Forsvarsmuseet holdt Bornholmerdag: Børn, barnlige sjæle og gamle soldaterkammerater fik plads i kampvognene

Forsvarsmuseet holdt Bornholmerdag: Børn, barnlige sjæle og gamle soldaterkammerater fik plads i kampvognene
De gamle soldaterkammerater Jan Bergliot (tv) og Torben Abbe mødtes (th) over PMV'en, som Jan Bergliot er uddannet i at vedligeholde og køre. Torben Abbe greb muligheden for at komme op og sidde i det store køretøj. Foto: Jens-Erik Larsen
HISTORIE | BORNHOLM | ABONNENT | 11. SEP 2021 • 17:00
HISTORIE | BORNHOLM | ABONNENT
11. SEP 2021 • 17:00

Lørdag holdt Bornholms Forsvarsmuseum Bornholmerdag, hvor entréen var gratis og historierne mange. Museumslederen planlægger at gentage begivenheden næste år, så flere kan få øjnene op for museet og den bornholmske historie.

Kampvogne, kanoner, feltrationer, detaljerige kort og historier om bornholmere i krig er kørt i stilling til de historieinteresserede gæster, da Forsvarsmuseet lørdag formiddag slår dørerne op til det, de kalder en Bornholmerdag.

En dag, hvor entréen er gratis for alle, og hvor der er lidt ekstra aktiviteter på programmet.

De frivillige fra museets støtteforening, Kastellets Venner Bornholm, er mødt talstærkt op ved hver deres post, så de kan fortælle de mange historier og særlige detaljer, de kender til, når gæsterne kommer forbi.

Annette Dreyer, der er medlem af støtteforeningen, står klar til at tage imod gæsterne ved indgangen, hvor der kan købes kaffe og kage.

– Jeg tror, der kommer mange i dag, når det nu er gratis, og der er så mange aktiviteter for både børn og voksne, spår hun.

Ifølge hende fanger især kampvognene mange gæsters opmærksomhed. Ung som gammel.

– For børnene er det jo især Eaglen og Jylkatten, der er sjov. Ja og for de voksne også, for de er jo også bare børn, når de først ser køretøjerne, siger Annette Dreyer.

Museumsleder Lave K. Broch planlægger at gentage begivenheden næste år, så flere kan få øjnene op for museet og den bornholmske historie. Foto: Jens-Erik Larsen

Gamle soldater i nye køretøjer

Ved en pansret mandskabsvogn, PMV, står soldaterkammeraterne Jan Bergliot og Torben Abbe, der i sin tid var udsendt til Jugoslavien sammen.

Jan kommer fra Bornholmske Dragoner og har særlig tilladelse til at styre PMV'en, som ifølge ham er fundet i Oksbøl og er en af de få tilbage, som stadig kan køre.

Torben kommer fra København og havde hørt om Bornholmerdagen på Forsvarsmuseet fra Jan.

– Det er sjovt at se de ting, man selv har haft med at gøre som soldat. Og så er det spændende at blive klogere på historien og se alle de her ting, som for eksempel de gamle propeller, man har fundet ude i havet, siger han.

Som gæst på Forsvarsmuseets har man mulighed for at komme op og sidde i PMV'en.

Den mulighed griber den tidligere soldat selvfølgelig.

– Det er meget skægt at prøve. Jeg har set dem, når jeg har været på øvelser, men jeg har aldrig siddet i en. Der er ikke meget plads, skal jeg hilse at sige. Det er sjovt at sidde her og forestille sig, hvordan det må være at køre ude i terrænet. Det er nok en lidt anden følelse, siger Torben Abbe.

Måske en årlig begivenhed

I museumsbygningen står museumsleder Lave K. Broch klar til at tage imod gæsterne. Og lokalpressen.

Han møder mange, der ikke kender til historierne om Bornholm i krig, og den viden som museet har, vil han gerne dele med endnu flere.

Derfor besluttede han sig for at lave Bornholmerdagen.

– Vi vil gerne have, at folk engagerer sig i deres kulturarv og kender vores historie på Bornholm. Vi har en særlig historie, som binder os sammen, og det vil vi gerne vise flere. Så vil vi selvfølgelig også gerne have, at flere får kendskab til museet og får lyst til at komme igen, siger han.

Museumslederen overvejer at gentage initiativet som en årlig begivenhed.

– Jeg kunne godt tænke mig at gøre det næste år også, så vi deler det, der er omkring den bornholmske historie, med folk uden der er nogen barriere. Det er ikke muligt at gøre entréen gratis hele tiden, for vi er ikke et statsstøttet museum. Vi har brug for indtægterne. Men samtidig synes vi jo, det er vigtigt at fortælle, hvem vi er, og hvad vi har her, siger han.


Lørdag holdt Bornholms Forsvarsmuseum Bornholmerdag, hvor entréen var gratis og historierne mange. Mange benyttede sig af muligheden for at komme helt tæt på og ind i de militære køretøjer. Foto: Jens-Erik Larsen

Med støtte fra medlemmerne

Lave K. Broch fortæller, at der stadig er mange historier om krig og Bornholm, som mangler at blive fortalt.

Derfor har han en opfordring til de historieinteresserede bornholmere:

– Vi har vores arbejdsgrupper, som sidder og arbejder med de historier, vi mangler at få foldet ud. I den sammenhæng har vi også brug for bornholmere, der vil være med til det arbejde. Det eneste krav for at være med i arbejdsgrupperme er, at man har interessen og lysten til det, og så at man er medlem af museets støtteforening. Hvis man er med, er det jo også en mulighed for at præge, hvad vi kommer til at udstille her på museet, siger han.

Vi går videre op på museets 1. sal og møder nogle af dem, der allerede er medlemmer af foreningen.

Blandt andet Jens Skaarup, der viser os gamle kort over Bornholm og udpeger de mange skanser, der var langs kysten.

Vi passerer et væld af uniformer og våben og kommer til sidst til Enigma-maskinen, Nazitysklands kryperteringsmaskine.

Her står endnu et medlem af museets forening, Bjørn Ørding-Thomsen, klar til at fortælle, om maskinen, dens vigtige rolle under Anden Verdenskrig og hvordan briterne formåede at knække koden på den.

Lave K. Broch understreger, at foreningsmedlemmerne er en uundværlig del af arbejdet på museet.

– Jeg er så glad for, at vi har de frivillige. Museet ville ikke kunne eksistere uden dem, siger han.

Besøg af brevduerne

Vi slutter turen hos Karsten Madsen fra Bornholms Brevdueforening, der også er en del af programmet til Bornholmerdagen.

Han har medbragt et bur med brevduer, som, hvis regnen stilner af, skal sendes afsted fra Forsvarsmuseet til Nyker og Østermarie.

Lave K. Broch fortæller, at brevduerne blev en af Forsvaret i 1885 og blev brugt en del af de krigsførende magter under Første og Anden Verdenskrig.

– Forpligtelsen for brevdueforeningen til at stå til rådighed for det danske forsvar varede faktisk ved helt frem til 1993, men den reelle brug stoppede noget tid før det, siger han.

Mens Lave K. Broch fortæller, viser Karsten Madsen billeder af brugen af brevduer i krigsførelse.

Han fortæller også, hvordan brevduerne kan trænes i alt fra at flyve med et kamera med selvudløser på til at spotte redningsveste på åbent hav og levere medicinrecepter.

– Hvis al radiokommunikation en dag går ned, er det her stadig en ret sikker kommunikationsform, fortæller han.

Tidendes besøg på Bornholmerdagen har nået sin afslutning, men for museets strækker dagen sig ud på eftermiddagen.

Regnen er stilnet af, og kampvognene udenfor er fyldt med børn og flere barnlige sjæle.


Karsten Madsen fra Bornholms Brevdueforening, er også en del af programmet til Bornholmerdagen. Foto: Jens-Erik Larsen