Nok et opgør med budgetaftale: Tolærerordning kan køre hele 2022

Nok et opgør med budgetaftale: Tolærerordning kan køre hele 2022
Maike Fiil og de øvrige Venstre-medlemmer var udslagsgivende, da det blev besluttet at finde 1,5 millioner kroner til tolærerordningen på folkeskolerne. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 16. DEC 2021 • 23:20
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
16. DEC 2021 • 23:20

Venstre er med til at finde halvanden million kroner til tolærerordning, der ellers blev sparet væk i halvdelen af 2022 under budgetforhandlingerne.

Folkeskolerne behøver ikke bekymre sig om, hvordan de i næste skoleår skal få råd til at have to lærere i flere af klasserne. Kommunalbestyrelsen vedtog torsdag at afsætte 1,5 millioner kroner til tolærerordningen. Forslaget, der var fremsat af Dansk Folkeparti og Enhedslisten, omgør en beslutning, som Socialdemokratiet og Venstre traf i budgetaftalen.

Fra 30. juni 2022 til 1. januar 2023 var der indtil torsdagens ekstrabevilling ikke afsat midler til ordningen, der igen fra starten af 2023 er finansieret. Lærerforeningen havde advaret mod hullet, der ville ramme skolerne næste efterår.

– At S og V i deres budgetforlig ønskede at reducere i en kortere periode, synes jeg er ærgerligt, fordi vi risikerer at miste nogle gode hænder ude på skolerne, sagde Linda Kofoed Persson (DF) om forslaget.

Venstres medlemmer sikrede, at de 1,5 millioner kroner, der finansieres med et kassetræk, sendes ud til skolerne. Maike Fiil forklarede, at Venstre tidligere troede, at skolerne kunne finde midlerne til at få ordningen til at glide.

– Det drejede sig om, at man kunne smøre leverpostejen lidt tyndere ud, men vi har set i øjnene, at det vil være godt at fortsætte med de nuværende rammer. Så derfor støtter vi ændringsforslaget fra DF og Enhedslisten, sagde Maike Fiil, der på sit sidste kommunalbestyrelsesmøde brugte lejligheden til at takke kollegerne i børne- og skoleudvalget og de administrative chefer for et godt samarbejde.

Dermed stemte kun Socialdemokratiet imod.

– Der skal ikke være nogen tvivl om, at vi er tilhængere af tolærerordningen på vores skoler, sagde Erik Lund Hansen (S).

– Af hensyn til den økonomiske ansvarlighed i budgettet vælger vi at tage et stop i fire måneder. Vi skal huske på, at de fleste af pengene til tolærerordningen kommer fra nedsættelse af undervisningstiden, så derfor er situationen ikke så alvorlig, som det kunne lyde, sagde socialdemokraten, der i lighed med flere af sine kolleger torsdag tog afsked med politik.

Fra 2023 er tolærerordningen atter fuldt finansieret med 3,6 millioner kroner om året.