De er enige om en justering om budgettet: Nu rulles besparelser på børneområdet tilbage

De er enige om en justering om budgettet: Nu rulles besparelser på børneområdet tilbage
På valgaftenen fandt Jacob Trøst (K), Linda Kofoed Persson (DF), Bjarne Hartung Kirkegaard (KD) og Morten Riis (EL) sammen, og frontfigurerne i de fire partier er efter en stribe møder nået til enighed om, hvordan budgetaftalen for 2022 skal justeres. Ændringerne realiseres på onsdag. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 23. JAN 2022 • 10:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
23. JAN 2022 • 10:30

Mens planerne Snorrebakken stadig fører til kvaler, er det nye flertal enige om at ændre på budgettet for 2022 på flere områder.

Borgmester Jacob Trøst røbede på fredagens generalforsamling i den konservative vælgerforening, at de fire partier i konstitueringen på den seneste tids møder især har drøftet tre emner: Snorrebakken/samlingen af kommunale medarbejdere, justeringer af budgettet og kommunens økonomiske politik. De to sidstnævnte områder kan partierne sætte flueben ud for, og på onsdagens møde i kommunalbestyrelsen skal en stribe forslag til afstemning. CØKO-flertallet kommer blandt andet til at annullere flere af de besparelser, der har indgået i den meget omtalte genåbning af budgettet.

– Rent teknisk kan man ikke genåbne budgettet, men vi vil justere det, og det er vi blevet færdige med i denne uge, sagde borgmesteren fredag aften.

På overfladen er det ikke særligt konservativt at ville tage penge af kassen for at finde penge til velfærdsområder, bemærkede Jacob Trøst, men beslutningen skal ses i lyset af besparelserne på særligt børne- og ungeområdet, som De Konservatives kandidater med succes argumenterede imod under valgkampen.

– En tidlig indsats er en god investering – mest af menneskelige grunde, men også samfundsøkonomisk, gentog Jacob Trøst på vælgerforeningens generalforsamling.

Seks millioner kroner dyrere

Justeringen af budgettet kommer til at forhøje driften med cirka seks millioner kroner, oplyste Jacob Trøst. Han ønsker ikke at gå i detaljer med, hvad det nye flertal specifikt er blevet enige om at prioritere.

– Vi ruller en række besparelser på primært børne- og ungdomsområdet tilbage, siger han lørdag til Tidende.

Et godt bud er, at der sættes penge til at indfri flere af valgkampens forslag rettet mod børn og unge med særlige behov, som samlede de fire partier i konstitueringen: flere psykologer til at udføre pædagogisk-psykologiske vurderinger (PPV'er) og en fortsættelse af skoletilbuddet DASK uden at begrænse behandlingstilbuddet på Heldagsskolen.

Indholdet af budgetændringerne vil blive kendt i løbet af mandagen, når dagsordnerne for onsdagens kommunalbestyrelsesmøde offentliggøres.

Retur til gamle mål

I pakken af forslag vil der også være en ændring af de økonomiske mål, som Socialdemokratiet og Venstre vedtog lige før jul. Målene vil i grove træk blive, som de var før ændringen, og dermed vil kravene til kommunens driftsoverskud blive ført tilbage fra 80 til 50 millioner kroner, mens målet om kassebeholdningens gennemsnitlige størrelse vil blive halveret til 75 millioner kroner.

– Vi synes, det fungerede fint, som det var. Det gav nogle gode muligheder at manøvrere indenfor, siger Jacob Trøst.

Også budgetbeslutningen om at reducere, hvor stor en andel af budgettet de forskellige fagudvalg kan overføre fra det ene budgetår til det næste, bliver annulleret, fortæller Jacob Trøst.