Bornholm tager til folkemøde på Lolland: 'Det er en bouillonterning'

Bornholm tager til folkemøde på Lolland: 'Det er en bouillonterning'
Mikkel Bach-Jensen fra Gaarden og Gourmet Bornholm ser mange potentielle fordele for de bornholmske fødevareproducenter og spisesteder, som tager med til Madens Folkemøde på Lolland. Arkivfoto; Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 16. MAR 2023 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
16. MAR 2023 • 15:30

Gourmet Bornholm sender en delegation til Madens Folkemøde på Lolland. Deltagerne kan både styrke deres netværk, hente inspiration og sælge deres produkter.

I begyndelsen af juni tager en delegation fra Bornholm til Lolland for at deltage i et folkemøde. Bag initiativet står Gourmet Bornholm, som samler en gruppe producenter og tager turen til Engestofte Gods cirka fem kilometer vest for Maribo. Destinationen er Madens Folkemøde. Det er første gang, Bornholm deltager officielt, og der er flere grunde til, at det lollandske folkemøde er interessant for Gourmet Bornholm og foreningens medlemmer.

– Det her med at sætte folk i stævne og samle alt fra meningsdannere til producenter, spisesteder, politiske organisationer, kommuner og alt muligt andet et par dage, hvor man kan drøfte nogle helt specifikke, fødevarerelaterede emner på samme måde, som vi gør det i Allinge til Folkemødet. Det giver bare god mening, siger Mikkel Bach-Jensen, som er leder af madkulturhuset Gaarden og sekretariatschef for Gourmet Bornholm.

Årets udgave af Madens Folkemøde er den fjerde i rækken, og mødet har fået en størrelse, hvor der er mange aktører, hvor netværket er væsentligt, og hvor det er muligt at snakke med kolleger og venner i branchen. Det er også et sted, hvor der kommer mange gæster.

– Det betyder, at de bornholmske producenter kan forholde sig til noget salg, som kan være interessant. Når man tager på messe, er det sjældent for at tjene penge, det er for at vise sig frem. I det her tilfælde er en tur til Lolland til at overskue, både i tid og penge, og standlejen er heldigvis heller ikke alt for voldsom, så det giver mening for de her medlemmer af Gourmet Bornholm at være der, fortælle om deres produkter og selvfølgelig sælge så meget, de kan, men også bruge tiden på netværk og inspiration og alt muligt andet, siger Mikkel Bach-Jensen.

Han forestiller sig, at delegationen kommer til at bestå af omkring otte af Gourmet Bornholms medlemmer, men det ligger ikke fast, hvem det bliver.

Selskab af skoleelever

For Gourmet Bornholm som forening giver det mening at involvere sig i paneler og debatter, hvor man kan præge dagsordenen og give sit besyv med om problematikker for små fødevareproducenter og restauratører, som svarer til dem, der er medlem af foreningen. Det kan være emner som lokale fødevarer, salg i butikker og nye madtendenser.

– Og så giver det mening for os, at vi involverer os i et univers, som Madens Folkemøde også har, hvor der er nogle kursus- og workshopfaciliteter. Der har vi også mulighed for at bringe os selv, og især vores producenter og spisesteders produkter, i spil. Der kan vi kopiere det, vi kender fra Bornholm og især Gaarden, og lave kurser til et nyt publikum dernede, siger Mikkel Bach-Jensen.

Detaljerne omkring den bornholmske ekskursion til Lolland mangler stadig at falde på plads, men hvis det går, som Gourmet Bornholms sekretariatschef ønsker, så får foreningens medlemmer selskab af skoleelever på en del af folkemødet.

– Det er ikke helt landet endnu, men vi forsøger at få fyldt et par busser med bornholmske skolebørn, fordi Madens Folkemøde om fredagen gør noget særligt ud af skolebesøg, og det er en enormt sympatisk idé, synes vi, at man prøver at introducere skolebørnene til den del af debatten også. Det er også noget af det, vi gør på Gaarden, siger han.

En bus eller to fyldt med skoleelever vil også betyde, at Bornholm kommer til at fylde lidt mere om fredagen, der er mødets første dag.

Helt andre vilkår

Hvor det til Folkemødet i Allige er en lille del af debatterne, der er direkte relevante for lokale fødevareproducenter og restauratører, er det til Madens Folkemøde stort set alle.

– Det er en bouillonterning af det emne, som er vores særlige interesse: udvikling af fødevarer, udvikling af en lokal egn og vilkår for producenter, fortæller Mikkel Bach-Jensen.

Nogle af debatterne vil handle om vilkårene for store producenter som Arla og Danish Crown, men meget tager udgangspunkt i et univers, en lille producent kan forholde sig til.

– Der er pokkers til forskel på, om man leverer 6.000 glas honning om året, eller om man er Arla. Det er nogle helt andre vilkår. Det tager Madens Folkemøde højde for, og det er noget, producenterne sætter stor pris på, siger Mikkel Bach-Jensen.

For bornholmerne betyder turen også, at de kan styrke deres netværk og få ny inspiration ved at møde folk fra andre egne af landet.

– På sådan nogle dage får man snakket rigtig meget med naboerne, hvor man står og sælger, laver smagsprøver, eller man møder nogle på et kursus, eller snakker med nogle til en paneldebat, og man går også bare selv rundt og er gæst, fortæller Mikkel Bach-Jensen.