Gudhjem vænner sig til et nyt hovedstrøg: Tøjstativer må ikke spærre vejen for fodgængere

Gudhjem vænner sig til et nyt hovedstrøg: Tøjstativer må ikke spærre vejen for fodgængere
Brøddegade i Gudhjem er blevet en såkaldt 2 minus 1-vej med ekstra plads til fodgængere. Om sommeren bruges gangarealet også af butikkerne i gaden, og der skal være plads til, at en kørestol, en barnevogn eller noget lignende kan passere uden at komme ud på kørebanen. Det gør regionskommunen opmærksom på i en vejledning til de forretningsdrivende. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 20. JUN 2021 • 15:35
Henrik Nielsen
Journalist
| ABONNENT
20. JUN 2021 • 15:35

TRAFIK

Sommeren har gjort sit indtog på Bornholm, og øen står efter alt at dømme på tærsklen til endnu en sæson med masser af gæster fra især det øvrige Danmark. Gudhjem er en af de byer, turisterne sætter deres deres tydelige præg på, og ikke mindst Brøddegade er lidt af en labyrint for både gående og kørende trafikanter.

I år har labyrinten fået et nyt udseende, da den øverste del af Brøddegade er blevet en såkaldt 2 minus 1-vej for at afhjælpe lidt af det trafikkaos, der præger byen i højsæsonen. For at sikre en så smidig sommer som muligt har regionskommunen sendt en vejledning til forretningsdrivende i Gudhjem, så de ved, hvad de må og ikke må på den nyindrettede vej.

Plads til en kørestol

I vejledningen skriver Center for Natur, Miljø og Fritid, at hele Brøddegade er offentligt vejareal. Det vil som udgangspunkt sige helt hen til husmurene på begge sider ned gennem gaden. Samtidig er Brøddegade en butiksgade med forretninger, cafeer og restauranter, og mange forretninger har varer, tøjstativer og skilte stående foran deres forretning. Det vil sige, at de er placeret på det offentlige vejareal, og på 2 minus 1-vejen betyder det, at stativer og andre genstande står i gangarealet på begge sider af kørebanen.

Da gangarealet i Brøddegade er forbeholdt de gående, må tøjstativer, varer og andre genstande ikke stå til hinder for, at de gående kan passere på gangarealet. Som udgangspunkt skal det kunne være muligt at passere med en kørestol, barnevogn og lignende uden at skulle ud på kørebanen.

Forsøg i to år

Hele ideen med 2 minus 1-vejen er at skabe bedre plads og dermed sikkerhed til bløde trafikanter på deres vej fra en af parkeringspladserne ovenfor byen og ned til vandet. Faktisk er Brøddegade en af fem ruter, som Gudhjem By- og Museumsforening præsenterer i en ny folder, der netop har til formål at få gæster til at efterlade bilen ovenfor byen.

Derudover skal 2 minus 1-vejen sikre bedre afvikling af trafikken ned gennem gaden.

Som forretningsdrivende skal man søge tilladelse hos regionskommunen, hvis man ønsker at anvende det offentlige vejareal til varig eller midlertidig anbringelse af genstande, stativer, skilte, borde, stole, materialer eller lignende. Dette gælder ikke kun virksomheder i Brøddegade.

I første omgang er 2 minus 1-vejen et forsøg, der kører i 2021 og 2022.