Bornholm samlede 78.500 kroner ind

NOTITS | 15. SEP 2022 • 18:06
NOTITS
15. SEP 2022 • 18:06

På 20 år er der sket en fordobling af antallet af danskere med sclerose, og mens stigningen fortsætter, er årsagen stadig ukendt.

Derfor samlede Scleroseforeningen ind til forskning i sclerose søndag den 11. september i hele landet.

På Bornholm gik næsten 50 indsamlere på gaden og bankede på hos borgerne.

78.500 kr. lyder det flotte resultat, de samlede ind. Karen Kuhre der ledede indsamlingen i området, kan ikke få armene ned.

– Pengene skal gå til forskning i en sygdom, der rammer flere og flere af os, også her på Bornholm. På landsplan blev der samlet hele 5.600.000 kr. ind, og jeg er så rørt og taknemmelig over, at folk i på Bornholm har været med til at samle så mange penge ind, lyder det fra Karen Kuhre, der havde ansvaret for at lede og koordinere indsamlingen på hele Bornholm.

– At kunne støtte forskning med så mange penge giver håb om stadig bedre behandlinger, og så giver det håb om, at vi en dag vil finde ud af, hvad sclerose skyldes, og hvorfor vi i Danmark er så hårdt ramt i forhold til andre dele af verden. For når vi først kender årsagen, så kan vi begynde at håbe på en kur, siger Karen Kuhre i en pressemeddelelse.

Hun har selv sclerose tæt inde på livet via sin mand.

Fakta

17.747 danskere har sclerose, og hver dag får to danskere konstateret sygdommen.

Antallet af danskere med sygdommen er fordoblet over de seneste godt 20 år, og Danmark har i dag verdens fjerdehøjeste forekomst af sygdommen per indbygger.

Årsagen til sclerose er endnu ikke kortlagt.

Sygdommen rammer centralnervesystemet, det vil sige hjernen og rygmarven, og kan medføre en lang række, fysiske og kognitive funktionsnedsættelser som nedsat kraft, lammelser, føleforstyrrelser, synsproblemer, hukommelsesbesvær og udmarvende træthed. Symptomerne kan til dels bremses medicin, men sclerose er fortsat en uhelbredelig og fremadskridende sygdom.



HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?