Færre og færre tvangsauktioner: Forklaringen er en kombination af to faktorer

Færre og færre tvangsauktioner: Forklaringen er en kombination af to faktorer
I 2021 har der kun været otte tvangsauktioner på Bornholm. Foto: Per Frost
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 12. JAN 2022 • 15:30
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
12. JAN 2022 • 15:30

Set over en lang årrække er der sket et fald i tvangsauktioner på Bornholm og på landsplan. Det er gode tegn.


Over en periode på 10 år er der sket et voldsomt fald i antallet af bekendtgjorte tvangsauktioner på Bornholm, viser tal fra Danmarks Statistik. I 2021 har der kun været otte tvangsauktioner på Bornholm. En tvangsauktion er en tvungen offentlig auktion, der bliver holdt af en fogedret. Et sådant tvangssalg opstår, når kreditorerne ikke får deres penge til tiden, hvorefter de kan tvinge én til at sælge boligen med det formål at få så mange penge tilbage som muligt.

De få tvangsauktioner er en klar indikation på en sund økonomi, fortæller Asger Lau Andersen, der er lektor på Økonomisk Institut ved Københavns Universitet.

– De få tvangsauktioner hænger sammen med, at de fleste husholdninger har en sund økonomi. Vi har igennem længere tid været forskånet for voldsomme negative overraskelser i form af pludseligt stigende renter kombineret med høj og stigende ledighed. Den kombination har vi været forskånet for i mange år, siger Asger Lau Andersen.

Kombinationen med stigning i renter og høj arbejdsløshed i en lavkonjunktur så man blandt andet i 1990, hvor der i Danmark var over 20.000 tvangsauktioner. I 2012 var der 65 tvangsauktioner på Bornholm, hvilket er over otte gange så mange, som vi så i 2021. Det er ikke kun på Bornholm, at der bliver færre og færre tvangsauktioner. På landsplan er man gået fra 5.130 tvangsauktioner i 2012 til 1.402 i 2021. Derfor gælder det faktisk i langt størstedelen af landets kommuner, at der er sket et fald i antallet af tvangsauktioner over de seneste 10 år.

– Udviklingen på boligmarkedet med høj omsætning og stigende priser har helt klart også haft betydning, da det alt andet lige gør det nemmere for folk i økonomiske vanskeligheder at få solgt deres bolig på normale vilkår, siger Asger Lau Andersen.

Lolland er den kommune, der havde flest tvangsauktioner i 2021 med 58 – næsten ligeså mange som Bornholm havde tilbage i 2012.


Diagrammet til venstre viser faldet i tvangsauktioner over hele landet. Til højre ser du tvangsauktioner fra 2012-2021.  Infografik: Niels Vesterlund Mathiesen 


Gode og stabile tendenser

I 2012 udgjorde tvangsauktioner på Bornholm over én procent af alle landets tvangsauktioner. I år udgør Bornholms andel lidt over en halv procent. Det relative fald er dermed større på Bornholm.

– Vi har i længere tid set en faldende rente. Der var en stigning i tvangsauktioner efter finanskrisen, men det var ikke så voldsomt, som mange havde frygtet. Det har helt klart en stor betydning, hvor meget det koster at betale af på ens lån, og hvor meget man rent faktisk kan betale. Når renterne falder, bliver det billigere og lettere at betale gælden for ens lån, siger Asger Lau Andersen.

– Der vil altid være personlige og ulykkelige historier, skilsmisser, dødsfald og så videre, der gør, at man ender i en uheldig økonomisk situation. Men når vi ser tendenser som dette, så har det noget med udviklingen i samfundet at gøre, siger Asger Lau Andersen

Vil det fortsætte med at falde, eller kommer der en stigning?

– Det er ikke til at spå om. Pludselige stigninger i tvangsauktioner sker, fordi der opstår noget uforudsigeligt – noget der får arbejdsløshed og renter til at stige voldsomt. Derfor er det per definition svært at spå om, fordi det netop er uventet, siger Asger Lau Andersen.

Lolland, Randers og Guldborgsund blev med henholdsvis 58, 55 og 52 tvangsauktioner de kommuner i 2021, der havde flest bekendtgjorte tvangsauktioner. Dermed topper de listen over de kommuner, der oplevede flest tvangsauktioner i løbet af året. På trods af, at Lolland og Guldborgsund endnu engang toppede listen over flest tvangsauktioner, havde de alligevel hele 45 og 56 procent færre tvangsauktioner i forhold til året før.