Helikopter gik i stykker – hjemmeværnet passer på den

Helikopter gik i stykker – hjemmeværnet passer på den
Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 18. APR 2021 • 13:52
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
18. APR 2021 • 13:52

Frivillige fra Det Bornholmske Hjemmeværns eskadrille har siden lørdag aften været indsat ved Bornholms Hospital for at passe på en af Flyvevåbnets helikoptere, som er gået i stykker.

– Helikopteren blev kaldt over til transport af to patienter, hvoraf den ene var akut. Da de landede ved Bornholms Hospital, konstaterede de, at der var en fejl på helikopteren, så de ikke kunne lette igen, oplyser Lars Skjoldan, pressevagt i Forsvarskommandoen.

Tre helikoptere

Regionens gule akutlægehelikopter blev tilkaldt for at transportere den akutte patient, mens en redningshelikopter fra Skrydstrup kom og hentede den anden patient og besætningen fra helikopteren, som var gået i stykker.

Det var årsagen til, at man på et tidspunkt lørdag kunne få det usædvanlige syn af tre helikoptere ved hospitalets helikopterlandingsplads.

– Besætningen blev fløjet til Karup, hvor de fik en ny helikopter, så beredskabet i Roskilde ikke var nede i længere tid end højst nødvendigt, siger Lars Skjoldan.

– Der kommer mandag et hold mekanikere til Bornholm, og så har man en formodning om at få helikopteren repareret, så den kan komme derfra ved egen kraft, tilføjer Lars Skjoldan.

En rutineopgave

Den bornholmske hjemmeværnseskadrille har støtte til Flyvevåbnet som en overordnet opgave, og det kan blandt andet handle om bevogtning af Flyvevåbnets fly og helikoptere – som i dette tilfælde. Det er da heller ikke første gang, at de lokale hjemmeværnsfolk har en opgave med at passe på en helikopter ved hospitalet.

– Det er en rutineopgave for os. Vi sikrer helikopteren, så der ikke kommer fremmede mennesker hen til den og piller ved den, siger eskadrillechef Bent Gudbergsen.

Han vil ikke sige noget om, hvor mange frivillige, opgaven kræver. Kun at man er det antal, der skal til for at løse opgaven.

Halvanden uge

– Det bliver forhåbentlig kun til mandag formiddag. Det kommer an på, hvornår den bliver flyveklar. Sidst vi havde en lignende opgave, passede vi på helikopteren i halvanden uge. Det var også fordi pinsen faldt midt i det hele, og man havde problemer med at få reservedele frem, siger Bent Gudbergsen.

– Vi er glade for samarbejdet med hjemmeværnet, som er flinke at sende folk ud til at overvåge helikopteren. Det er fast procedure i sådanne tilfælde, for der er selvfølgelig ting på den, som er følsomme, siger Lars Skjoldan.

Tre helikoptere på vagt

Flyvevåbnet anvender primært de i alt 14 danske EH101-helikopterne som redningshelikoptere og til taktisk transport af soldater, men helikopterne kan også indsættes til andre transportopgaver eller til støtte for politiet.

Redningsopgaven omfatter ud over egentlige redningsoperationer også eftersøgninger, primært over vand, samt transport af patienter fra de mindre øer til hospitaler på fastlandet eller de større øer.

Der er altid tre redningshelikopter på vagt i henholdsvis Aalborg, Skrydstrup og Roskilde. En fjerde kan indsættes på Bornholm, hvis der eksempelvis er varslet en alvorlig storm eller andet, der vil besværliggøre redning fra en af de tre andre stationer, oplyser forsvaret.dk.