Campuselever med gode ideer er i 'Løvens Hule'

Campuselever med gode ideer er i 'Løvens Hule'
Maja Westh Christensen, Liva Thomsen, Sille Thøgersen og Sarah Ingvordsen er alle fire førsteårselever på Campus Bornholm, og i disse uger deltager de i Campusdysten. Et forløb, hvor de skal finde en innovativ løsning på en bornholmsk problematik. Foto: Mette-Marie Andersen.
BORNHOLM | Torsdag 25. november 2021 • 14:00
BORNHOLM | Torsdag 25. november 2021 • 14:00

Førsteårseleverne på alle ungdomsuddannelserne dyster i disse uger om at få den bedste innovative idé. Fem udvalgte får lov at pitche til en bornholmsk version af 'Løvens Hule'.


Store plancer med ideer, tegninger og udregninger ligger på bordet foran fire elever og deres underviser og vejleder, Ole Nisbeth.

Det er fire uger siden, de blev sat sammen som gruppe på tværs af ungdomsuddannelserne, og samarbejdet har resulteret i en næsten færdig idé, som de snart skal præsentere.

Maja Westh Christensen, Liva Thomsen, Sille Thøgersen og Sarah Ingvordsen er alle fire førsteårselever på henholdsvis STX og HHX. De er blevet sat sammen i forbindelse med Campusdysten, som er Campus Bornholms' forløb, hvor den første årgang af elever på erhvervsuddannelserne og de gymnasielle uddannelser skal arbejde sammen om at "skabe innovative løsninger på en bornholmsk problematik".

Cirka 350 elever er med fordelt på 36 grupper.

Naturfag og økonomi

Gruppen her har valgt at arbejde med, hvordan Campus Bornholm selv kan producere den energi, som skolen bruger.

– Vi fandt ud af, at vi kunne bruge den energi, vi selv skaber, når vi bevæger os. Det kan man gøre ved hjælp af Piezzo-krystaller, som vi så vil lægge i gulv, på trapper og på parkeringspladsen, og når man så træder eller kører på dem, skaber trykket elektricitet, fortæller Maja West Christensen.

Hun og Liva Thomsen går på gymnasiets biotech-linje, mens Sille Thøgersen og Sarah Ingvordsen går på HHX-linjen 'økonomi'. De oplever ikke den store forskel på, at de kommer fra forskellige uddannelser. Og så alligevel.

– Mig og Liva snakker måske lidt mere om det menneskelige tryk, men ellers mærker vi ikke meget til det. Vi har været ret enige, siger Maja Westh Christensen.

Hvor hun er hjemmevant i de naturvidenskabelig fag, er det mere nyt for Sille Thøgersen og Sarah Ingvordsen fra økonomi-linjen.

– Vi har ikke naturfag, men det har været fint at arbejde med, fordi vi jo har fundet ud af, at man kan tjene penge på det. Og på den måde bliver projektet også økonomisk og socialt bæredygtigt, fordi det, man kan tjene på vores projekt, skal gå til en trivselskasse, der kan betale for eksempel studieture, for de elever, der ikke har så mange penge, siger Sarah Ingvordsen.

Bornholmsk pendant til Løvens Hule

De skal aflevere gruppens besvarelse på opgaven onsdag, torsdag bliver fem grupper udvalgt til at skulle pitche, hvilket så foregår fredag foran et panel af bornholmske erhvervsfolk og ledelsen på Campus Bornholm.

Tanken er, at pitch-runden skal foregå som man kender det fra DR-programmet Løvens Hule.

Ifølge Klaus Kristiansen, der er tovholder på Campusdysten, bliver ideerne vurderet på originalitet, realiserbarhed og på om det er til gavn for flere.

Gruppen med bevægelsesenergien tror, der er en god chance for, at de skal pitche.

– Vores vejledere synes, vi er nået langt, og de undervisere, der har været forbi os, har været overraskede over, hvor langt vi er kommet, siger Maja Westh Christensen.

Hvis de skal pitche, er de enige om at gøre det sammen.

– Vi har alle været med til at lave det, og så kan vi også støtte hinanden, siger Sarah Ingvordsen.

Panelet skal efter pitch-runden udvælge den bedste idé, som så vinder 8000 kroner. De fire øvrige pitch-grupper får også en præmie, oplyser Campus Bornholm.



En sijllavitta



‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
FÅ ABONNEMENT