Mange vil være frivillig: Beredskab vil etablere ny enhed
Et frivilligt brandberedskab er en del af den nye dimensioneringsplan for beredskabet i Bornholms Regionskommune. Det vil være med til at gøre beredskabet mere robust, lyder det fra viceberedskabschefen.
En øget interesse for at være frivillig i beredskabet på Bornholm medfører nu, at regionskommunens beredskabsafdeling arbejder på at etablere et frivilligt brandberedskab. Det oplyser viceberedskabschef Klaus Rønne Jensen.
– Der er rigtig mange mennesker på Bornholm, der gerne vil være i beredskabet, men ikke bor eller arbejder nær en af brandstationerne, siger han.
De frivillige brandmænd skal kunne møde på brandstationen inden for en halv til en hel time og være et supplement til deltidsbrandfolkene, som senest fem minutter efter alarmen er gået skal være mødt på deres brandstation i Rønne, Nexø eller Allinge.
– Det er en af de ting, der kommer med i den nye dimensioneringsplan, som bliver sendt ud nu her. Den bliver behandlet i Beredskabskommissionen i juni, og så bliver den sendt i høring i Beredskabsstyrelsen, hvorefter den i august skal behandles i det politiske natur-, miljø- og planudvalg, siger Klaus Rønne Jensen.
Skal de frivillige uddanne sig til brandfolk på lige fod med de deltidsansatte?
– Ja, fuldstændig.
Og så er det meningen, man skal møde op og rykke ud?
– Vores tanke er lidt, at det skal være et supplement. Vi har i forvejen frivillige, som håndterer indkvartering og forplejning. Det har vi en enhed til, som bliver drevet af fantastiske ildsjæle. Men hvis vi skal udvikle det, skal vi have nogle flere kræfter til.
Øget robusthed
Det bliver derfor en af hovedopgaverne for den nye beredskabsinspektør, Bornholms Regionskommune skal ansætte, at understøtte de frivillige, beredskabet får flere og flere af. Regionskommunen har netop slået stillingen op, da beredskabsinspektør Gert Olsen er stoppet og flyttet tilbage til Sjælland, oplyser Klaus Rønne Jensen.
Men hvad er årsagen til, at beredskabet nu ønsker at udvide det frivillige beredskab på Bornholm til også at omfatte brandslukning? Vicereberedskabschefen har analyseret robustheden og kapacitetstilgængeligheden ved større hændelser, og konkluderet, at en frivilligenhed i brandslukning vil gøre beredskabet mere robust.
– Se bare på branden i Pinsekirken forleden. Her har jeg både Rønne, Allinge og noget af Nexø ude. Det her med at have noget ekstra ved længerevarende indsatser, som kan komme og afløse eller køre de næste indsatser, er en af de ting, vi kigger rigtig, rigtig meget på, siger Klaus Rønne Jensen, der selv var indsatsleder i forbindelse med den pågældende brand.
– De frivillige er jo meget engagerede borgere, der ønsker at gøre en indsats. Ligesom i Hjemmeværnet, Beredskabsforbundet eller Røde Kors er de også inden for beredskabet. Det vil vi gerne dyrke lidt mere og kigge mere seriøst på, tilføjer han og forklarer, at den nye beredskabsinspektør blandt andet kommer til at arbejde med planlægningsarbejdet i den forbindelse.
Det vil ikke være første gang, at Bornholms Regionskommune har et frivilligt brandberedskab, hvis det skulle blive en realitet med den nye dimensioneringsplan. Klaus Rønne Jensen oplyser nemlig, at regionskommunen så sent som for fem år siden havde et frivilligt beredskab, der havde deres egne brandbiler. Det blev dog sparet væk.
Klaus Rønne Jensen. Arkivfoto: William Sonne Kaalø

NYT JOB
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration