Delvist medhold til kommunen i Nordian-sag: 'Foruroligende'
En delkendelse fra klagenævnet indikerer nu, at Gudhjem Bus meget vel kan tabe klagesagen om det skandaleramte trafikselskab Nordian.
Fredag kom der en delvis afgørelse i den klagesag som Mark Palmquist fra Gudhjem Bus har indledt mod Bornholms Regionskommune.
Det sker efter, at kommunen har tildelt størstedelen af øens flextrafik til det stærkt kritiserede trafikselskab Nordian.
Her kunne Klagenævnet for Udbud meddele, at hans klage ikke tildeles såkaldt opsættende virkning. Det betyder altså, at kommunen er fri til at indgå kontrakt med Nordian, indtil den endelige klagesag afgøres.
Og dermed er den umiddelbare forhåndsvurdering også, at man ikke vil få medhold i sagen, som forventes afgjort indenfor 3-6 måneder. Det fortæller vognmanden.
– Det er da ærgerligt, men det er jo spillets regler. Men både min advokat og jeg kan konstatere, at vi ikke er enige i det svar, som klagenævnet giver. De lægger vægt på, at kommunen foretog en vurdering af Nordian, inden man tildelte udbuddet. Men det ser vi ikke noget belæg for, det fremgår ikke nogen steder, siger Mark Palmquist, der er ejer af den velkendte vognmandsforretning Gudhjem Bus. Han er foruden siddende medlem i kommunalbestyrelsen, hvor han sidder i Natur-, Miljø- og Planudvalget. Han ønsker at pointere, at han i denne sag taler udelukkende med sin kasket som ejer af Gudhjem Bus.
Modstridende udsagn
Sagen om Nordian startede tilbage i maj, da Bornholms Regionskommune valgte at tildele størstedelen af øens flextrafik til det sjællandske trafikselskab.
Nordian var inden da havnet i mediernes søgelys for sin stærkt kritisable håndtering af flextrafikken i Københavns Kommune. Her var listen af kritikpunkter lang med både forsinkede tidsplaner, skiftende chauffører og en inkompetent drift, der i værste tilfælde endte med, at et handicappet barn blev afleveret på en forkert adresse og siden hentet af politiet.
Københavns Kommune valgte til sidst at opsige sin kontrakt med selskabet. Det var dermed også på den baggrund, at Mark Palmquist valgte at indsende en klage af BRKs mangelfulde håndtering af udbuddet. I klagesagen, som Tidende har fået indsigt i, lyder den centrale anke på, at kommunen skulle have handlet i strid med udbudslovens paragraf 136, når man tildelte Nordian så stor en kontrakt.
Den siger, at en 'ordregiver skal sikre sig, at ansøger ikke har begået alvorlige forsømmelser mod sit erhverv'.
– Vi mener jo, at der er sket en procedurefejl, hvor kommunen har undladt at undersøge forholdene om Nordian, sådan som de er forpligtet til, siger Mark Palmquist.
Fra kommunens udbudsafdeling har man til Mark Palmquist tidligere givet udtryk for, at man ikke havde til hensigt at undersøge Nordian yderligere, inden man indgik kontrakt. Derfor undrer det nu også vognmanden, at klagenævnet tilsyneladende har fået en anden melding.
– Af kendelsen fremgår det, at kommunen fortæller, at man har undersøgt Nordian forinden. Men det svar, jeg har fået tidligere, har været, at man ikke fandt grund til at forfølge det. Så der bliver givet to modstridende udsagn, og det synes jeg er foruroligende, siger Mark Palmquist.
Overvejer næste skridt
Vognmanden fortæller nu, at han ovenpå dagens melding skal bruge weekenden på at overveje sit næste skridt. For der er noget, som kan indikere, at der er sket en fejl i den aktuelle afgørelse.
– Jeg har ikke talt med min advokat endnu. Men jeg skal da bruge weekenden på at summe over, om jeg skal forfølge det her eller ej, siger han.
Dertil kommer også overvejelsen om sagen skal droppes helt, inden den endelige afgørelse på klagesagen falder. For med udsigt til, at man meget vel kan tabe sagen, er det værd at overveje, hvordan ressourcerne bruges bedst, fortæller Mark Palmquist.
– Det er hverken gratis eller billigt at føre en sag. Derfor skal chancen for at vinde eller i hvert fald få noget medhold jo være til stede. Så det skal jeg nu også tale med min advokat om, siger ejeren af Gudhjem Bus.
Sagen kort:
Mandag den 27. maj kunne Tidende fortælle, at BRK d. 14 maj havde tildelt Nordian store dele af øens flextrafik.
Flextrafik kører kommunens udsatte borgere som handicappede børn, psykisk syge borgere og ældre.
Udbudsrunden dækker Bornholms flextrafik for perioden fra 1. august 2024 og tre år frem med mulighed for et års forlængelse.
Den gik til Nordian, der vandt 10 kørselsenheder, Gudhjem Bus, der vandt 8, og Dantaxi, der vandt 5.
Udbudsrunden vakte stor kritik efter den verserende sag i Københavns Kommune, hvor man i august 2023 måtte opsige sin kontrakt med trafikselskabet.
Det skete efter, at DR kunne fortælle om en række problematiske forhold med kørslen af blandt andre stor udskiftning i chauffører, fejl i adresser og en skridende tidsplan. Værst var det, da man mistede et handicappet barn, der blev afleveret på en forkert adresse og siden hentet af politiet.
Ejer af Gudhjem Bus, Mark Palmquist, indgav d. 23. maj en klage til Klagenævnet for Udbud for en mangelfuld udbudsproces.
D. 21. juni har han fået afslag på sit krav om opsættende virkning af klagen, og BRK kan nu indgå kontrakt med Nordian.
Kommunen har allerede indgået kontrakt med Gudhjem Bus og Dantaxi om de resterende kørsler.
NYT JOB
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration