigt for mig, at det er sundhedsfremmende, og at alle skal have råd til at være med i foreningen.

Udover det synes hun også, at det er et sjovt arbejde, når der kommer nye ting, og der går skattejagt i den.

– Det er sådan lidt Indiana Jones, hvor man skal finde skatten i de kasser, der kommer ind, griner hun.

Det handler både om at sætte den bedste pris i butikken, men også om at sælge noget direkte videre til antikvitetshandlere, hvis hun kan se, at der kan være mulighed for et hurtigt salg.

– Så hjælpes vi ad på den måde, og vi får det hurtigt videre. Jeg elsker sådan noget loppehalløj, hvor man godt må have lidt forretningsnæse.

Den nye og bedre indtjenende måde at gøre det på kræver mange timer og mange hænder, men spørger man Karina Clausen, så fungerer det faktisk bedre end det årlige loppemarked, hvor tingene stod og hobede sig op og så blev solgt på en gang.

– Men man skal være god til at dele arbejdsopgaver ud, og det kræver meget frivillighed.

Der er loppesalg fra lageret den første søndag i hver måned fra april til oktober.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT