God stemning i byen: Husene går som varmt brød

God stemning i byen: Husene går som varmt brød
Generalforsamlingen i Tejn Borgerforening var velbesøgt. Foto: Berit Hvassum
BYLIV | TEJN | ABONNENT | 27. AUG 2021 • 10:30
BYLIV | TEJN | ABONNENT
27. AUG 2021 • 10:30

– Tejn Rykker!

Sådan lød de afsluttende ord fra talerstolen, hvor formand for Tejn Borgerforening, Brita Hansen, netop havde afsluttet sin formandsberetning. Torsdag aften afviklede Tejn Borgerforening sin årlige generalforsamling i Restaurant Rø. Omend forsamlingen var næsten et halv år forsinket, lignede det på fremmødet, at den var ventet. Oprindeligt var den planlagt til marts, men som så meget andet var man nødsaget til at aflyse på grund af corona.

Cirka 90 mennesker var samlet i Restaurant Rø, hvor der inden generalforsamlingen var holdt fællesspisning. Det var således med mætte maver og højt humør, da Brita Hansen kunne byde velkommen.

Indledningsvis og uden for dagsordenen blev tre personer overrasket med hæder for deres arbejde og indsats lokalt. Bent Pedersen modtog Initiativprisen 2021 og Lars Olsen og Steen Komstedt modtog årets Ildsjælepris for henholdsvis en indhegning til en hundepark og for et ekstraordinært arbejde i lokale foreninger.

En positiv udvikling

Overskriften på formandens beretning må være, at det går godt i Tejn. Rigtig godt faktisk. Set i bakspejlet, kunne den gode stemning i Tejn by faktisk mærkes denne torsdag aften, hvor dele af byen var forsamlet. Der var glæde og ingen indvendinger.

Der er mange projekter i gang, og især nede på havnen sker der en masse, og det vil der fortsat gøre et stykke tid endnu. Især ølbryggeriet Penyllan blev fremhævet som en faktor i det nye liv på Tejn Havn. Derudover er der kommet vinbar og lagune til. Projektet Ivandet, der underviser børn i livet under Østersøens overflade, blev også nævnt i formandens beretning.

Alle disse projekter har formentligt del i den store tilflytning til byen, og derfor lød der også et tak fra formanden under sin beretning. Det blev nemlig nævnt af både borgerforeningen og dens velkomstkomité, at de oplever en stor tilflytning til byen. Alene siden februar i år og til dags dato er der flyttet over 20 mennesker til byen, og kun et hus står til salg lige nu. De forventes at blive solgt meget hurtigt. Husene i Tejn går som varmt brød, lod man sig forstå, som deltager under aftenens forsamling. Når der først bliver sat et skilt op, hvor der står "hus til salg", er det ofte suppleret med mærket "SOLGT" henover og "Lignende søges". Sådan lød det fra formandens beretning.

Husene sælges også til folk ”over fra”. Det har i flere byer givet anledning til debat. Brita Hansen fortalte, at de i bestyrelsen har snakket bopælspligt, og de er åbne for input. Men som udgangspunkt vil de ikke diskutere det yderligere, før kommunalvalget er overstået, og der bliver meldt noget ud fra regionskommunen.

– Det er ikke så stort et problem i Tejn. Vi ser det skaber splid i andre samfund, og vi vil derfor træde meget varsomt her, sagde Brita Hansen.

Kommunen skal være med

Og selvom det meste går som smurt i Tejn Borgerforening, var der alligevel grus i maskineriet at spore flere steder. I formandens afsluttende del af beretningen lød en stor opsang til Bornholms Regionskommune. For nok går det godt i Tejn lige nu, men det kunne have gået endnu bedre, hvis man havde regionskommunen med sig. Værst af alt frygter Brita Hansen, at den manglende tilstedeværelse og hjælp fra kommunen slukker de lokale ildsjæle.

– Det værste man kan byde de frivillige, der gør et kæmpe arbejde for at gøre livet behageligere for os alle sammen, er, at man ignorerer alt eller standser initiativet, før det overhovedet har fået lov til at udfolde sig.

– Kom nu ind i kampen for at gøre Bornholm og især Tejn til et endnu dejligere sted at være. Vi er mange, der gerne vil hjælpe med det, sagde Brita Hansen under sin beretning.

I forlængelse af radiotavsheden fra Bornholms Regionskommune oplever Tejn Borgerforening også udfordringer ved udarbejdelsen af Tejn Torv, der er et projekt, der skulle ligge ved Dagli’ Brugsen ved Tejn Havn. Nordea-fonden har øremærket 50 millioner kroner til projekter i små byer landet rundt, og dem ville Tejn også have del i.

Derfor har de lavet projektet om Tejn Torv, men projektet er strandet, da de under udarbejdelse af ansøgningen fik af vide fra kommunen, at de optegnede planer ikke kunne bruges. Men projektet er ikke endt, men blot lagt til siden for nu, understreger Brita Hansen.

Gruset i maskineriet gav ikke anledning til sure miner i forsamlingen. Måske hjalp det på det, at der blev serveret kringle og kaffe umiddelbart efter beretningen.