Sverige har nemlig siden 1940'erne eksperimenteret med og gradvist indført skolemåltider i de svenske kommuner. Det har blandt andet ført til et register over 1,5 millioner svenskere født mellem 1942 og 1965, som forskere har kunnet udtrække data på og sammenligne, hvordan det er gået de svenskere, der fik skolemåltider, og dem, som ikke gjorde. En sådan undersøgelse fra Universitetet i Lund blev netop udgivet tidligere i år, og som flere nordiske medier har berettet, viser den, at der er markante langsigtede fordele ved måltidsordninger i skolen.
I forhold til de elever, der ikke fik skolemåltider, er de elever, som fik skolemad gennem alle ni års skolegang blevet næsten en centimenter længere i gennemsnit, de har taget længere uddannelser, har i højere grad gået på universitet og deres livindskomst blev tre procent højere.
"Vores studie viser, at overordnede indsatser, som giver børn og unge i skolealderen næringsrige måltider, kan ses som en langsigtet investering. Med andre ord: at sammen sikre, at børn spiser godt, lønner sig også længere frem i livet, hvad angår helbred, uddannelse og indkomster", udtaler Dan-Olof Rooth, professor i nationaløkonomi på Institutet for social forskning ved Stockholms Universitet i en pressemeddelelse.
Det er med den viden på bordet, at Kenneth Larsen slet ikke forstår, at Socialdemokratiet og Venstre holder økonomien op, som det eneste og bærende argument for at lukke madskolen i Nexø.
– Det er rystende så lidt visionært, det er at lukke madskolen. Altså vi ved jo, hvor meget der er i den madskole, og hvor meget den giver. Men jeg tror, at de (Socialdemokratiet og Venstre, red.) tror, at det bare er en kantineordning. Hvis de bare kommer ned og ser det, vil de opdage hvor meget de får for pengene.