Museet i kamp mod tiden: 'Vi kan kun se til og håbe'

Museet i kamp mod tiden: 'Vi kan kun se til og håbe'
– Vi kan ikke gøre andet end at se, hvad det bliver til – og håbe på, at løsningen kommer tids nok i forhold til både den tidsfrist, som staten har givet os, og den logistik, som vi har i forhold til ombygningen af kunstmuseet, siger Jacob Bjerring-Hansen. Arkivfoto: Berit Hvassum
REAKTION | ABONNENT | 27. JAN 2022 • 14:00
Jakob Marschner
Journalist
REAKTION | ABONNENT
27. JAN 2022 • 14:00

Med nu to måneder mere til kommunens endelige bygningskabale bliver lagt, kommer beslutningen meget tæt på den tidsfrist, som Bornholms Museum har for at beskrive et projekt, der vil indbringe penge fra staten. Tejn Rådhus har i et år været omdrejningspunkt for projektet, men museet arbejder nu med to alternativer.


Få andre steder på Bornholm blev onsdagens møde i kommunalbestyrelsen fulgt mere indgående end hos Jacob Bjerring-Hansen, direktør for Bornholms Museum.

Museet har frist til april til at beskrive sit projekt om en magasinbygning for staten, der allerede har sat de nødvendige penge af på finansloven. Det seneste år har Tejn Rådhus været udset til at skulle huse magasinet, men den fornyede usikkerhed om kommunens medarbejdere i Tejn over hovedet skal flyttes forplanter sig også til museet.

Onsdag aften i kommunalbestyrelsen endte mere end en times debat så med, at politikerne venter to måneder mere med at beslutte sig endeligt om bygningskabalen. Den deadline kommer dermed meget tæt på Bornholms Museums deadline for at beskrive sit magasin for staten og indkassere de penge, som staten allerede har sat til magasinet.

– Det er klart, at vi er spændte, fordi staten har givet os en tidsfrist til april i forhold til at beskrive vores projekt om et magasin, som der er sat midler af til på finansloven, siger Jacob Bjerring-Hansen.

– Vi er selvfølgelig spændt på, om vi kan nå at beskrive et projekt inden da. Og før man kan beskrive et projekt, må man have et sted og vide hvor projektet skal ligge.

– Vi har arbejdet med en Tejn-løsning i over et år, og vi har også nogle arkæologiske faciliteter, der skal på plads, før det her magasin kan bygges. Der skal for eksempel være plads til at kunne vaske og tørre fund, før man kan lægge dem ind i magasinet, siger Jacob Bjerring-Hansen.

To alternativer findes

Ikke mindst efter at kommunalvalget gjorde det klart, at der ikke vil blive bygget nyt på Snorrebakken, har Bornholms Museum arbejdet på at finde andre steder end Tejn Rådhus til sit kommende magasin.

– Kommunen har spurgt os, om der er andre gode løsninger for os end en løsning med et magasin i Tejn. Vi har også arbejdet intensivt med at finde ud af, hvad der er af andre muligheder, fortæller Jacob Bjerring-Hansen.

– Det arbejde er blevet mere og mere aktuelt. Vi har undersøgt forskellige muligheder, men vi har også et kæmpe byggeprojekt med det nye museum, og vi er et lille museum, så der er også grænser for, hvad vi kan. Det hele er en kæmpe logistisk øvelse.

Museet holder sine kort tæt til kroppen omkring de alternativer, som man arbejder med. Situationen er den samme som kommunalbestyrelsens: Kun ét scenarie er undersøgt til bunds og regnet fuldt ud igennem. Alle alternativerne er behæftet med usikkerhed.

– Der eksisterer to alternativer til Tejn-løsningen. De har hver sine fordele og ulemper, men det er ikke løsninger, som vi har haft tid til at arbejde igennem. Det har vi kun haft tid til med Tejn-løsningen, som der også er væsentlige logistiske fordele ved. Det er den, der kan løse flest af vores udfordringer, siger Jacob Bjerring-Hansen.

– De to alternative løsninger er ikke arbejdet lige så meget igennem i forhold til økonomi og tilladelser. Ingen af delene er fuldt ud afdækket, siger han.

Hvad er de to alternative løsninger, og hvor ligger de?

– Det er vores velbevarede hemmelighed. Det kan vi ikke gå ud med offentligt, siger Jacob Bjerring-Hansen.

– Vi kan ikke gøre andet end at se, hvad det bliver til –  og håbe på, at løsningen kommer tids nok i forhold til både den tidsfrist, som staten har givet os, og den logistik, som vi har i forhold til ombygningen af kunstmuseet. For her har vi også brug for plads til opmagasinering.

HVOR DRØMMER VI OS HEN - ENERGIØEN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm som energiø. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere har bidraget med deres bud i dette tema. Send dine tanker til debat@tidende.dk.
Temaet afsluttes med en debatsalon i Elværket i Rønne tirsdag den 23. maj klokken 16.30.