Gammelt svendebrev blev billetten ud af fiskeriet

Gammelt svendebrev blev billetten ud af fiskeriet
– I havde sgu' alligevel ret, siger Claus Stenmann om sine forældres pres for, at han skulle tage en uddannelse, før han blev fisker. Her viser han sit svendebrev fra 1987, der nu kommer ham til gode. Foto: Elisabeth Krogh
INTERVIEW | ABONNENT | 22. JAN 2022 • 10:30

Fisker Claus Stenmann Hansen er gået i land efter 35 år som fisker. Han venter ligesom mange andre fiskere på at få solgt sin båd – eller få ophugningsstøtte. Men i stedet for at sidde i sofaen, har han kastet sig over et nyt fag.


Beslutningen om at stoppe som fisker har åbnet døren til en helt ny verden for Claus Stenmann Hansen. Den 54-årige svanekebo er næsten chokeret over at opleve, hvor let det er at arbejde med andet end fiskeri.

– Kan man virkelig have det så godt, tænkte jeg.

Det, der gjorde størst indtryk Claus Stenmann Hansen, da han før jul tog hul på to måneders prøvetid hos en bornholmsk entreprenør, var den gode stemning.

– Man snakkede slet ikke om kriser. Det var faktisk det, der slog mig mest, at der slet ingen problemer er. Nu har vi fiskere kørt i ti år i bare problemer, siger Claus Stenmann Hansen, der sidste år besluttede at stoppe som fisker.

Huset er solgt

Trawleren R200 Cometen er sat til salg. Båden ligger ved Fiskerivej i Rønne Havn og er netop istandsat, men fiskeren tror ikke på, at der er en køber. Får han den ikke solgt, håber han at kunne få ophugningsstøtte.

– Vi er flere hernede, som er gået i land. Vi er næsten de sidste fiskere, der er tilbage på Bornholm, og vi ligger bare og venter på at få støtte til at få bådene hugget op, siger Claus Stenmann Hansen.

– Jeg tror ikke, jeg kan sælge. Der har aldrig været så mange både til salg. Det kan være lige meget, om jeg har den til to millioner eller 600.000 kroner, der kommer ingen kunder.

Claus Stenmann Hansen har med egne ord prøvet alt for at kunne fortsætte i fiskeriet. Uden held. Nu har han og hans ægtefælle solgt deres hus i Svaneke og skyde fortjenesten ind i Cometen, så fiskeren kan gå i land uden en kæmpegæld.

– Vi har betalt en masse lån ud på båden. Vi har smidt alt, hvad vi ejer og har i den båd her, for at jeg kan gå i land og arbejde. Vi har ikke betalt den ud, men er nede, så jeg kan tage arbejde i land, siger fiskeren.

En omvej bliver til en fordel

Claus Stenmann Hansen startede som fisker, straks han fik sit svendebrev som snedker i 1987.

– Jeg er udlært bygningssnedker. Min mor og far sagde, at jeg skulle have en uddannelse, før jeg blev fisker. Jeg har altid været sur på dem af den grund, for jeg ville bare ud at fiske. Men de tvang mig til at tage uddannelsen. I dag må jeg give dem en stor undskyldning og sige, "I havde sgu' alligevel ret", siger Claus Stenmann og viser svendebrevet frem.

– Jeg fik de højeste karakterer på hele holdet. Jeg har ellers altid været dårlig i skolen, så jeg kan jo mit håndværk.

Claus Stenmann Hansen kommer fra Ærø og er uddannet i Svendborg og i Ærø Møbler som bygningssnedker.

Hvorfor ville du absolut være fisker?

– Det er simpelthen fordi jeg har haft det meget svært i skolen. Men jeg kom så på en maritim efterskole – Sydlangelands Maritime Efterskole – med sejlads og fiskeri. Det gav mig virkelig rygrad. Jeg kunne ikke komme ud at være styrmand og alt muligt. Det havde jeg ikke karaktererne til, så jeg valgte at få min egen båd og blive fiskeskipper. Da var det bare ud at fiske med én i et års tid. Det var meget nemmere dengang.

Nu er svendebrevet blevet en billet ud af fiskeriet.

Ikke glad for systemet

I øjeblikket arbejder Claus Stenmann Hansen som freelance og underleverandør for HJB Byggeforretning. Han håber på at kunne få fast arbejde som bygningssnedker, når han har solgt sin båd eller fået den hugget op.

– Hvis der kommer en ophugningsstøtte, så tager jeg den. Næsten uanset hvad vi får. For vi skal ud af det her. Det er ikke værdigt mere, siger han.

Han har haft forskellige både, og har altid fisket fra Svaneke. R200 Cometen købte han i 2008.

Hvordan er det at gå i land?

– Jeg er fuldstændig afklaret med det. Fuldstændig. Jeg har også stadig min båd, og jeg kan stadigvæk starte den og sejle op i Kattegat og fiske hummer. Jeg har været rigtig glad for, at jeg blev fisker, og jeg savner fiskeriet, men jeg er ikke glad for systemet. Det var systemet, der knækkede mig.