Formand for borgerforening: 'Vi har fået opbygget et godt sammenhold'

Formand for borgerforening: 'Vi har fået opbygget et godt sammenhold'
Flemming Rasmussen. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 4. MAJ 2021 • 13:32
Af:
Marie Hofman
| ABONNENT
4. MAJ 2021 • 13:32

 


Bornholms Tidende sætter fokus på Østerlars

De næste dage sætter vi fokus på Østerlars.

Hvad kendetegner Østerlars? Hvordan er det at bo netop her? Og hvilke udviklingsmuligheder er der i byen?

Det forsøger vi at finde svar på, når vi besøger Østerlars og de mennesker, der bor her.

Vi er fluen på væggen ved brugsens generalforsamling. Vi portrætterer den indfødte, tilflytterne og den nye præst.

Vi taler med nogle af byens erhvervsdrivende, og vi besøger friskolen og Multihuset.

Altsammen for at blive klogere på Østerlars. Vi håber, du vil læse med.

 

For 58-årige Flemming Rasmussen har Østerlars altid været hjem.

Som barn gik han på den nu lukkede Mosaikskolen og har i de seneste 12 år siddet som formand for Østerlars Borgerforening. Med andre ord har han fra første hånd oplevet, hvordan tiden har ændret den lille by på Nordlandet.

– Da jeg var barn, havde vi et langt større handelsliv i byen med to købmænd, slagtere, cykelforretning og autoværksted. I dag har vi kun brugsen tilbage, så det er klart, at forretningsmæssigt er det gået ned ad bakke, fortæller Flemming Rasmussen, der peger på affolkningen af byen som en væsentlig faktor for det svindende erhvervsliv.

– Butikkerne forsvandt stille og roligt, da folk blev ældre, og deres børn flyttede til de større byer eller over på den anden side. Det ser vi også i dag, hvor det primært er de ældre borgere, vi har i Østerlars, siger Flemming Rasmussen, der selv har to voksne børn, spm er flyttet til Sjælland. Ud af Flemming Rasmussens egen skoleklasse på 27 er kun fire tilbage i byen nu. Men for hans eget vedkommende har han dog aldrig været i tvivl – Østerlars flytter han ikke fra.

– De store byer tiltaler mig ikke. Østerlars er en god by, her er stille og roligt, og vi har fået opbygget et godt sammenhold her i byen, siger Flemming Rasmussen.

Skolelukning var et stort minus

Sammenholdet forklarer han som en klar konsevens af den kommunale skolelukning i 2015, som han betegner som helt store nedtur i byens historie.

– Skolelukningen var et stort minus. For brugsen betød det et betydeligt fald i deres indtægter, og for idrætsforeningen betød det, at de pludselig manglede lokaler til deres aktiviteter. Efter den nyhed, frygtede vi virkelig, at lukningen skulle trække mere med sig, siger Flemming Rasmussen.

Men hvad der kunne have endt med et fatalt slag for byen, endte som fremgang, understreger formanden.

– Vi indså, at hvis vi skulle vende udviklingen, skulle vi stå sammen. Her gjaldt det blandt andet om at få brugsen til at overleve og understøtte Friskolen. Så vi gik sammen om at skabe noget nyt, hvilket blandt andet mundede ud i at få skabt noget nyt på den gamle hovedskole, fortæller Flemming Rasmussen og fremhæver Multihuset, der åbnede i 2016 i den gamle kommuneskole og som i dag udgør et vigtigt samlingspunkt for byen.

En opblomstring i gang

Multihuset, der også har sin egen forening, danner i dag ramme om en lang række af byens aktiviteter, der blandt andet rummer fællesspisning hver måned. I Østerlars Borgerforening arrangerer man hvert år juletræsfest og julemarked i lokalerne. Et arrangement, der sidste år var aflyst på grund af corona, men som i 2019 trak 250 mennesker til byen.

– Ligesom jeg selv arbejder mange af byens folk i de større byer, så man ser ikke så meget til hinanden i dagligdagen. Men så snart vi har arrangementer, oplever vi fuld opbakning – og her er vi rigtig gode til at samarbejde mellem foreninger som menighedsrådet, brugsen og sportsforeningen. Så det er meget positivt, siger Flemming Rasmussen.

I byen mødes man hver anden måned i et formandsråd for foreningerne og sætter fælles arrangementer i værk. Det har blandt andet mundet ud i byens årlige loppemarked og Multihusets Fritidsfestival, der hvert år er trækplaster. For Flemming Rasmussen er der dog heller ingen tvivl om, at det stærke foreningsarbejde i byen er direkte årsag til en positiv udvikling i Østerlars.

– Lige nu vil jeg sige, at vi oplever en opblomstring, fordi vi har fået opbygget et godt sammenhold. Det medfører også, at nye kræfter kommer hertil som for eksempel minigolfbanen Bornpark, der trækker flere turister til byen, siger Flemming Rasmussen.

Flere sheltere og boliger

Den gode udvikling har nu også gjort, at byen oplever flere tilflyttere end hidtil. Og her prøver man fra Borgerforeningens side at imødekomme nye østerlarsboere bedst muligt.

– Borgerforeningen kommer ud med en velkomstpakke og en blomst, hvor vi fortæller om borgerforeningens arbejde og om de mange aktiviteter, som byen har at byde på. Her fremhæver vi både de forskellige attraktioner i byen, men også naturen og skoven med de fantastiske vandrestier, fortæller Flemming Rasmussen.

For at fastholde den gode udvikling ser han opførelsen af nye boliger som en afgørende faktor. Her peger han på den gamle DLG-silo bagved Brugsen som et oplagt emne til nye boliger.

– Hvis vi kunne lykkedes med at skabe seks-syv boliger ud af grunden dernede og samtidig bruge pladsen til at skabe mere aktivitet, så ville det også påvirke erhvervet positivt med flere forretninger i byen, siger han. Allerhøjest på ønskelisten står dog flere sheltere til den allerede eksisterende, som byen har ved legepladsen.

– I 2020 var der fuldt booket hver eneste dag fra april til november måned. Vi lejer det også ud til fødselsdage og barnedåb for byens borgere, så det giver stor aktivitet i byen. Så det er et stort ønske at få flere sheltere, der kunne skabe mere samling dernede, det kunne både tiltrække flere turister og tilflyttere, siger Flemming Rasmussen.