DF forlod borgerligt forsoningsmøde før tid efter enetale fra Danielsson: 'Der er nogen, der har fået noget at tænke over’

DF forlod borgerligt forsoningsmøde før tid efter enetale fra Danielsson: 'Der er nogen, der har fået noget at tænke over’
Venstre inviterede i slutningen af august til borgerligt møde på Café Guldbønnen i Nexø med ambitionen om "at finde en fælles forståelse for, hvordan det politiske Bornholm kan se ud efter kommunalvalget. Fire partier tog imod invitationen: Nye Borgerlige, Bornholmerlisten, De Konservative og Dansk Folkeparti, der dog kun deltog under første tredjedel af mødet. Foto: Jakob Nørmark
KOMMUNALVALG | NEXØ | ABONNENT | 14. SEP 2021 • 00:45
Jakob Nørmark
Journalist
KOMMUNALVALG | NEXØ | ABONNENT
14. SEP 2021 • 00:45

For første gang samledes frontfigurerne i fem borgerlige partier mandag aften. Venstre havde inviteret til strategimødet, som Dansk Folkeparti forlod efter en time. "Vi arbejder på et samarbejde" siger De Konservatives spidskandidat om resultatet af mødet på Café Guldbønnen i Nexø.

Café Guldbønnen i Nexø lagde mandag aften lokaler til et på forhånd meget omtalt borgerligt valgstrategimøde, som Søren Schow under balladen om valgforbund i august inviterede lederne af de blå partier med til. Bornholms Tidende står ikke på gæstelisten, men har valgt at troppe op alligevel, og jeres udsendte ankommer samtidig som de fleste af de inviterede en håndfuld minutter i klokken 19.

En efter en indfinder de sig på caféen. Det Konservative Folkeparti, der i de seneste meningsmålinger står til at få et mandat, stiller med Jacob Trøst og Iben Busch, som er kørt sammen til Nexø. Nye Borgerliges nye frontfigur Gitte Evy Frigioni er ankommet tidligere, og hun ryger en smøg uden for caféen. Inde ved bordet tager hendes valgforbundspartner fra Venstre, Søren Schow, imod gæsterne. Venstre Bornholm-formand Niels Plum er også til stede.

Linda Kofoed Persson fra Dansk Folkeparti og Bornholmerlistens Kirstine van Sabben går sammen mod indgangen. Gitte Evy Frigioni præsenterer sig ved navn over for Persson og van Sabben på en måde, så det virker, som om de stort set aldrig har hilst på hinanden før. Kirstine van Sabben afslår at give hånd, fordi hun i sit private virke som maler disse dage arbejder hos en sårbar person. Og så er der René Danielsson (DF), som bærer kamouflagefarvet arbejdstøj fra kasernen. Han virker til at være krigsstien.

– Jeg bliver max til klokken 20, siger René Danielsson til Bornholms Tidende på spørgsmålet om, hvor længe mødet mon kommer til at vare.

– Jeg har et liv ved siden af og har ikke tid til hans show, siger DF-profilen om aftenens vært, Søren Schow, der naturligvis tager plads ved bordenden.

Blå blok

Ti dage er gået, siden kommunalbestyrelsen var samlet til budgetforhandlinger, hvor netop Danielsson, Kofoed Persson, van Sabben og gruppeformændene fra kommunalbestyrelsens øvrige små partier om formiddagen på dag to forlod forhandlingslokalet, da det stod klart, at Venstre og Socialdemokratiet var nået til enighed om en fælles aftale.

Projektoren på Café Guldbønnen lyser bagvæggen op, og på første billede toner logoerne for de syv partier og lister frem, der er inviteret til mødet: Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti foroven, Bornholmerlistens ”W” i midten og Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne nederst – de to sidstnævnte er ikke repræsenteret på caféen, og heller ikke Radikale Venstre, som havde fået en invitation, er mødt op.

I midten af illustrationen står nøglebegrebet, som mødet skal kredse om: ”Blå blok”. I invitationen har Søren Schow fortalt sine politiske kolleger, at formålet med mødet er ”at skabe grundlag for en fælles forståelse for, hvordan det politiske Bornholm kunne se ud efter den 16’ende november”. På dagsordenen er også en samlet drøftelse af valgforbund, fremgår det af mailen.

Efter nogle minutter slukkes projektoren. Tidende fortrækker sig til havnegrillen i passende diskret afstand. Ventetiden tilbringer jeg ved at se debatprogrammet 360 Live fra sidste uge, hvor Søren Schow og René Danielsson gik i clinch med hinanden om budgetaftalen og specielt prioriteringen af projektet om det nye rådhus, som René Danielsson betegnede som ”en eller anden skamstøtte, der kommer til at få en relativt stor menneskelig pris”, hvorefter Schow og Danielsson på skift beskyldte hinanden for hykleri.

Det allersidste ord i udsendelsen fik Søren Schow, som af studievært Karin Aaen blev spurgt, om Bornholm får en SV-konstituering efter valget:

– Nej, det tror jeg ikke. Vi går stadig til valg på at få et borgerligt flertal, sagde Venstres borgmesterkandidat.

Enetale fra Danielsson

Genudsendelsen på min skærm slutter, netop som klokken runder 20. En time er gået, og som annonceret på forhånd rejser Dansk Folkepartis deltagere sig. Linda Kofoed Persson forlader caféen først, mens René Danielsson bliver stående for bordenden modsat Søren Schow og holder en enetale med gestikulerende arme.

– Jeg har fundet ud af, at man har kunnet høre det hele, hvis man sad herude, joker Linda Kofoed Persson til den ventende reporter, der har bevæget sig i retning af indgangen til Café Guldbønnen.

Hendes makker slutter sig til os, og mens vi går hen mod parkeringspladser, opsummerer han partiets budskab.

– Der er nogen, der har fået noget at tænke over, siger René Danielsson.

DF-duoen har lovet ikke at udtale sig i detaljer om mødet. Men på Bornholms Tidendes spørgsmål om, hvorvidt budgetaftalen har spillet ind på det, som Venstre og resten af blå blok har fået at tænke over, siger René Danielsson:

– Det er en interessant tese.

Samme svar får man, når man spørger, om sonderinger om borgmesterposten skaber gnidninger i samarbejdet.

René Danielsson sætter sig ind i bilen og ruller mod Klemensker, mens Linda Kofoed Persson overtager – uden at sige for meget om det reelle indhold af drøftelserne på mødet.

– Jeg er borgmesterkandidat, og Kirstine er borgmesterkandidat. For os er poster og kæder ikke vigtige. Det finder vi ud på valgnatten.

Hvad skal man lægge I, at I forlader mødet tidligt? spørger Tidendes udsendte, men får ikke noget svar, som Linda Kofoed Persson vil citeres for.

De tilbageværende politikere fortsætter, og jeg trækker mig tilbage til grillbaren, som i mellemtiden er begyndt at lukke, og derfra kan man ane, at powerpoint-præsentationen kommer tilbage på skærmen – nu med flere ord, tal og tabeller.

Tre partier holdt tiden ud

Mødet fortsætter i yderligere syv kvarter. Undervejs ruller Kirstine van Sabben hjem, og til sidst er drøftelserne kun et anliggende for Nye Borgerlige, Venstre og De Konservative.

Uden for Guldbønnen tager Jacob Trøst sig tid til at fortælle lidt om, hvad der kom ud af mødet.

– Vi har forsøgt at finde nogle overordnede linjer, hvor vi har en fælles forståelse. Det er stadigvæk meget åbent, men vi er enige om, at vi skal stå sammen i blå blok, hvis man kan kalde det det, siger Jacob Trøst og opsummerer, hvor partierne står i processen i én sætning.

– Så vi arbejder på et samarbejde, siger den konservative spidskandidat.

Både han og Søren Schow fremhæver vilkårene for erhvervslivet og indsatsen for at tiltrække arbejdskraft og flere tilflyttere som eksempler på temaer, hvor de borgerlige partier kan finde fælles fodslag.

– Det er meget de helt grundlæggende værdier om, at vi skal føre en ansvarlig politik, siger Jacob Trøst.

Et åbent spørgsmål er, om fællesmængden er stor nok til at skabe et frugtbart samarbejde, og om Dansk Folkeparti og Venstre kan finde sammen. Efter Søren Schow har fulgt Nye Borgerliges delegation, der foruden spidskandidat Gitte Evy Frigioni bestod af lokalformand Charlotte Friberg Henriksen, ned til deres biler på havnen, kommer han hen til den ubudne gæst fra pressen.

Søren, hvad skal man lægge i, at Dansk Folkeparti gik efter en time?

– Man skal lægge det i det, at René skulle hjem til sin datter. Og at vi havde snakket om de ting, der var værd at snakke om. For eksempel om, hvordan vi opfattede arbejdet med budgettet og arbejdet de seneste fire år i kommunalbestyrelsen. De fik også fortalt, hvad de vil lægge vægt på i det kommende år, siger Schow.

Er der nogle skår, der skal klinkes efter budgetforhandlingerne? Specielt mellem Venstre og Dansk Folkeparti?

– Jeg tror bare, at vi skal nærme os hinanden i den borgerlige side og blive enige om, hvordan det skal se ud. Vi havde i Venstre en strategi med budgetforliget og har fået nogle af vores ønsker igennem, så vi er sådan set godt tilfredse. Jeg kan forstå i medierne og på de sociale medier, at de andre borgerlige partier – og sådan set også partierne i den venstre side af salen – ikke er helt tilfredse med, at vi har indgået et budgetforlig med Socialdemokratiet. Og det er fair nok, at det forholder sig sådan.