Effektiv ordning med to lærere kan forsvinde i fem måneder

Effektiv ordning med to lærere kan forsvinde i fem måneder
FOLKESKOLE | BORNHOLM | ABONNENT | 10. SEP 2021 • 07:30
Jakob Marschner
Journalist
FOLKESKOLE | BORNHOLM | ABONNENT
10. SEP 2021 • 07:30

Det har løftet Bornholms folkeskoler, at der er kommet to lærere på i mange klasser. Med budgetforliget er der dog ikke sat penge af til tolærerordning i første halvdel af næste skoleår, men først igen fra 2023. At fylde hullet ud havde kostet halvanden million, men S og V valgte udgiften fra.

At sætte to lærere på i flere klasser og dele eleverne i mindre hold har gavnet folkeskolen på Bornholm.

Ordningen har været rullet ud på skolerne siden 2019, og resultatet var positivt, da den blev evalueret. To lærere betyder mere arbejdsro og rum til fordybelse, bedre undervisning og bedre trivsel for eleverne.

Men på Bornholms seks folkeskoler ved skolelederne i øjeblikket ikke, hvad der vil blive af ordningen. Uvisheden er opstået efter sidste uges budgetforlig mellem Socialdemokratiet og Venstre.

– Vi mangler noget afklaring på, hvad der skal ske med puljen til to-lærerordningen. Det tror jeg faktisk ikke, at der er nogen skoleleder på Bornholm, der ved lige nu, siger Kasper Johansen, skoleleder på Kongeskærskolen i Allinge.

Det er også lidt kringlet. Men på bundlinjen står, at skolerne har penge til to-lærerordningen frem til juni næste år og igen fra januar 2023 – men ikke fra august til december næste år, altså første halvdel af næste skoleår.

Som skolernes økonomi tegner sig i øjeblikket, kommer der altså et slip på fem måneder, hvor to-lærerordningen på den ene side ikke er afblæst, men hvor den heller ikke er finansieret af kommunen som hidtil.

Da Socialdemokratiet og Venstre fandt hinanden om næste års kommunebudget, lå der i budgetmaterialet et forslag om at lukke hullet på de fem måneder ved at sætte de nødvendige halvanden million kroner af. Men det valgte de to partier fra.

Hul uden penge var kendt

To-lærerordningen var en hjørnesten, da forliget om kommunens budget for 2019 først afsatte ekstra fem millioner kroner, dernæst fire millioner i hvert af de følgende år til folkeskolerne på Bornholm.

I februar 2019 godkendte kommunalbestyrelsen den plan, der var lagt for, hvordan folkeskolerne skulle bruge de ekstra penge. Der blev sat fem mål, hvor det ene var høj faglighed, og det andet var god trivsel.

For begge måls vedkommende var to-lærerordningen det middel, der blev nævnt først blandt de indsatser, som skolerne nu skulle rulle ud for at få en bedre bornholmsk folkeskole.

At der i 2022 ville komme en periode på fem måneder fra august til december, hvor ordningen ikke var finansieret, stod klart, da kommunalbestyrelsen godkendte planen.

"Planen rummer, at den fleksible to-voksen-ordning udløber 1. august 2022", står der i kommunalbestyrelsens sagsmateriale fra februar 2017.

Umiddelbart efter står der dog også, at pengene til to-lærerordningen vil være til rådighed igen i 2023.

"Der er i overslagsårene 2023 og fortløbende 4 millioner kroner til Fælles indsats folkeskolen Bornholm til rådighed".

S og V fandt ikke penge

At to-lærerordningen har været god for folkeskolen siger ikke kun evalueringen, men også skoleleder Kasper Johansen på Kongeskærskolen.

– Der er slet ingen tvivl om, at den har haft en stor betydning for blandt andet trivslen, siger han.

– Ordningen har givet os mulighed for hurtigere at hjælpe de elever, der har brug for hjælp. Der er ingen tvivl om, at ordningen har en god effekt, også langsigtet, siger Kasper Johansen.

Fordi der ikke er tvivl om, at to lærere virker, foreslog børne- og skoleudvalget den 1. juni, at næste års kommunebudget skal sætte de halvanden million kroner af, som ordningen vil koste fra august til december næste år.

Men da Socialdemokratiet og Venstre fredag var blevet enige om næste års kommunebudget, var forslaget ikke blandt dem, som de to partier havde taget med ind i budgettet.

– Det kunne vi ikke finde plads til. Men i den kommende tid vil vi sammen med skolerne prøve at finde en god løsning på det, siger borgmester Thomas Thors (S).