Han dropper fiskeriet: 'Vi har angst allesammen'

Han dropper fiskeriet: 'Vi har angst allesammen'
Claus Stenmann Hansen. Foto: Elisabeth Krogh
INTERVIEW | ABONNENT | 22. JAN 2022 • 14:00

Den evige kontrol med fiskerne, færre kvoter og de altædende sæler har fået Svaneke-fisker til at sætte sin trawler til salg: Det går bare ikke mere. Jeg skal passe på mig selv.


Til sidst var Claus Stenmann Hansen så presset, at han fik angst, når båden nærmede sig land. Og han er ikke alene. Fiskerne er i dag så hårdt presset, at de bliver syge af det, siger den 54-årige Svaneke-fisker, der har valgt at sætte sin båd til salg efter 35 år som fisker.

Hans krop reagerer stadig ved synet af fiskerikontrollen, selv om han er gået i land. Mens han arbejdede hos PL Entreprise kørte han forbi havnen i Svaneke og havde netop tænkt på, at han savnede at fiske.

– Da jeg drejer om hjørnet og kommer ned til havnen, ligger Havørnen (fiskeriinspektionsskib red.) foran mig, og så får jeg sådan et spjæt i maven – selvom jeg kører på land. Jeg har snakket med mange fiskere, der har det på samme måde. Når vi ser kontrollen, så får vi et sæt i maven. Det er der, vi er kommet til nu. Vi har en angst allesammen. Vi er så påvirkede af det, der sker nu, og det er rigtig mange, der er ved at gå ned. Jeg har sgu' ikke noget mod at sige det – at det går bare ikke mere. Jeg skal passe på mig selv.

Du er nervøs, selvom du har orden i tingene?

– Vi har tre fiskerikontroller ude på havet, der ligger og sejler efter os konstant. Du bliver hele tiden pustet i nakken, og du er nervøs, hver gang du sejler ind, om de står der, siger Claus Stenmann Hansen, der siger, at han aldrig har fået en eneste bøde i de 35 år, han har fisket.

– Men vi bliver presset hele tiden. Der kommer hele tiden nye regler. Har du nu skrevet rigtigt? Har du ført det rigtige ind i loggen? Ligger der nu en fisk og flyder et eller andet sted? Det er bare et pres.

Sæl og skarv skal reguleres

Claus Stenmann Hansen fortæller, at der er flere grunde til at han og andre bornholmske fiskere opgiver fiskeriet.

– For det første vil politikerne ikke lytte til vores råb om hjælp og få reguleret sælerne. Når de ikke vil lytte og ikke gør noget ved det, så kan jeg ikke se, at der er nogen fremtid. Det er på grund af sælerne, at jeg stopper, siger Claus Stenmann Hansen.

Han er skuffet over, at blandt andre miljøminister Lea Wermelin ikke har kunnet gøre mere for fiskerne.

Hvad er det, du – eller I fiskere – mener, at der kan gøres?

– Jeg siger skal gøres. Der skal simpelthen reguleres i sæler og skarv helt vildt. Derudover så var det sidste, der kom med, at de lukkede ned i Langelandsbæltet, dråben der gjorde, at jeg besluttede, det her vil jeg ikke være med til mere, siger Claus Stenmann Hansen med henvisning til en delaftale på finansloven i december mellem regeringen og dens støttepartier. Aftalen betyder totalt stop for trawlfiskeri i Bælthavet, som dækker Lillebælt, Storebælt og Langelandsbælt.

Danmarks Fiskeriforening kaldte i december aftalen for endnu en katastrofe for dansk fiskeri, som fiskeriforeningen mener vil resultere i lukning af arbejdspladser og fiskerihavne og få vidtgående konsekvenser i mange lokalsamfund, lige ovenpå en – for fiskerne – katastrofal lukning af torskefiskeriet i Østersøen.

Kattegat er for langt væk

Claus Stenmann Hansen frygter desuden yderligere nedskæringer i kvoterne.

– Nu har EU skåret 30 procent, selvom der er masser af hummer, for at lette trykket på torsken, som ikke er der i Kattegat. Og hvis de skærer hummerne ned, så kan vi ikke få lov til at fiske. I Østersøen er det helt umuligt at fiske. Vi har kun rødspætterne tilbage. Der er skåret ned to år i træk med over 80 procent. Der er ingen kvote tilbage i 2022. Jeg har så lidt, det er ingenting.

– Næste skridt er Kattegat. Der har jeg fisket de sidste to-tre år. Men det er uholdbart i længden at være så længe væk fra familien.