Forsvarsminister åben for mega-investering

Forsvarsminister åben for mega-investering
Mandag var forsvarsminister Troels Lund Poulsen(V) på Bornholm. Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 27. NOV 2023 • 18:22
NYHED | ABONNENT
27. NOV 2023 • 18:22

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) var mandag på rundtur til alle de bornholmske forsvarsinstallationer. De er slidte, og der er planer om store investeringer i det kommende forlig.

For første gang siden han blev forsvarsminister var Troels Lund Poulsen mandag på besøg på Bornholm. Her besøgte han både Beredskabsstyrelsen, radarhovedet, Almegårds Kaserne, Kystredningsstationen og Elværket for at få et overblik over Forsvarets installationer.

Det kom ikke som en overraskelse for ham, men det har alligevel gjort indtryk, at både installationer og bygninger har set bedre dage.

– Der er ingen tvivl om, at Forsvarets installationer og bygninger er meget slidte. Jeg har besøgt Beredskabsstyrelsen, som har nogle ældre og autentiske bygninger, men som også er slidte, så der er ingen tvivl om, at vi står foran en gigantisk investeringsplan i Forsvarets bygningsmasse. Det er også tilfældet på Almegårds Kaserne - ingen tvivl om det, fortæller Troels Lund Poulsen, da Tidende møder ham hos Kystredningstjenesten.

Det er særligt indkvarteringsfaciliteterne, der har brug for at blive renoveret og moderniseret. Det er nemlig en vigtig del af planen om at få flere soldater til Bornholm.


Selvom den tredje eskadron ikke er blevet til virkelighed endnu, så er det nemlig fortsat planen, at der skal være mere end 100 soldater mere på Almegårds Kaserne.

– Den plan er blevet forsinket eller forskudt, men det er stadig planen, og man er gået i gang med at lave planer for, hvordan det kan blive realiseret fra 2025 og frem.

Først skal byggeriet af de nye garager dog sættes i værk. Det er finansieret, men den endelige tilladelse skal på plads, før byggeriet kan begynde.

– Den udfordring vi skal til at drøfte, det er, hvordan vi kan løse indkvarteringssituationen på Almegårds Kaserne.

– Der skal laves en investeringsplan for at forbedre Forsvarets bygninger og ikke mindst den fysiske infrastruktur, og jeg er på Bornholm for at finde ud af, hvordan vi skal udmønte de penge. For vi kan ikke opbygge en eskadron, hvis vi ikke er sikre på at have mandskab, materiel og bygninger. Det skal passe sammen, og vi skal være villige til at finde ressourcerne til det.

Han forklarer, at man i udarbejdelsen af det nye forsvarsforlig og dermed investeringsplanen skal overveje, om der skal findes yderligere penge til ny moderne indkvartering på Almegårds Kaserne.

– Det er noget, jeg er åben for, for man kan jo godt se, at de indkvarteringsmuligheder der er nu, de er temmelig slidte, siger han.

Kan man forestille sig, at der kommer en ny eskadron, men uden investeringer i indkvartering?

– Man kan forestille sig meget, men det vigtigste er, at vi får lagt en plan for det.

Han fortæller, at man måske kan komme i en situation, hvor man må vente på de nye indkvarteringsfaciliteter. Men skal man opruste på Bornholm, så kommer man ikke udenom investeringer, og den sikkerhedsmæssige situation lige nu taler for, at der skal oprustes.

– Det er klart, at skal man opruste den militære tilstedeværelse på Bornholm, hvilket jeg synes, man skal, for det er nødvendigt af mange forskellige årsager, så kommer man heller ikke udenom at gøre noget ekstraordinært i forhold til bedre indkvarteringsforhold, og dermed også nye investeringer, forklarer han.


Hvor store beløb taler vi om?

– Det er meget svært at sige, for det kommer an på, hvordan ambitionen bliver. Men det er klart, at når man ser på, hvad potentialet kan være over årene, så er det hurtigt et to- eller trecifret millionbeløb, når man både taler udstyr og bygninger. Vi kommer hurtigt op på et trecifret millionbeløb.

Er der andre ting i det nye forlig, der kommer til at have betydning for Bornholm?

– Ikke på nuværende tidspunkt, men der kan komme ting på sigt, eksempelvis samarbejdet med Sverige den dag, de bliver medlem af Nato. Men lige nu er det at styrke tilstedeværelsen, og der er de bedre rammer det primære.

Forsvarsministeren fortæller desuden, at der om fire-fem år er planer om at skifte radaren ud, ligesom der kan blive tale om nogle maritime kapaciteter, som ikke er hængt op på Bornholm, men som kommer til at have en del med Østersøen og Bornholm at gøre.

For nu er den konkrete investeringsplan dog primært fokuseret på Almegårds Kaserne.