Der arbejdes på at få flere ind på læreruddannelsen: 'Skolerne skriger på arbejdskraft'

Der arbejdes på at få flere ind på læreruddannelsen: 'Skolerne skriger på arbejdskraft'
Arkivfoto
UDDANNELSE | BORNHOLM | Onsdag 11. august 2021 • 16:00
Sofie Møller
Journalist
UDDANNELSE | BORNHOLM | Onsdag 11. august 2021 • 16:00

I år var der blot syv, som blev optaget på læreruddannelsen på Bornholm. Sidste år var der 12. Men hvad stiller man op med et hold på kun syv studerende?

Det lave antal får ingen betydning for, om holdet bliver oprettet eller ej. For det gør det, fortæller uddannelsesleder Svende Claus Svendsen.

– Det er ikke sådan, at vi lukker uddannelsen af den grund. Vi har gennem årene haft både store og små hold. Derudover har vi en forpligtelse til at uddanne lærere i Region Hovedstaden herunder også Bornholm, så derfor opretter vi selvfølgelig et hold, når der er nogle, som vil studere hos os, siger han.

Men for holdet og selvfølgelig også skolens skyld håber han, at holdet når at blive større inden studiestart. Der nemlig stadig masser af mulighed for at søge ind på efteroptaget, og Københavns Professionsskole, som læreruddannelsen på Bornholm er drevet af, er i fuld gang med at gøre deres for at tiltrække nye ansøgere.

Flere kanaler

Indsatsen på efteroptaget drejer sig hovedsageligt om at nå ud til folk gennem forskellige kanaler, fortæller Svende Claus Svendsen.

– Vi bruger de kanaler, hvor man bedst kommer i kontakt med unge og uddannelsessøgende. Det er for eksempel ved brug af facebook-sekventeringer, hvor vi målretter information og gør opmærksom på, at der stadig er plads, siger han og fortæller, at de har gode erfaringer med, at der nok skal komme nogle ansøgere i efteroptaget.

På nuværende tidspunkt kan han dog ikke sige om, der er blevet optaget flere end de syv, da der har været problemer med systemet, så han ikke har kunnet se de nyeste tal.

Svende Claus Svendsen påpeger, at arbejdet med efteroptaget er meget kortsigtet, men at Københavns Professionshøjskole også arbejder på at få flere studerende på længere sigt.

– Vi er i dialog med kommunen og andre interessenter om, hvordan vi laver en god læreruddannelse på Bornholm. Derudover har vi møder en gang om året med skoler og aftagerne på Bornholm, hvor vi prøver at tilrettelægge den gode uddannelse.

– Vi udvikler produktet frem for at afvikle. Det er vores strategi, fortæller han.

To muligheder

Egentlig er læreruddannelsen på Bornholm dimensioneret til at optage et hold, hvilket svarer til 30 studerende om året. Så mange har der dog aldrig været. De gode år er der derimod et optag på omkring 12 til 15, fortæller Svende Claus Svendsen.

En væsentlig ting, der ifølge ham ikke er nok viden om på Bornholm, er, at man også kan komme ind på uddannelsen som meritstuderende.

– Vi har både en ordinær og en merituddannelse. Det kan være, man vil sadle om. Hvis man for eksempel har svært ved at finde job på Bornholm, så kan man blive meritlærer. Det er altså ikke kun for 20-årige, der skal starte ny uddannelse, siger han.

Det vil sige, at hvis man er akademiker og allerede har en kandidat, kan man stadig søge ind og få en læreruddannelse oven i hatten. Og med læreruddannelsen er man tæt på sikret job efter endt studie. Især hvis man gerne vil blive på Bornholm, fortæller Svende Claus Svendsen.

– Skolerne skriger på arbejdskraft. Så den gode fortælling i det her jo, at der stadig er plads på uddannelsen, og at man nærmest er garanteret job bagefter, slutter han.

FÅ ABONNEMENT