De fem procent, der køber dansk svinekød, vil til gengæld gerne betale ekstra for dyrevelfærd og velsmag.
Coop tager typisk cirka 30 procent mere i avance for kød fra Bornholmergrisen, men betaler også mere for kødet hos slagteriet, fordi slagterimedarbejderne på Danish Crown bruger mere tid på udskæring og sortering.
Der er mange fordyrende led i produktionen af Bornholmergrisen. Den skal have mere plads i stalden, flere dyrlægebesøg og længere tid i farestalden. Der er derfor ikke noget unaturligt i, at man som forbruger betaler en højere kilopris for kødet i supermarkedet.
Det er imidlertid ikke en guldgrube at avle Bornholmergrise. Producenterne får ifølge Brian Kofoed 165 øre mere kiloet, end de ville få for konventionelt svinekød, og der er ifølge landmanden fra Klemensker ikke de store penge at tjene på Bornholmergrise.
– Vi laver det, fordi vi er stolte og glade for vores produkt, siger han.
Så er der spørgsmålet om vækst. Kunne man ikke sælge mange flere Bornholmergrise, hvis man satte produktionen op og derigennem nedbragte de faste omkostninger?
– Ikke i Danmark, svarer Brian Kofoed.
– Hvis vi skulle skalere op, ville det kræve, at kødet kunne afsættes til de store detailmarkeder i udlandet, siger han.

Der laves cirka 50.000 Bornholmergrise om året. Her er der pattegrise i Brian Kofoeds farestald på St. Muregård. Arkivfoto: Allan Rieck
Nordmænd køber norsk, danskere køber billigst