Heldigvis var vindretningen vestlig, da Beof testede sit beredskab

Heldigvis var vindretningen vestlig, da Beof testede sit beredskab
En strandgæst på Galløkken oplevede tirsdag sceneriet her og sendte billedet til avisen. Foto: Suzy River
ELFORSYNING | RØNNE | ABONNENT | 15. JUL 2021 • 13:30
ELFORSYNING | RØNNE | ABONNENT
15. JUL 2021 • 13:30

Hvad pokker foregår der mon, kan man godt forstå, diverse borgere i Rønne tirsdag eftermiddag spurgte sig selv, hvis de sendte et blik mod sommerhimlen.

Det gjorde blandt andre Suzy River, som befandt sig på Galløkken og pludselig så knaldsort, fed røg bevæge sig ud over Rønne Havn mod Østersøen, sådan som det fremgår billedet til denne artikel.

Kommunikationschef i Beof, Bornholms Energi og og Forsyning, Klaus Vesløv, ligger inde med svaret, og han bemærker i øvrigt indledningsvist – og med smil i stemmen – at det var en af de dage, hvor han var glad for, at vindretning var, som den var, og altså ikke bar røgen ind over øen.

Han fortsætter:

– Vi har en aftale med Energinet om, at vi skal være i beredskab i forhold til strømforsyningen. Vi skal være klar, hvis der sker noget med søkablet fra Sverige, som normalt leverer strøm til os. Det vil sige, at vi kan tage over og producere strømmen, indtil navlestrengen er blevet lappet sammen igen, hvilket gerne tager minimum en måned. Vi skal kunne starte ultrahurtigt og har på Skansevej noget produktionskapacitet i form af Blok 5, som vi bruger meget sjældent.

– Tirsdag eftermiddag lavede vi en prøvestart på Blok 5, som er en gammel oliefyret kedel. Vi har en aftale med Energinet om at lave nogle prøvestarter på den i løbet af året. Det kan være et sted mellem fire og otte gange, så vi er sikre på, at kedlen fungerer, som den skal, og at vi er klar til at producere strøm, hvis det skulle blive nødvendigt. Men det viste sig, at der skulle justeres på styringen af kedlen. Den fik simpelthen for meget olie ind i forhold til, hvor meget luft man komprimerer, og så giver den sådan et host. Det konstaterede vi med det samme, så vi lukkede systemet ned og justerede det på plads, og vi nu er klar til at producere strøm, hvis det bliver nødvendigt, siger Klaus Vesløv.

Ud med vind

– Den sorte røg, folk så, er simpelthen det her host fra kedlen på Blok 5?

– Lige præcis. Men nu er den justeret på plads, og det er jo det, prøvestarterne er til for.

Klaus Vesløv forklarer, at Beof normalt kører på flis, men bliver søkablet revet over, handler det om at kunne starte en elproduktion særdeles hurtigt.

– Det er jo et helt samfund, der brækker ned uden strøm, og det, man kan bruge til hurtigt at starte en elproduktion, er desværre stadig, som det ser ud i dag, olie og diesel. Det tager rigtig lang tid at starte en brændeovn op i den skala, der er nødvendig. Det er også vigtigt, at det er en meget stabil produktion, vi leverer. Der må ikke være nogen svingninger, for det kan være meget sårbart i forhold til elnettet, så det, der faktisk sker, hvis søkablet bliver revet over, er, at vi starter med at lukke alle vindmøllerne ud, for de skaber en masse ubalance i sådan et produktionssystem. De producerer – sjovt nok – el, som vinden blæser, konstaterer Lars Vesløv.

– Og alt det, der er fluktuerende, smider vi faktisk væk i opstartsfasen, og så begynder vi at stabilisere systemet så meget som muligt, inden vi kan begynde at lukke sol og vind ind, så meget som vi nu engang kan tåle det.

Manøvren tirsdag var altså en del af det beredskab, som er klar til at tage over, hvis uheldet er ude, og Klaus Vesløv betoner, at det er yderst sjældent, at kedlen giver sådan "et host", som det altså denne gang var tilfældet.

 

Det er sjældent med så megen røg, når Blok 5 testes, oplyser Klaus Vesløv fra Beof. Foto: Suzy River