Her får du Bornholms billigste drikkevand

Her får du Bornholms billigste drikkevand
Nu er det ikke længere i Rønne, at man har Bornholms billigste drikkevand. Arkivfoto
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 12. JAN 2022 • 07:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
12. JAN 2022 • 07:30

Rønne Vand og Varme hæver vandprisen med 25 øre per kubikmeter og kan ikke længere pryde sig med Bornholms laveste vandpriser.

Rønne Vand og Varme (RVV) har besluttet at hæve vandtaksterne. Det fremgår af en oversigt, som det nye natur-, miljø- og planudvalg får fremlagt på et møde onsdag.

RVV’s forbrugsafhængige takst stiger med 25 øre per kubikmeter, fra 5,25 til 5.50 kroner. Samtidig øges det faste bidrag, som alle ejendomme skal betale fra 645 til 665 kroner. Stigningen betyder, at en husstand med et årligt vandforbrug på 150 kubikmeter, som bruges i regneeksempler, i år skal betale 1.490 kroner – 57 kroner mere end sidste år. Dermed vil RVV ikke længere være øens billigste vandværk. Den status tilfalder Snogebæk Vandværk, hvor 150 kubikmeter vand vil koste 1.473 kroner i år. Samtidig hæver RVV priserne for storkunder med et årligt forbrug på over 20.000 kubikmeter fra 1,0 kr. til 2,0 kr. "I Rønne-området er det kun Bornholms Andelsslagteri, der vil være berørt af dette.

"Vandværket oplyser, at prisjusteringen sker i god dialog med slagteriet. Der er aftalt en yderligere prisstigning på 1 kr. i 2023," oplyser kommunen i sagsfremstillingen.

Dobbelt så dyrt i Tejn

Ifølge kommunens takstoversigt er drikkevandet dyrest i Tejn og Østermarie, hvor vandværkernes årspris er henholdsvis 2.842 og 2.996 kroner. De to dyre vandværker er de eneste ud over RVV, der hæver taksterne i 2022.

Tejn Vandværk fik i november forhåndsgodkendt en takststigning af natur- og miljøudvalget. Det faste årlige bidrag per ejendom skal stige fra 1.225 kr. til 1.483 kr. ekskl. moms for at få råd til at udskifte vandværkets to rentvandsbeholdere.

Østermarie Vandværk ønsker at indeksregulere taksterne, så kubikmeterprisen stiger med 5 øre og det faste bidrag med 80 kr. til 1680 kr.

I Vang går priserne den modsatte vej. Vang Vandværk ønsker at nedsætte det årlige bidrag med 200 kroner.

Dyrere for nye forbrugere

Hos Beof (Bornholms Vand) og de øvrige private vandværker holdes taksterne i ro.

Tre vandværker gennemfører dog prisforhøjelser for nye forbrugere, der ønsker at blive tilsluttet. Balka Strand Vandværk vil øge tilslutningsprisen fra 25.000 kroner til 35.000 kroner. Dette begrundes med "øgede udgifter i gravning og ledningsføring, samt at vandværket fremover betaler for opsætning af frostfri målerbrønd," står der i udvalgets dagsorden. Lobbæk Vandværk vil hæve beløbet fra 20.000 kroner til 25.000 kroner, mens Strandmarken Vandværk vil øge gebyret fra 10.000 kroner til 20.000 kroner og til gengæld fremover betale for ledningsføringer på ejers grund og for at opsætte en målerbrønd.

Vandværkernes økonomi skal følge hvile-i-sig-selv princippet, hvilket vil sige, at vandværket over en årrække hverken må opbygge formue eller gæld. "De forskellige deltakster bør endvidere være balanceret, så fordelingen er hensigtsmæssig i et samfundsmæssigt perspektiv, og så man undgår, at bestemte forbrugergrupper belastes i urimelig grad," noterer kommunen i sagsfremstillingen.