Efter forsoningsmøde: Valgforbund i blå blok står ved magt

Efter forsoningsmøde: Valgforbund i blå blok står ved magt
Søren Schow finder det i sandsynligt, at valgmatematikken kan tilsmile Nye Borgerlige, når det gælder 16. november. Foto: Jacob Jepsen
POLITIK | BORNHOLM | ABONNENT | 14. SEP 2021 • 11:21
Jakob Nørmark
Journalist
POLITIK | BORNHOLM | ABONNENT
14. SEP 2021 • 11:21

Søren Schows drøm om et stort, borgerligt valgforbund er afskrevet. Venstre og Nye Borgerlige holder fast i deres valgtekniske aftale.


Venstre fantaserede i løbet af sensommeren om at indgå et stort, fælles borgerligt valgforbund. Da ideen blev fremsat offentligt, havde de fleste blå partier lavet valgtekniske samarbejdsaftaler med hinanden, og mandagens møde på Café Guldbønnen skabte ingen forskydninger.

– Vi har en god aftale, som der ikke bliver ændret på, siger Kirstine van Sabben fra Bornholmerlisten, der er i valgforbund med Dansk Folkeparti.

Valgforbundene lå fast inden det borgelige møde og var ikke noget reelt tema. Det Konservative Folkepartis to deltagere blev siddende med Venstre og Nye Borgerlige indtil den bitre ende, men valgteknisk forbliver æggene i en anden rede, der deles med to traditionelle midterpartier.

– Vi står fast på de respektive valgforbund. Det bliver der slet ikke rokket ved. Vi har nogle gode årsager til at gå i valgforbund med Kristendemokraterne og De Radikale. Dels har vi nogle fælles værdier, og dels er det nogle partier, som ligner os størrelsesmæssigt, siger spidskandidat Jacob Trøst.

Tilbage står Nye Borgerlige og Venstre, som ifølge Søren Schow trods intern uro i Venstre kommer til at gå sammen i et valgforbund.

– Vi holder fast. Det har enormt stor betydning med de her valgforbund, for indgår vi dem ikke, har vi ikke flertal på den blå side ifølge de enkelte prognoser, der er kommet. Men det har vi med vores valgforbund. Det er ikke, fordi vi behøver at hæfte os så meget i meningsmålinger og prognoser, men bare for at illustrere, at det har stor betydning, om vi indgår valgforbund, forklarer Søren Schow.

Schow spår NB-fremgang

Ved at indgå et valgforbund kan partierne undgå stemmespild. I sidste uges meningsmåling stod Nye Borgerlige eksempelvis til 3,3 procent af stemmerne, hvilket lige netop ikke var nok til at indløse et mandat. I stedet går stemmerne til Venstre, som i den aktuelle måling fra Jysk Analyse løftes op på fem mandater – det samme antal som Socialdemokratiet, som i målingen stod til at få fire procentpoint flere end Venstre.

Søren Schow finder det imidlertid sandsynligt, at valgmatematikken kan tilsmile Nye Borgerlige, når det gælder 16. november.

– Nye Borgerlige kan jo også komme ind på vores stemmer. Jeg kan da godt prøve at spå lidt om fremtiden, for jeg tror, at sådan nogle som Nye Borgerlige, når de bliver aktive i valgkampen, vil få en større tilslutning. De har ikke været repræsenteret i kommunalbestyrelsen og derfor ikke været en del af den politiske snak. Men det kommer de til at være i valgkampen.

De har vel frit slag til at indtage nogle synspunkter, som er sværere for andre partier?

– Ja, det kan de og De Konservative. De er mere frit stillet end os andre, der er lidt bundet af den politik, som har været ført, siger Søren Schow.

4. oktober er sidste frist for at tilmelde og ændre valgforbund.