'Friboligordningen har givet Bornholm et fantastisk løft'

'Friboligordningen har givet Bornholm et fantastisk løft'
Martin Kofoed. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 2. JUN 2021 • 06:01
| ABONNENT
2. JUN 2021 • 06:01

DAGENS NAVN: For Martin Kofoed er den bornholmske natur noget af det smukkeste i Danmark. Han har arbejdet i forskellige erhverv og prøver nu drømmen af som ejendomsmægler, hvor han elsker at hjælpe mennesker videre med deres boligdrømme. 

Hvor længe har du været ejendomsmægler? 

– Jeg har været ansat i Rønne Ejendomshandel fra 1. oktober 2020 og er ved at læse de sidste tre fag til ejendomsmægler, som jeg forventer at færdiggøre næste sommer.

– Jeg tog Finansøkonomuddannelsen på CPH Business Bornholm fra 2017-2019.

Hvad lavede du før, du blev ejendomsmægler? 

– Efter endt HHX på Bornholms Erhvervsskole i 1994 kom jeg i lære i Bornholms Forvaltning/Nexø Revision og blev uddannet revisorassistent i 1996. Derefter arbejdede jeg hos Danish Crown i Rønne og uddannede mig i 2004 som tilsynsteknikker, hvor jeg efterfølgende fik job i Fødevarestyrelsen som veterinærkontrol på Danish Crown slagteriet i Rønne.

Hvorfor skiftede du branche/job?

– Jeg har altid haft en drøm om at blive ejendomsmægler

Boligmarkedet på Bornholm er inde i et opsving. Hvordan føles det som ejendomsmægler at være en del af? 

– Det er fantastisk at komme ind i branchen på et tidspunkt, hvor der virkelig er gang i markedet. Jeg elsker mit job hver dag jeg møder på arbejde, så jeg løber gerne lidt hurtigere for at nå det hele. 

– Branchen er jo meget konjunktur afhængig, så der skal løbes stærkt når kunderne har brug for dig og det synes jeg også er charmen ved det job jeg har.

Hvad er det bedste, når du har solgt en bolig?

– Det bedste er jo altid, når begge parter er tilfredse med handlen.
Selvom vi som mægler repræsenterer sælger, er det vigtigt at behandle såvel sælger som køber på en fair måde. Det er altid dejligt at hjælpe mennesker videre i deres liv, og at man en gang imellem kan være med til at opfylde de drømme, kunden har.

Du har også netop solgt din første erhvervsejendom. Hvad var det for én, og hvordan er det anderledes end at sælge en privatbolig? 

– Min første solgte erhvervsejendom blev Bilenbergs isenkræmmerbutik på Torvet i Aakirkeby. Jeg har vel nærmest kendt Ivar Bilenberg og butikken det meste af mit liv, så at det netop blev denne butik betyder da noget helt særligt. Aakirkeby er jo min fødeby, og jeg har stor interesse og hjerte for at byen kan bevare sit forretningsliv.

– Det er på mange måder anderledes at sælge erhverv fremfor bolig. Køber er ofte mere interesseret i forrentning og selvfølgelig bygningens stand end det mere følelsesmæssige ved det sted, man selv vil bo.
Jeg føler, at jeg har en god ballast i mine uddannelser indenfor regnskab og finansøkonom til at sætte mig i kundens sted. At der så tilmed er to rigtig dygtige erhvervsmæglere at sparre med i butikken er jo bare fantastisk.

Du er født på Bornholm og har levet hele dit liv her. Hvad er det bedste ved Bornholm? 

– Det bedste ved Bornholm synes jeg er alsidigheden i naturen. Bornholm er desuden blevet et mere spændende sted at bo efter at flere er begyndt at producere lokale fødevarer og håndværk på øen. Øen er blevet mere interessant både for turister og herboende. Friboligordningen har også givet Bornholm et fantastisk løft, synes jeg. I stedet for at gamle bygninger udenfor byerne står og forfalder, blomstrer liv og initiativer op i landzonerne. Jeg husker tiden omkring finanskrisen, hvor alt var negativt, faldende befolkningstal og ingen initiativer. At det hele blomstrer på øen og der er så mange arrangementer og positive initiativer, synes er fantastisk. Folkemødet, Wonderfestiwall og alle de små iværksættere på øen har virkelig gjort Bornholm til noget endnu mere unikt og fantastisk.

Har du et favoritsted på øen? 

– Der er virkelig mange dejlige steder på Bornholm. Gudhjem er ubetinget min bedste by om sommeren. Min mor er fra Gudhjem, og vi kom meget hos mine bedsteforældre i Gudhjem, så det har en stor plads i mit hjerte. 
Hvis jeg skal vise Bornholm frem for venner der kommer på ferie, er det ofte turen fra Gilbert stræde i Sandkås langs kysten til Allinge, det er virkelig en flot tur,  synes jeg.


Hvis du nogensinde skulle bo et andet sted i verden, hvor ville det så være – og hvorfor? 

– Da jeg var færdig med finansøkonom studiet, overvejede jeg at flytte til Køge-området, hvor min datter bor, hvis det var det, der skulle til. Men nu er jeg så heldig, at jeg har fået denne fantastiske mulighed for at få mit drømmejob, hvor jeg nyder at bo, så her bliver jeg nok resten af mit liv.
Jeg har en dejlig fornemmelse, når færgen sejler i havn i Rønne efter en rejse, så det må være, fordi det er her, jeg hører hjemme.


Martin Kofoed

Alder: 45 år

Civilstatus: Single

Børn: Datter på 10 år, som bor på Sjælland og kommer til Bornholm hver anden weekend og ferier

Født og opvokset i Aakirkeby

Bor på en lille landejendom op til Rø Plantage. 

Fritidsinteresser: Jagt og naturen HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?