Forening har på to år hjulpet over 200 vilde katte: 'Der er et kæmpe behov'

Forening har på to år hjulpet over 200 vilde katte: 'Der er et kæmpe behov'
Eget foto
| ABONNENT | 19. DEC 2020 • 21:13
Julia Aka Wille
Journalist
| ABONNENT
19. DEC 2020 • 21:13
DYREVELFÆRD

På Bornholm bor der nogle ildsjæle, der brænder for at forbedre livet for vildtlevende katte. Noget, der startede som et samarbejde mellem to kvinder i Rønne Havn er nu udvidet til havnen i Nexø.

Rebecca Douglas Elleby og Belinda Sonne Andersen mødte for to år siden hinanden ved Rønne Havn, hvor Belinda fodrede herreløse katte. De to kvinder blev enige om, at de måtte gøre noget mere for de vildtlevende katte på Bornholm. Det førte til, at de stiftede foreningen Katte på Bornholm i 2018, og siden da har de reddet og videreformidlet 212 bornholmske katte.

Og noget, der startede som et mindre projekt, voksede sig hurtigt til en større forening, hvor målet er, at der ikke skal være flere vilde katte på Bornholm om ti år.

– Pludselig voksede projektet, og vi fandt ud af, at der er et kæmpe behov for hjælp til vildtlevende katte. Vi håber, at bestanden af vildtlevende katte gradvist bliver mindre, og det er da helt sikkert målet, at der ikke skal være vildtlevende katte på Bornholm, fortæller Rebecca Douglas Elleby, der er forperson for Katte på Bornholm.

15 katte i Nexø

Organisationen har nu udvidet territoriet fra Rønne, Hasle og Almindingen til Nexø. Siden november har Katte på Bornholm indfanget 15 katte på Nexø Havn og kørt dem til dyrelæge. En lille killing var viklet ind i noget gammelt fiskenet og måtte hasteopereres. Tre af kattene måtte desværre aflives grundet uhelbredelig sygdom, men de øvrige er nu genudsat, fortæller Rebecca Douglas Elleby.

Dyrevenner har fodret kattene på Nexø Havn gennem flere år og det vil de, sammen med de lokale fiskere, fortsætte med.

– Vi blev ved med at få beskeder om, at der var syge katte på Nexø Havn, så vi tog kontakt til havnedirektøren, Carsten Andersen, der heldigvis var helt med på, at vi skulle hjælpe kattene, fortæller Rebecca Douglas Elleby.

– Vi tager dem til en dyrlæge, hvor de bliver tjekket med blodprøve, chippet, øremærket, får ormekur og bliver steriliseret. Det er få katte, vi er nødsaget til at aflive, og vi gør det kun, hvis det viser sig, at de har en uhelbredelig sygdom, fortæller Rebecca Douglas Elleby.

Killinger bliver sofakatte

Flere af de vildtlevende katte bliver sat ud efter deres dyrlægesyn, da kattene ikke kan blive tamme, og derfor ikke kan fungere som kæledyr. Når kattene bliver sat ud igen, er det dog ikke for at leve helt vildt. De bliver nemlig fodret hver dag, og der er bygget shelters ved havnene, hvori kattene kan søge hen.

– Vi kalder det ly og passer. Vi fodrer kattene hver dag, og indfanger dem én gang om året, hvor de kommer til et årligt dyrlægetjek. Vi sparer ikke på ressourcerne på hverken medicin eller dyrlæge, fortæller Rebecca Douglas Elleby.

Killinger er bedst egnet til at blive kæledyr, da de ikke har levet vildt. Når killingerne er omkring 12 uger og må blive taget fra deres mor, kommer de oftest i en plejefamilie, hvor de bliver socialiseret.

– Der lærer de at blive sofakatte. Når killingerne er gamle nok og kan adskilles fra deres mor, kan de blive adopteret af en familie. Vi genudsætter ikke killinger, da de skal have chancen for at leve et godt liv hos en familie, siger Rebecca Douglas Elleby.

Tænk dig ekstra om

På Nexø Havn er der opstået et lille fællesskab om at hjælpe kattene, og Rebecca Douglas Elleby har oplevet flere fiskere, der hjælper til og giver kattene fisk.

– Det er rigtig fedt at se mennesker gå sammen på den her måde, siger Rebecca Douglas Elleby, der dog har et klart budskab til dem, der overvejer at få en kat.

– Det er vigtigt, at man ved, hvad man går ind til, når man anskaffer et kæledyr. Det er forfærdeligt at opleve, hvordan nogle mennesker behandler deres dyr eller smider dem på gaden som skrald. Neutralisér dine katte, er mit budskab, så vi så vidt muligt undgår vildtlevende katte, der lider.

Bruger egne penge

Foreningen har bestyrelse og omkring 80 betalende medlemmer, og organisationen indsamler også penge via indsamlingsnævnet. Rebecca Douglas Elleby bruger selv mellem 5.000 og 6.000 kroner hver måned af egen lomme på at hjælpe kattene. Pengene går til mad, dyrlægeregninger og hvad der ellers er brug for.

– Jeg gør det her, fordi der er et behov for det - ikke fordi det er sjovt. Jeg havde ikke engang en kat, da jeg gik ind i Katte på Bornholm. I dag har jeg ti katte, der render rundt i mit hjem. Jeg elsker alle dyr, og det er det, der driver mig. Jeg kan ikke simpelthen ikke lade være.