– Herovre har man en tilgang, som gør, at man i mange tilfælde ikke mener, det er nødvendigt at blive udredt psykiatrisk. Man mener i stedet, at rammerne barnet befinder sig i, i nærmiljøet, som er familien, har en misforstået tilgang til barnet. Det vil sige, at så behøver man ikke nogen diagnoser, for så skal vi bare gøre noget ved rammerne, så barnet kan opføre sig som andre børn, siger hun.
Forældre giver op
I de tilfælde, hvor barnet bliver henvist til en udredning på BUA, støder flere familier ind i en ny bremseklods, fortæller Karina Bundgaard.
– Hvis barnet har tydelige autistiske træk og passer ind i de skemaer, man måler på, får langt de fleste stillet den forventede diagnose. Men hvis barnet derimod er mere kompliceret og er god til at maskere autismen, hvilket mange med autisme er, så opstår problemet. For på BUA er de ikke specialister i autisme, siger hun og fortsætter:
– Det gør, at der er en del børn, de ikke har kompetencer til at udrede. Jeg har desværre set flere tilfælde, hvor BUA ikke indser deres manglende ekspertise fra start og derfor ikke får henvist barnet til specialister i Glostrup, men derimod sender barn og forældre hjem med beskeden om, at barnet ikke har autisme.