Fiskeriformand: 'Politikerne skal i gang nu, hvis der fortsat skal være et fiskeri i Østersøen'

Fiskeriformand: 'Politikerne skal i gang nu, hvis der fortsat skal være et fiskeri i Østersøen'
Regeringen og Folketinget skal i gang, hvis der også i fremtiden skal være et fiskeri i Østersøen, lyder det fra Danmarks Fiskeriforening. For eksempel er der inden vej uden om at igangsætte en ophugningsordning, mener foreningen. Arkivfoto: Berit Hvassum
| 29. MAJ 2021 • 08:31
Henrik Nielsen
Journalist

29. MAJ 2021 • 08:31

FISKERI

Det Internationale Havundersøgelsesråd, Ices, har fremlagt sine anbefalinger til fiskekvoterne i Østersøen for 2022. Ifølge Danmarks Fiskeriforening er der både gode og dårlige nyheder i anbefalingerne, men de ændrer ikke afgørende på den alvorlige situation i Østersøen, mener foreningen, som derfor opfordrer regeringen og Folketinget til at tage affære.

Der er behov for en plan for, hvordan det kan sikres, at der også er et aktivt erhvervsfiskeri i Østersøen i fremtiden, mener foreningen.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

– Fiskeriet i Østersøen har i årevis bidraget med vigtige arbejdspladser uden for de store byer. På en ø som Bornholm har fiskeriet eksempelvis spillet en helt særlig rolle. Derfor er det rigtig trist, at situationen i Østersøen har udviklet sig, som den har, og der er ingen tvivl om, at politikerne skal i gang nu, hvis der fortsat skal være et fiskeri i Østersøen. Det bekræfter den videnskabelige rådgivning, som vi netop har modtaget, siger formand Svend-Erik Andersen i Danmarks Fiskeriforening i pressemeddelelsen.

Problemer med sæl

I februar sidste år satte regeringen gang i et arbejde om fremtidens fiskeri i Østersøen, men det har ifølge Danmarks Fiskeriforening ikke kastet konkrete initiativer af sig endnu. Derfor opfordrer foreningen til, at det arbejde hurtigst muligt færdiggøres.

Danmarks Fiskeriforening har selv budt ind med forskellige initiativer i udspillet "Danskernes Fiskere – Kursen mod en fælles fremtid". Eksempelvis ønsker den, at forureningen fra land begrænses, at der tages hånd om de store problemer med sæl og skarv, og så kommer man heller ikke uden om, at der er behov for en flådetilpasning, hvor fartøjer ophugges, lyder det fra foreningen.

– Regeringen skal handle hurtigt. For vi er der, hvor der set med fiskeriets øjne ikke er nogen vej uden om at igangsætte en ophugningsordning for fartøjerne i Østersøen. Det er en forudsætning for, at vi kan komme videre og sikre, at de tilbageværende fartøjer kan fortsætte deres fiskeri. Og så er det altså behov for, at vi får gjort noget ved de åbenlyse problemer, vi har med forurening fra land, med sæl og skarv og en fiskeriforvaltning, der ikke altid afspejler virkeligheden på havet, siger formand Kim Kær Hansen fra Kreds Øst i Danmarks Fiskeriforening i pressemeddelelsen.

Torsken er under pres

I 2022 anbefaler Ices en nulkvote på torsk i den østlige østersø. Det understreger, at bestanden fortsat er under pres. Dog fremgår det også af anbefalingerne, at bestanden for både rødspætter og industriarten brisling er voksende. Den udvikling er det vigtigt, at politikerne tager bestik af, mener Danmarks Fiskeriforening.

– Når vi har en situation, hvor torskebestanden er under pres, sætter det også fiskeriet under pres. Derfor er det vigtigt, at politikerne ser den positive udvikling for rødspættebestanden og har viljen til at lade en udvikling komme erhvervet til gode. Det er helt nødvendigt, hvis fiskeriet skal bevares. Og med den positive udvikling i bestanden in mente fuldt ud forsvarligt ud fra et biologisk perspektiv, siger chefkonsulent og biolog i Danmarks Fiskeriforening, Michael Andersen, i pressemeddelelsen.


Farvandskort over Østersøen. Kilde: Fiskeristyrelsen

 


Ices' rådgivning for 2022

Det Internationale Havundersøgelsesråd, Ices, har offentliggjort rådgivningen for fiskerimulighederne i Østersøen i 2022.

Rådgivningen er som følger:

• Torsk i område 24-32: Nul-kvote

• Sild i område 20-24: Nul-kvote

• Sild i område 25-29 og 32: 52.443-87.581 ton

• Rødspætte i område 20-23: 8.821 ton

• Rødspætte i område 24-32: 3.956 ton

• Brisling i område 22-32: 214.000-373.210 ton

• Rådgivning for laks i område 22-31 samt torsk i område 22-23 er udskudt og forventes at foreligge i september.

Rådgivningen fra Ices er ikke det samme som den endelige kvote, som bliver fastsat af EU-Kommissionen senere på året.