Flere skal læse til pædagog og sygeplejerske, færre til lærer

Flere skal læse til pædagog og sygeplejerske, færre til lærer
Januar 2020 dimitterede 20 nyuddannede pædagoger fra Campus Bornholm. I år er der optaget 31 personer på pædagoguddannelsen. Arkivfoto: Allan Reick
UDDANNELSE | BORNHOLM | ABONNENT | 28. JUL 2021 • 13:37
UDDANNELSE | BORNHOLM | ABONNENT
28. JUL 2021 • 13:37

Tallene for, hvor mange studerende, der er optaget på de videregående uddannelser på landsplan, er nu offentliggjort.

På professionsuddannelserne på Bornholm er der i år en stigning i antallet af optagede studerende på pædagoguddannelsen og på sygeplejerskeuddannelsen i forhold til sidste år, mens der på læreruddannelsen er sket et fald.

I 2020 blev 12 optaget på læreruddannelsen. I år er det blot 7.

På pædagoguddannelsen er der optaget 31 i år. Sidste år var det 25.

På Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole er der i år optaget 24 fordelt på sommer- og vinterstart, hvor det i 2020 var 22.

Der er plads til flere

Svende Claus Svendsen, der er uddannelsesleder for blandt andet læreruddannelsen på Bornholm, har ikke umiddelbart en forklaring på, hvorfor optaget er helt nede på syv personer i år.

– Det er svært at sige, hvorfor der ikke er flere, der søger læreruddannelsen på Bornholm, men man kan sige, at ansøgertallet over en årrække jo er svingende. Jeg drømmer om, at vi på den lange bane får et mere stabilt optag. Vi opretter jo hold på Bornholm, fordi vi gerne vil uddanne lærere til de bornholmske skoler, siger han.

Svende Claus Svendsens budskab er derfor også, at der stadig er pladser på læreruddannelsen, hvis man skulle sidde og fortryde, at man ikke har søgt ind.

– Der er plads til flere, der gerne vil være lærer. Og der er brug for dem. Både på læreruddannelsen på Bornholm, men også ude på de bornholmske skoler. Der er stadig mulighed for at komme ind på et efteroptag, hvis der er nogen, der beslutter sig for, at de gerne vil læse til lærer, siger han.

Ifølge Svende Claus Svendsen er der endnu ikke en helt præcis deadline for, hvornår man skal have søgt ind på et efteroptag, men der er tid endnu.

– Vi er mere large på de mindre uddannelsesinstitutioner som Bornholm og Helsingør, end vi er på de store uddannelser. Vi behøver ikke helt følge samme system, så hvis man beslutter sig for at søge, skal man bare gøre det. Vi starter med intro den 24. august, så det skal selvfølgelig være inden da, siger han.

Arbejder på profil og rekruttering

Læreruddannelsen på Bornholm er ligesom pædagoguddannelsen drevet af Københavns Professionshøjskole.

Ifølge Svende Claus Svendsen gør de, hvad de kan, for at læreruddannelsen på Bornholm er attraktiv at søge.

– Det har været en prioritet for os at ansætte to undervisere, der bor på Bornholm. Det betyder, at en stor del af undervisningen kan afvikles på Bornholm. På den lange bane arbejder vi også med uddannelsens profil og rekruttering, hvor vi er i løbende dialog med kommunen, som jo også er interesserede i, at vi uddanner lærere på Bornholm, siger han.

Ifølge Svende Claus Svendsen kan man på Københavns Professionshøjskole se, at der er bornholmere, der søger læreruddannelsen i København, selvom der er en læreruddannelse lokalt.

– Det kan jo handle om, at man som ung søger til storbyen, fordi man gerne vil prøve det miljø, der er der, og måske også ønsker et større studiemiljø. Og der er det klart, at læreruddannelsen på Bornholm er noget andet. Men vi arbejder netop på, at der er et godt studiemiljø på tværs af de forskellige professionsuddannelser på campus, siger han.

FÅ ABONNEMENT