DF tabte tovtrækkeri: Tejn Rådhus' skæbne udskudt i to måneder

DF tabte tovtrækkeri: Tejn Rådhus' skæbne udskudt i to måneder
Kirstine van Sabben og Bornholmerlisten blev onsdag aften i kommunalbestyrelsen udslagsgivende for, at den endelige beslutning om kommunens flyttekabale bliver udsat i to måneder. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 26. JAN 2022 • 21:48
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
26. JAN 2022 • 21:48

Beslutningen om kommunens store bygningskabale blev onsdag aften i kommunalbestyrelsen udsat til kommunalbestyrelsens møde den 31. marts. Indtil da stopper arbejdet med at indrette Tejn Rådhus til syge- og hjemmeplejen i Allinge og til brug for Bornholms Museum.

Det skete, da Bornholmerlisten som det afgørende parti samlede et flertal på 13 mod 10 for igen at sætte projektet på pause.

I de godt to måneder indtil da skal kommunalbestyrelsen forsynes med et overblik over økonomien i to forskellige måder at bruge Tejn Rådhus, hvor syge- og hjemmeplejen i Allinge samt Bornholms Museum tidligere er blevet stillet i udsigt, at de kan flytte ind, når de nuværende medarbejdere er flyttet ud.

I spil er nu også en midlertidig pavillon ved Tejn Rådhus – og en løsning, hvor kun en del af de nuværende medarbejdere forlader Tejn Rådhus for at gøre plads til andre.

"Beslutningsgrundlaget skal indeholde tidsplan og proces samt økonomiske beregninger på ovenstående, herunder beregninger og tidsplan for en eventuel pavillonløsning i Tejn og et scenarie hvor alene Plan og Byg fra Tejn flyttes til Snorrebakken med henblik på at flytte (hjemmeplejens, red.) Team Tejn til Tejn Rådhus.

Blandt partierne bag Jacob Trøst vandt Enhedslisten tovtrækkeriet over Dansk Folkeparti, der onsdag aften stemte imod med mindretallet på 10. Konservative, Enhedslisten, Kristendemokraterne og Bornholmerlisten stemte for de to måneders målrettet pause. Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Venstre stemte imod.

Trøst ønskede pause uden bagkant

Borgmester Jacob Trøst (K) havde på forhånd lagt op til at sætte flyttekabalen i bero, dog uden nogen tidsmæssig bagkant. Det fandt flere partier uheldigt, heriblandt Bornholmerlisten, der derfor havde indarbejdet en deadline i sit ændringsforslag.

Bag borgmesterens ønske om at sætte projektet på pause lå dels, at de fire partier bag ham ikke er enige om, hvad der skal ske (Enhedslisten og Konservative vil lade medarbejderne blive i Tejn Rådhus, mens Dansk Folkeparti vil flytte dem ud af hensyn til syge- og hjemmeplejen i Allinge og Bornholms Museum).

Dels fandt Jacob Trøst, at for mange faktorer endnu mangler at blive belyst, og at der stadig er usikkerhed om både økonomien og konsekvenserne for kommunens medarbejdere ved forskellige måder at lægge kabalen på.

– Det er en stor beslutning, og det er mange penge, vi skal bruge. Det er ikke en beslutning, som vi bør tage forhastet. Der er kommet nye medlemmer af kommunalbestyrelsen, og af hensyn til vælgerne bør vi også inddrage dem i beslutningen, sagde Jacob Trøst.

– Da jeg den 3. januar tog en borgmesterbeslutning om at stoppe udbuddene af nybyggerierne, var det i forventning om, at vi kunne finde en plan. Det har vi ikke kunnet, så derfor lægger vi nu sagen her frem.

– Vi kender hverken den økonomiske eller den medarbejdermæssige konsekvens, hvis der skal sidde flere folk på Snorrebakken. Det er derfor vi har bedt om mere tid, sagde Jacob Trøst.

Rigtigt og forståeligt, men der manglede en bagkant i tid, fandt Bornholmerlisten, der derfor fik indarbejdet netop sådan en.

– På en måde har jeg sympati for borgmesterens forslag, men på den anden side er der ikke nogen deadline for hvornår der skal træffes en beslutning. Der er rigtig mange forskellige ting i spil, sagde Kirstine van Sabben (BL).

– Borgmesterens forslag er et forslag om at sætte projektet på pause uden at sige hvor længe. Det er måske ikke så hensigtsmæssigt, sagde også viceborgmester Morten Riis (EL).

Ingen kender de præcise konsekvenser

Onsdag aften i kommunalbestyrelsen kom det også frem, at heller ikke partierne bag borgmesteren kender de præcise konsekvenser af alle de mulige måder, som man kan forestille sig at lægge flyttekabalen på. Den viden vil det ifølge Dansk Folkeparti tage flere måneder at bringe til veje.

– Når man sætter nybyggeriet i bero, er det et helt andet projekt, og jeg har ikke den viden, som I (det nye flertal, red.) sidder med. Hvis man skubber det her projekt i to måneder, kan vi nå at få flere spørgsmål besvaret, og vi vil kunne høre medarbejderne, sagde Kirstine van Sabben.

– Jeg beder ikke om et komplet overblik i kroner og øre for, hvad det her vil koste. Men jeg har ikke den samme viden, som I har, sagde hun.

René Danielsson (DF) fortalte, at Dansk Folkeparti, Konservative, Enhedslisten og Kristendemokraterne som det nye flertal bag borgmester Jacob Trøst har set estimater, altså anslåede konsekvenser, af forskellige måder at fordele medarbejderne på – men ingen eksakte beregninger. Mere sikre beregninger af den slags vil det ifølge Dansk Folkeparti tage næsten et halvt år at skaffe frem.

Det vil være for sent i forhold til at standse udbuddene af de planlagte nybyggerier på Snorrebakken og i Tejn, for sent for Bornholms Museum der har fået tid til april med at søge statslige penge til et nyt magasin på Tejn Rådhus – og måske for sent for hjemmeplejen og sygeplejen i Allinge, der skal rykke ud af deres nuværende lejemål til efteråret.

– Det er at bondefange Bornholmerlisten og medarbejderne at love, at der kan ligge en plan om to måneder. For det kan der ikke. Jeg kommer ikke til at "lave en Helle Thorning" og sige, at der kommer en god løsning i morgen. For det gør der ikke, sagde René Danielsson.

Også Socialdemokratiet beklagede at være bagud på viden.

– Det her er en meget stor beslutning. Og så sidder der nogen med en viden, som vi andre ikke har, sagde Claus Larsen-Jensen (S).

Morten Riis (EL) talte for at give både resten af kommunalbestyrelsen og den brede bornholmske offentlighed indblik i de skønsmæssige vurderinger af forskellige måder at lægge bygningskabalen på, som partierne bag Jacob Trøst på det seneste har haft til rådighed.

– Det kan jeg ikke være mere enig i, Claus. Både for jer og for offentligheden er det grundlæggende for at kunne træffe en beslutning, at man kender de estimater, sagde Morten Riis.

DF ønskede afklaring nu

Dansk Folkeparti talte utvetydigt for at fortsætte med den hidtidige plan for medarbejderne i Tejn Rådhus. Det samme gjorde Socialdemokratiet og Venstre, der som partierne bag den hidtidige rådhusplan også stemte imod Bornholmerlistens ændringsforslag.

– For Dansk Folkeparti er det virkelig magtpåliggende, at hjemmeplejen og sygeplejen får en løsning. Vi skal ikke udsætte deres løsning igen og igen og igen. Jeg synes faktisk, at de har haft en utrolig tålmodighed med politikerne, sagde gruppeformand Linda Kofoed Persson (DF).

– I Dansk Folkeparti føler vi også en stor forpligtende over for museet. Vi har faktisk lovet dem, at vi nok skulle komme med en løsning. Det trækker vi så i land på, og de har altså en deadline i løbet af april.

– Hvis vi skal have belyst alle de ting, der skal belyses i Kirstines ændringsforslag, vil vi kunne træffe en beslutning i juni. Vil vi sjofle vores sygepleje og vores hjemmepleje i op mod to år? Jeg kan ikke se mig selv i det. Det er sjofelt, at vi endnu en gang vil gøre vores medarbejdere til kastebold, sagde Linda Kofoed Persson.