Intensivvikarer kostede hospitalet 136.000 kroner - på én måned

Intensivvikarer kostede hospitalet 136.000 kroner - på én måned
Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 17. MAJ 2024 • 19:00
NYHED | ABONNENT
17. MAJ 2024 • 19:00

Alene i november brugte Bornholms Hospital 136.000 kroner på vikarer til dækning af ubesatte vagter på intensivafsnittet. Hospitalet har haft en stor udfordring med at opretholde driften på afsnittet, men nu ser man resultaterne af en målrettet indsats.

Alene i november sidste år brugte Bornholms Hospital 136.000 kroner på vikarbureauer til at dække ubesatte sygeplejerskevagter på Bornholms Hospitals intensivafsnit. Det viser en opgørelse over det økonomiske forbrug til formålet, hospitalet har udarbejdet og givet Tidende indsigt i.

I alt blev der sidste år indkaldt vikarsygeplejersker til afsnittet for 335.000 kroner, fremgår det af opgørelsen.

– Ekstraudgifterne til dækning af vagter har naturligvis udfordret afdelingens budget, siger hospitalets presse- og kommunikationschef Pernille Gjede.

Tidende kunne i september sidste år afsløre, at intensivafsnittet på Bornholms Hospital samme måned havde fået et strakspåbud af Arbejdstilsynet.

"På baggrund af oplysninger om, at flere ansatte aktuelt oplever alvorlige stresssymptomer, og at der foruden flere vakancer er flere langtidssygemeldinger, vurderer vi, at der er risiko for, at ansatte akut bliver alvorligt syge som følge af langtidseksponering samt fortsat udsættelse for stor arbejdsmængde og tidspres", lød det i påbuddet.

 

Udfordring i hele landet

Siden før sommerferien havde der på afdelingen været et højt antal ubesatte vagter på afsnittet, og Arbejdstilsynet vurderede, at der i løbet af de fire uger, der gik forud for dets besøg på afdelingen havde været 60 ubesatte vagter på afsnittet.

Det tal var dog ikke korrekt, oplyser Pernille Gjede nu.

– Det reelle tal var 29 inklusiv sygdomsvagter, hvilket Arbejdstilsynet er orienteret om.

Men det seneste halve år frem mod tilsynets besøg havde der været et særligt tiltagende arbejdspres, der blev beskrevet som 'massivt' og med ordene 'det har aldrig været så slemt som nu.' De mange ubesatte vagter blev nemlig i vid udstrækning dækket af de fastansatte sygeplejersker, selvom de i lang tid havde været belastet af stor arbejdsmængde, oplyste Arbejdstilsynet.

– Der mangler intensivsygeplejersker i hele landet, hvilket har været en stor udfordring for at opretholde driften, siger Pernille Gjede.

For at løse problemet lagde hospitalet op til større brug af vikarer for at få lukket hullerne i vagtplanen, fortalte hospitalsdirektør Annemarie Hellebek dengang.

– Der bliver lukket for, at man tager ekstravagter ud over det, man må i forhold til arbejdstidsreglerne - med det samme, sagde hun.

'Nu kan vi heldigvis se resultaterne'

Opgørelsen over vikarforbruget viser, at der også i december blev brugt et forholdsvist højt beløb på vikarer - ifølge opgørelsen 70.000 kroner. I november og december måtte hospitalet altså af med i alt 206.000 kroner.

Men også inden Arbejdstilsynets besøg i september brugte afdelingen samlet 101.000 kroner i juli og august. I årets første seks måneder blev der dog ikke brugt en krone på vikarer til intensivafsnittet.

I de første fire måneder af 2024 er der dog kun blevet brugt 11.000 kroner på vikarer til intensivafdelingen, viser opgørelsen. 9.000 kroner i januar og 2.000 kroner i februar.

Noget tyder på, at arbejdsforholdene på afsnittet er blevet bedre - i hvert fald hvis man skal tro Pernille Gjede.

– Igennem det seneste halvandet år har vi arbejdet målrettet på at rekruttere og opretholde bemandingen, men det tager tid at få ansat og oplært nye kolleger. Især i et lille afsnit som vores. Nu kan vi heldigvis se resultaterne af indsatsen, lyder det fra presse- og kommunikationschefen.

– I perioden fra 1. februar 2023 til 1. december 2023 lykkedes det intensivafsnittet at ansætte otte nye sygeplejersker. Nogle endda meget erfarne, tilføjer hun.

 

Ingen udækkede vagter

En enkelt intensivsygeplejerske har dog sagt sin stilling op siden Arbejdstilsynets besøg. Men intensivafsnittet har lige nu 17 ansatte, hvoraf fem arbejder på fuld tid og resten på deltid.

– Tilsammen udgør bemandingen de 13,6 årsværk (på nær et halvt årsværk), som vi er normeret til.

Der er i øjeblikket ingen vakancer, ingen udækkede vagter i vagtplanerne og i perioden mellem september sidste år og april i år har afdelingen ikke haft nogen langtidssygemeldinger, konkluderer Pernille Gjede videre.

Tidende har desuden spurgt hospitalet, hvor mange gange det, siden Arbejdstilsynets besøg, er sket, at ansatte på afsnittet har taget dobbeltvagter.

– Vi har ikke haft planlagte dobbeltvagter, men det er sket under en håndfuld gange, at en ansat har taget en dobbeltvagt for at dække dag til dag-sygdom. Det er helt efter reglerne, da overenskomsten tillader at tage en dobbeltvagt, hvis det er for at dække akut opstået sygdom på dagen, svarer Pernille Gjede.

I den forbindelse tilføjer hun også, at et samarbejde med Bispebjerg og Frederiksberg Hospital ovre fremover åbner mulighed for direkte samarbejde med intensivafsnittet mellem de to hospitaler i fremtiden.

Pernille Gjede forklarer også, at hospitalet har efterlevet strakspåbuddet og bemærker desuden, at Arbejdstilsynet efterfølgende vurderede, at der ikke var grundlag for at give påbud med yderligere frist.

Bornholms Hospitals intensivafsnit

Intensivt afsnit har plads til maksimalt fire patienter ad gangen. Afsnittet undersøger, overvåger og behandler kritisk syge patienter, hvor et eller flere organer svigter alvorligt. Den konstante overvågning af organfunktionerne foregår ved både personale og elektronisk overvågning.

Afsnittet modtager patienter fra alle afdelinger på hospitalet.

Kilde: Bornholms Hospital og strakspåbud



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT