Et turbulent år for erhvervslivet: 'Det blev ikke bare en lussing, men en kæmpe røvfuld’

Et turbulent år for erhvervslivet: 'Det blev ikke bare en lussing, men en kæmpe røvfuld’
En af de frisører, der har modtaget økonomisk støtte, er Jan Hjorth Hansen. Arkivfoto: Jens Erik Larsen
| ABONNENT | 11. MAR 2021 • 11:00
Af:
Aleksander Klug
| ABONNENT
11. MAR 2021 • 11:00

CORONA

Det danske erhvervsliv har været igennem et turbulent år, siden Covid-19 pandemien gjorde sit indtog. Ligesom i resten af landet har flere bornholmske virksomhedsejere også set sig nødsaget til at søge om økonomiske hjælpepakker og løntilskud for at kunne holde skuden oven vande.

Siden statsminister Mette Frederiksen ’lukkede landet ned’ på et pressemøde den 11. marts, er tilliden til myndighedernes coronastrategi skiftevis steget og faldet. Det samme er ehvervstilliden i danske virksomheder, konkluderede Dansk Industri på baggrund af tal fra Danmarks Statistik i slutningen af februar.

– Dykket i erhvervstilliden hænger sammen med, at detailhandlen har været meget hårdt ramt af den lange nedlukning. Mange butikker har ikke haft besøg af kunder siden julehandlen. Servicebranchen presser også erhvervstilliden ned, da blandt andet virksomheder inden for oplevelsesøkonomien har været påvirket af restriktioner i et år, sagde Morten Granzau, chef for økonomisk politik og analyse i Dansk Industri.

’En kæmpe røvfuld’

På landsplan blev der mellem marts og oktober udbetalt over 13 milliarder kroner i hjælpepakker til tabt omsætning og faste omkostninger. Hårdest ramt var ejerene af landets restauranter, frisører og taxavirksomheder, der tilsammen modtog over 670 millioner kroner i kompensation.

En af de frisører, der modtog økonomisk støtte, er Jan Hjorth Hansen. Han har været selvstændig frisør de sidste 36 år og regnede egentlig ikke med, at han ville være blandt dem, der blev hårdest ramt.

– Men det bliver en økonomisk lussing, fortalte han til Bornholms Tidende i marts 2020.

Det blev dog ikke bare til en lussing, men ’en kæmpe røvfuld’, siger Jan Hjorth Hansen i dag. Selvom han i flere år har lagt penge til side, har han alligevel været nødsaget til at søge om økonomisk hjælp. Men ordningen holder kun patienten i live, mener han.

Også landets biografer har været hårdt ramt. Selvom Scala Gudhjem fik en økonomisk indsprøjtning på cirka 30.000 kroner, tærede de mange og lange nedlukninger, der har forhindret publikum i at gå i biografen, stadig alvorligt på foreningens økonomi. Og det betyder, at foreningens regnskab for 2020 efter al sandsynlighed ender med et minus i omegnen af 100.000 kroner.

Lukket mod deres vilje

I København har næsten 12 procent af alle reelt aktive virksomheder fået bevilget kompensation. Men også på Bornholm har coronarestriktionerne haft betydelige konsekvenser for øens erhvervsliv, hvor 11 procent af virksomhederne har modtaget kompensation. Samlet set har øens virksomheder mistet ni procent af deres omsætning fra 2019 til 2020, viser en analyse fra regnskabsprogrammet Dinero.

– Det lyder måske ikke voldsomt, men det er jo et gennemsnitstal. Det betyder, at nogle har klaret sig godt, andre middel, og så er der dem, der har fået sig en økonomisk lussing – og der er selvfølgelig også virksomheder, som enten frivilligt eller mod deres vilje er lukket som en konsekvens af et ekstremt hårdt år for dansk erhvervsliv, siger Martin Thorborg, administrerende direktør i Dinero.

Martin Thorborg har flere gange opfordret til, at man husker at støtte de lokale erhvervsdrivende i takt med, at erhvervslivet åbner.

– Denne sang er sunget mange gange efterhånden, men det er bare afsindigt vigtigt, at vi i fællesskab støtter det lokale erhvervsliv og de lokale erhvervsdrivende, for de er sindssygt pressede på økonomien. Og hvis vi ikke bruger frisøren, når de på et tidspunkt får lov at åbne, håndværkeren og alle andre erhvervsdrivende, som er med til at skabe vækst og liv i lokalområdet, så risikerer vi, at flere end højst nødvendigt knækker nakken efter et afsindigt hårdt år, siger Martin Thorborg.

Delvis genåbning er en god start

Selvom tallene fra Danmarks Statistik viser, at den samlede erhvervstillid er faldet, venter normaliteten, når vaccinationen af den bredere befolkning rulles ud, mener den Morten Granzau.

– Erhvervstillidens dyk er markant lavere, end hvad vi så under nedlukningen i foråret. Det er en god nyhed, som nok også skal ses i lyset af virksomhedernes tro på en mere normal hverdag, når vaccinerne er rullet ud.

– Nedlukningen af samfundet bremser den tiltrængte fremgang i aktiviteten, som erhvervslivet har så hårdt brug for. Vi har snart vaccineret alle personer i risikogruppen for et alvorligt forløb med coronavirus, og selvom den delvise genåbning er en god start, så har virksomhederne behov for en langsigtet plan for en fuld genåbning. Hver dag med restriktioner koster danske virksomheder og arbejdspladser dyrt.

 

Kilde: Danmarks Statestik