'Det er nærmest umuligt at få en tandlæge som tilflytter'

'Det er nærmest umuligt at få en tandlæge som tilflytter'
Camilla Ulrich trådte til for at hjælpe Betina Bregnfelt. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 25. MAR 2021 • 07:03
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
25. MAR 2021 • 07:03
Julia Aka Wille
Journalist

LÆGEMANGEL

– Jeg har haft en ualmindeligt kedelig oplevelse.

Sådan introducerede Betina Bregnfelt sin historie, da hun forrige mandag ringede til Bornholms Tidende for at beskrive, hvordan virkeligheden ser ud for de mange bornholmere, der ikke har en fast tandlæge.

Bedøvelsen og smerterne sad stadig i munden, men hun havde lovet sig selv at kontakte en journalist, mens hun stadig var hidsig over, hvad hun havde gennemgået i de forgangne par døgn.

– Jeg har lige fået hevet en tand ud. Jeg har været på morfin og alt muligt hele weekenden for at klare de her smerter. Jeg sad og tudbrølede i telefonen til samtlige tandlæger, jeg snakkede med i morges, fordi jeg har haft så mange smerter.

Betina Bregnfelt flyttede til Hasle i november 2019 efter at have boet tre år på Sjælland. Da hun ikke har været i stand til at finde en tandlæge på Bornholm, er hun tilknyttet en sjællandsk klinik.

– Det er nærmest umuligt, siger hun om tilflytterens muligheder for at blive tilknyttet en tandlæge.

Afvist fem gange

I løbet af søndagen fik hun tandpine, men akuttandlægens telefontid, som varer fra klokken 10 til 11, var passeret, så hun måtte leve med smerterne indtil mandag morgen, hvor hun kunne indlede en rundringning til tandlægeklinikkerne.

– Når man står i sådan en akut situation, ville det have været dejligt, at man kunne komme til tandlæge, og at man ikke skulle ringe rundt og bruge så lang tid på det. Jeg snakkede nok med fem tandlæger, før jeg nåede ind til hende inde i Rønne, fortæller Betina Bregnfelt.

Tandlægen, der forbarmede sig over den lidende patient, var Camilla Ulrich fra "Tandlægen.dk" på Christians Plads.

Under besøget viste tandlægen sin kalender til patienten, som blev opfordret til at fortælle andre om sin oplevelse.

– Hun forklarede mig: "Alt det, der er rødt her, er akutpatienter, vi har taget ind i dag. Vi har annulleret tre patienter i dag for at få plads til nogle flere", fortæller Betina Bregnfelt, som efter oplevelsen på tandlægernes vegne er blevet bekymret for deres stressniveau.

Havde trukket tiden

Efter den smertefulde ventetid endte Betina Bregnfelt med at få sin tand revet ud.

– Der var betændelse i den, så der var ikke noget at gøre. Jeg havde gået med den lidt for længe. Havde jeg haft en tandlæge, var jeg gået til tandlæge for en måned siden. Man trækker den jo lidt, og jeg skulle til København i påsken, så jeg bestilte en tid hos min tandlæge lige efter påske. Jeg håbede, at det kunne gå så længe, men det kunne det ikke, fortæller hun.

Betina Bregnfelt har aldrig haft fast tandlæge på Bornholm, men det vil hun på grund af sin alder gerne have nu.

– Jeg prøvede det også for et halvt år siden, og da måtte jeg rejse til Sjælland for at komme til tandlæge, for jeg kunne ikke få en tandlæge herovre. Det er simpelthen ufatteligt. Alle burde få at vide, hvor svært det er med de tandlæger, og jeg synes, at Bornholms Regionskommune bør gå ind i det.