Black Lives Matter: 'Man har svinet ham til'

Black Lives Matter: 'Man har svinet ham til'
Talsperson Bwalya Sørensen fra Black Lives Matter mener, at rygtet om voldtægten vil klæbe til offeret. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 3. DEC 2020 • 14:38
Af:
jakob-noermark
| ABONNENT
3. DEC 2020 • 14:38
DRABSSAG

Black Lives Matter kritiserer efter drabssagen, hvor to brødre tirsdag blev idømt 14 års fængsel, at det nogensinde er blevet offentligt kendt, at drabsmændenes mor havde fortalt en af sine sønner, at hun var blevet forulempet seksuelt og voldtaget af offeret, Phillip Mbuji Johansen. Talsperson Bwalya Sørensen mener, at rygtet om voldtægten vil klæbe til offeret.

– Den er aldrig anmeldt, og hvis du nu tager til Jylland eller Sjælland og siger ”Phillip Mbuji Johansen”, vil folk tænke: "Han blev dræbt, og han er voldtægtsforbryder". Man har svinet ham til, siger Bwalya Sørensen.

I hendes optik burde anklagemyndigheden eller dommerne have sikret, at oplysningen var forblevet fortrolig, selv om den er med til at forklare, hvorfor det slog klik for brødrene. Og hun lægger særlig vægt på, at hun føler, at anklager Benthe Pedersen Lund længe var med til at beskytte brødrene, da de første retsmøder blev afviklet bag dobbelt lukkede døre, og der har været nedlagt navneforbud.

– Hun siger, "I må ikke sige deres navne og vise ansigtet på de to brødre". Hun er med til – og hele retssystemet er med til – at åbne døren for at udskamme og pådutte Phillip en voldtægt, siger Bwalya Sørensen, der samtidig kritiserer medierne for at have viderebragt påstanden:

– Hvornår har man besluttet, at Phillips historie bare kunne spredes med kæmpe-overskrifter i hele Danmark – ikke kun i sensationsaviserne? Også på Danmarks Radio, siger talspersonen og henviser til en artikel på dr.dk, som havde overskriften: "Drabssigtet lillebror på Bornholm: Ofret voldtog min mor".

Lignende historier blev bragt i mange medier, også Bornholms Tidende. Bwalya Sørensen har under retssagen fået den opfattelse, at de to brødre ikke er enige om voldtægtspåstanden, og det mener hun, der burde have været mere fokus på.

Hvad kunne man i medierne have gjort anderledes? Skulle man aldrig have omtalt en påstået voldtægt?

– Hvis de var kommet tilbage efter et stykke tid med en anmeldelse (var det en anden sag, red.) Nej, dommeren skulle have sagt, ”den må I aldrig nævne”. Hvis man kan sige ”lad være med at åbne døren, så man kan se de to unge mænds ansigter”, hvis man kan lade være med at nævne deres navne for at beskytte dem, hvordan kan man så ikke beskytte Phillip? spørger Bwalya Sørensen uden at forholde sig til, at Black Lives Matter har været med til at øge medieinteressen for sagen ved at så tvivl om motivet bag forbrydelsen.

Ifølge Bwalya Sørensen beslutter medierne i dækningen af voldtægtssager ofte på eget initiativ, at de ikke vil bruge ordet ”voldtægt”, fordi de vil vente på retssagen. Og samtidig kritiserer hun retssystemet for at være indrettet på en måde, der gør det svært at løfte bevisbyrden i voldtægtssager.

– Jeg er også anti-voldtægtsaktivist, og vi har arbejdet side om side med Kvindesamfundet og Amnesty om samtykkelovgivning i nogle år, så jeg kender lidt til det her.

– Det er umuligt i dette land at dømme en hvid mand for voldtægt, men her tager man en død mand, som allerede er blevet krænket, og hans liv er blevet taget for ham. Men det er ikke nok – nu tramper vi bare på hans liv og ry til evig tid med denne anklage uden basis, siger hun om forløbet under den bornholmske drabssag.

Det er en tragedie, at det rygte er forbundet med ham. Men der var jo så meget opmærksomhed om motivet bag forbrydelsen, så man var næsten nødt til at få det frem.

– I’m sorry, det var man ikke nødt til.

Skulle man have holdt sig til at bruge formuleringen om en personlig relation?

– Man var nødt til at sige, det var racisme. Og jeg kan godt sige, at det var racisme.
 

Sagen kort: Racisme afvist

I dagene efter drabet afviste Bornholms Politi ikke direkte påstanden om, at racisme skulle være motivet for drabet på Phillip Mbuji Johansen, der har en dansk far og en mor med rødder i Tanzania. Politiet oplyste dog klart, at de havde kendskab til et andet motiv.

– Jeg kan godt sige, at vi efterforsker relativt bredt. Men der er ikke noget, der peger i retning af racisme lige nu og her, sagde vicepolitiinspektør Henrik Schou 26. juni, tre dage efter drabet.

– Som vi ser det, er det et helt andet motiv. Det er en personlig relation, der er gået fuldstændig galt, sagde chefanklager Benthe Pedersen Lund samme dag.

Trods pres udefra nægtede chefanklageren længe at gå i detaljer med den personlige relation.

"Kan du forestille dig en situation, hvor presset bliver så stort, at I er nødt til at oplyse mere?", spurgte Bornholms Tidende 30. juni.

– Nej. Det mener jeg simpelthen ikke er noget, som jeg kommer til at sige, før man hører det i retten, svarede Benthe Pedersen Lund.

Udsagnet om, at brødrenes mor til sine sønner havde påstået, at hun var blevet forulempet seksuelt kom åbent frem, da lillebror Magnus Møllers daværende forsvarsadvokat Asser Gregersen på et åbent retsmøde 19. august refererede til en afhøring af sin klient.

Brødrene selv, deres forsvarere samt venner og bekendte til offeret og drabsmændene har siden juni afvist, at drabet har noget med racisme at gøre.

Mads og Magnus Møller blev tirsdag idømt 14 års fængsel for drabet på Phillip Mbuji Johansen. De har anket dommen til landsretten.