Ekstra fokus på trivsel: 'Vi har skullet tænke meget anderledes'

Ekstra fokus på trivsel: 'Vi har skullet tænke meget anderledes'
– Der har været nogle problemer og udfordringer, som vi ikke har prøvet før, siger Dorthe Radil, der er værstansvarlig for AFS Interkultur Bornholm. Hun har i år haft ansvaret for fire udvekslingsstuderende. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 2. JUN 2021 • 10:00
Sofie Møller
Journalist
| ABONNENT
2. JUN 2021 • 10:00

UDDANNELSE

– Der har været nogle problemer og udfordringer, som vi ikke har prøvet før, siger Dorthe Radil.

Hun har det seneste år haft sin opgave for som værtsansvarlig hos AFS Interkultur Bornholm.

I august sidste år modtog hun fire udvekslingsstuderende, der hos hver sin værtsfamilie skulle have sit livs tid på øen, indtil de igen skal hjem i slutningen af juni i år.

Det tidligere hold af udvekslingsstuderende var pludselig blevet sendt hjem, da stort set hele verden lukkede ned i marts 2020. Så da de fire nye ankom, var det med en vis spænding for, hvordan året skulle forløbe.

– Ved det nye hold var både de og vi klar over, at der var en pandemi, hvilket gjorde, at vi var mere forberedte på, at tingene ikke helt var, som de plejede. Men vi havde alle forventet, at det ville blive et mere normalt år, end det blev, siger Dorthe Radil.

Da landet gradvist begyndte at lukke ned i efteråret, måtte hun pludselig til at strikke et nyt program sammen og ikke mindst sætte flere dage af i kalenderen til personlige samtaler.

Mange gåture

– Vi har skullet tænke meget anderledes. Normalt har vi en masse sociale arrangementer for de udvekslingsstuderende. Men det måtte vi jo aflyse, siger Dorthe Radil.

I stedet arrangerende AFS Bornholm virtuelle aftner, hvor de studerende kunne præsentere deres hjemland og lære hinanden at kende. Derudover har de seneste mange måneder budt på mange gåture, fortæller Dorthe Radil.

– Skolen var jo også lukket, så pigerne har siddet rigtig meget derhjemme. Det har generelt været svært at være social på grund af restriktionerne. Derfor har jeg i år brugt en del mere tid på at mødes med dem for netop at holde øje med, om de havde det godt, og om de trivedes, siger hun.

Håber på nye til august

Trods et udfordrende år, kan Dorthe Radil fortælle, at alle fire piger er blevet på Bornholm hele året ud og er blevet glade for at bo på øen.

– Jeg har flere gange oplevet, at de udvekslingsstuderende starter med at tænke: "Hmm Bornholm, hvad pokker skal jeg der?". Men så ender de alligevel med sidst på året at være glade for, de endte her, siger hun.

AFS Bornholm ved endnu ikke, hvor mange udvekslingsstuderende de kan se frem til at byde velkommen, når et nyt hold ankommer til Danmark i august.

– Der kommer kun det antal, som der findes værtsfamilier til, og lige nu har vi ikke en eneste familie. Men vi håber på fire-fem stykker, siger Dorthe Radil.

Hun påpeger, at det i flere år har været svært for organisationen at finde værtsfamilier, men at det alligevel plejer at gå, så det håber hun også, det gør i år.

 

Om AFS Interkultur

AFS Interkultur er Danmarks ældste og største organisation for international ungdomsudveksling. AFS er en non-profit organisation, der er baseret på et netværk af engagerede frivillige. Foreningen er uafhængig af kommercielle, partipolitiske og religiøse interesser, og dens formål er at arbejde for fred gennem interkulturel forståelse. AFS er inddelt i 30 lokalforeninger, hvor Interkultur Bornholm er en af dem.

Lige nu er der fire AFS udvekslingsstudenter på Bornholm. De kom til øen i august og skal være her til slutningen af juni. De bor hos værtsfamilier, og går i skole på Campus.