August Lund erkender trussel: 'Der er et konstant pres på mig, og vi føler os truet'

August Lund erkender trussel: 'Der er et konstant pres på mig, og vi føler os truet'
Ejeren af hotel Siemsens Gaard i Svaneke føler sig presset af fagbevægelsen, ligesom han også føler sig truet, og det ligger ifølge ham selv til grund for, at han mandag formiddag verbalt overfaldte to fagforeningsfolk ude foran Siemsens Gaard og også fik ytret en enkelt trussel til én af dem. Arkivfoto: Jacob Jepsen
FAGLIG KONFLIKT | SVANEKE | ABONNENT | 7. JUL 2021 • 15:00
FAGLIG KONFLIKT | SVANEKE | ABONNENT
7. JUL 2021 • 15:00

Fagbevægelsen holder et vågnet øje med Hotel Siemsens Gaard, efter at fagforeningen 3F og hovedforbundet FH 16. juni i år iværksatte en sympatikonflikt mod hotellet. Det betyder, at håndværkere, leverandører og lignende, der er under overenskomst – det vil sige langt størstedelen af danske virksomheder – ikke må levere varer og ydelser til Siemsens Gaard.

Hotellet blev tidligere på året solgt og har efterfølgende gennemgået en større renovering for omkring fem millioner kroner af køkken og restaurant. Køkkenet er stadigvæk ikke helt færdigt, blandt andet mangler vigtigt elektrikerarbejde at blive udført.

Men 3F Bornholm er velinformerede, så idet en håndværker – bevidst eller ubevidst – er på vej mod det konfliktramte hotel, er fagbevægelsens folk ofte klar til at tage billeder som dokumentation og informere pågældende om sympatikonflikten, og at alt arbejde udført af virksomheder under overenskomst på eller for Hotel Siemsens Gaard vil medføre en klækkelig bøde.

– Det er ganske normalt. Sympatikonflikt er et af de våben, som fagbevægelsen har, og som man kan bruge, når man vil have en arbejdsgiver til at indgå en tiltrædelsesoverenskomst, og det er sådan set nogle regler, som arbejdsgiver og arbejdstagers organisationer selv har aftalt og brugt i mere end 100 år på det danske arbejdsmarked. Så det er en af de grundlæggende spilleregler i den måde, vi har indrettet vores arbejdsmarked på i Danmark, siger Laust Høgedahl arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

Verbalt overfald optaget på video

Mandag formiddag stod to mænd fra fagbevægelsen – en fagligsekretær fra 3F og én fra elektrikerforbundet DEF ude foran Siemsens Gaard, fordi de havde fået et tip op, at en elektriker var på vej.

Inde på hotellet sad August Lund og spiste morgenmad med sin kone og to små børn, da hans kone lægger mærke til én af mændene, der står og holder øje. Efter at have undret sig over det, siger hun det til August Lund. Han kigger ned på manden, rejser sig og hvad der efterfølgende fandt sted, resulterede i, at 3F udsendte en pressemeddelelse, hvori de bekendtgjorde, at de havde anmeldt Hans August Lund for trusler.

En video, som Bornholms Tidende har set, viser en tydelig oprevet, udfarende og højtrøstet August Lund overfuse de to mænd. Han siger blandt andet:

– I har ringet rundt til håndværkerne i halvdelen af byen. Det har I da. I skal holde jer væk. Forstår du det? Skal jeg ringe til din kone?

Trussel

Men den optagelse fandt sted lidt efter den første interaktion, hvor August Lund antastede den af de to, som han og konen fik øje på oppe fra hotellet, og som førte til anmeldelsen fra 3F.

Da Bornholms Tidende møder August Lund på Siemsens Gaard, spørger journalisten indtil den anklage.

De ene af de to mænd, siger til mig, at da du kom hen første gang til den ene, sagde du til ham, at du vil krølle ham sammen, hvis han ikke forsvandt?

– Hvis han generede min familie, retter August Lund.

Men du sagde altså, at du vil krølle ham sammen?

– Hvis han generede min familie, tilføjer August Lund.

Kan du prøve at beskrive, hvad du følte, siden du gik hen og sagde det til ham?

– Min ferie her på Bornholm er ødelagt. Jeg har ingen nydelse af at være her. Både jeg selv, min familie og jeg tror også mit personale føler os uvelkomne. Og det er ikke noget, jeg mener, vi er skyld i selv.

Gjort til en skurk

Under interviewet uddyber August Lund, hvad han betragter som en uretfærdig behandling og truende adfærd fra fagbevægelsens side.

Først og fremmest er han blevet meget påvirket af, at 3F fra start af udpegede ham som en skurk. I et debatindlæg i Bornholms Tidende den 28. maj om konflikten, skrev lokalformand for 3F Bornholm Jonna Nielsen:

”Nu er Hotel Siemsens i Svaneke overtaget af en storinvestor fra København med fortid som finansanalytiker i Goldman Sachs".

August Lund opfatter personangrebet som en bevidst taktik. Det baserer han blandt andet på, at han også har en medejer, hvor de begge har en andel i Siemsens Gaard på 50 procent, og at han er ikke blevet nævnt af 3F.

– Hvis ikke de ville have, at det her skulle være personligt, så var de ikke begyndt at nævne navne, så havde de holdt sig til virksomheden.

Hotelejeren kalder det for hykleri, at 3F sviner ham til, fordi han har en baggrund som direktør i kapitalfonden Goldman Sachs, når fagforeningen via sine investeringsselskaber selv er investeret i Goldman Sachs og andre kapitalfonde.

– Jeg bliver skudt i skoene, at jeg kun går efter det mest optimale afkast. Hvilket er det mest sindssyge sludder, for udover, at Bornholm er en fantastisk ø, så er det altså ikke det mest optimale sted at investere sine penge. Jeg kommer ikke til at tjene nogen penge her.

Som et eksempel på det nævner August Lund Hallegård, som han ejer 49 procent af.

– Hvornår har Hallegård sidst tjent penge? Så det er altså ikke, fordi, jeg kan tilføje Hallegård et eller andet, men jeg håbede jeg kunne få det til at overleve til glæde for hele lokalsamfundet og tilrejsende. Så jeg har investeret med hjertet i Bornholm 100 procent, og så blive mødt op den måde, har gjort mig helt vanvittig skuffet.

Hotelejeren tror ikke på, at 3F nogensinde har villet i dialog med ham og den nye ledelse på Siemsens Gaard.

– Som jeg siger til folk: "Jeg kan ikke forestille mig, at jeg nogensinde kan sætte mig ned med de folk, efter de ting de har skrevet og udsat mig for. De unøjagtigheder, de bliver ved at komme med. Var det i går eller i forgårs, de begynder at sige, vi ikke har nogen kokkeelever. Vi har tre, og før var der to. Så vi har 50 procent flere. Hvorfor siger de sådan noget? Det er kun, fordi manden på gaden skal blive forvirret og tænke: "Der må jo være et eller andet suspekt".

Viral video skræmmer

En anden ting, som August Lund fremhæver, som noget, det har påvirket ham, er hvad han kalder ”fagbevægelsens voldelige historik”. Han henviser specifikt og udelukkende til stilladsarbejdernes aktion på Nørrebro i december 2019. Her stormede 300-400 stilladsarbejdere en byggeplads med et ulovligt opstillet stilads, og efterfølgende blev bygherrens hvide Porsche Cayenne smadret med et bat og vendt på hovedet.

3F, som Stilladsarbejdernes Landsklub er organiseret under, tog med det samme afstand fra optøjerne.

– Vold og ulovligheder er naturligvis uacceptabele i enhver form. Det gælder både på den ene og den anden side, udtalte gruppeformand for 3F’s Byggegruppen Claus von Elling.

Episoden med kæmpestilladset, der blev væltet, gik viralt på nettet og nyhedsmedierne og nåede også August Lund og hans familie. Ifølge ham satte den et varigt indtryk af fagbevægelsen, som nogen der ikke holder sig tilbage fra, hvad han betegner som ”afpresning” og ”mafiametoder.

– Min familie har set de her videoer fra København, og andre restauratører har advaret med: "Lige pludselig står de i din have, August". Og jeg er blevet kontaktet af flere håndværkere, der føler sig truet.

Hotelejeren er på den baggrund rystet over, at det er ham, der bliver anmeldt til politiet, som ifølge ham ikke var interesseret i at lytte til hans version, og når han fortalte om det pres, han føler fra fagbevægelsens side, når de sender folk ud for at overvåge Hotel Siemsens Gaard.

– At jeg faktisk føler mig truet ved, at der står nogle folk på daglig basis og holder øje, og hvor utroligt ubehageligt det er, og så selv hvis de ikke vil gribe til fysisk vold.

Et konstant pres

Som August Lund forklarer det, bundede hans vredesudbrud mandag formiddag – og som resulterede i et verbalt overfald og én trussel om at krølle én 3F-medarbejder sammen, hvis pågældende nærmede sig hotelejerens familie – således i et uger langt pres, hvor han føler sig udskammet og offentliggjort af 3F Bornholm, at han føler sig udsat for afpresning til at indgå en overenskomst, som hverken ham eller Siemsens Gaards ledelse eller medarbejdere ønsker, og hvor fagbevægelsen overvåger hotellet og dets leverandører. Ligesom han kæder fagbevægelsens handlinger mod ham sammen med én konkret begivenhed på Nørrebro.

– Det er en del af en voldsom konfliktoptrapende situationer, hvor 3F truer fysisk, for du truer fysisk, når du kommer og stiller dig ude foran med korslagte arme.

– Tænk hvis man angreb Jonna Nielsen fra 3F personligt på den måde. Tænk, hvis jeg stod ude foran hendes hjem eller fik nogen folk til det? Altså det gør man da ikke.

– Jeg kan ikke lade være med at sige det, selvom jeg gerne vil sige noget andet, at det er et konstant pres på mig.

– Så ja, jeg bliver vred, og jeg er stadigvæk vred over det.

Mistede tålmodigheden

Til TV 2 Bornholm har August Lund tidligere på ugen om hændelsen forklaret:

– De gik frem imod mig, som om de ville slå mig. Og korrekt, jeg råbte, at de skulle forsvinde. Det er korrekt, forklarede August Lund til TV 2 Bornholm.

Her henviser August Lund til en episode, som man kan se i videoen, hvor afdelingsformanden fra DEF Bornholm Jan Nielsen i et kort øjeblik får nok af hotelejerens råberi og træder et skridt frem og giver igen. Men som han også forklarer til Bornholms Tidende, lader han sig hurtigt tale ned igen af sin kollega.

– Han kalder os for små tissemænd, og på det tidspunkt er jeg blevet svinet til i over fem minutter, så mister jeg lidt min tålmodighed. Jeg går hen imod ham. Jeg gør ikke andet end, jeg taler lidt højere til ham, end jeg har gjort før, og så siger (navn udeladt, red.), slap lige af, og så vender jeg rundt og siger, jeg slapper af, siger Jan Nielsen og tilføjer:

– Han gør det kun for at opildne mig til, at jeg skal gøre noget dumt. Og det gør jeg ikke, jeg rører ham ikke, jeg gør ingenting.

Holder sig tilbage i fremtiden

August Lund fortryder episoden, men mest fordi han med sit vredesudbrud føler, han har handlet efter, hvad han mener er fagbevægelsens drejebog.

– Jeg kan da godt se bagefter, at det spiller direkte ind i, hvad de gerne vil have. Fordi de vil gerne have der sker noget nyt, eller der er en optrapning.

Men fortryder du dit vredesudbrud?

– Jeg vil ønske det ikke skete, men jeg vil ønske at intet at dette skete, og jeg vil ønske, vi var et sted, hvor man ikke greb til det.

Men hvis du så har sagt den der trussel, det er jo ikke acceptabelt, at sige sådan. Så når du tænker tilbage på den, hvad tænker du så?

– Jeg tænker, han skal holde sig væk fra min familie. Jeg tænker, han ikke skal stå der. Jeg tænker, at hvis det er lovligt, det han gør, og det ikke er lovligt, at bede ham forsvinde, så er der noget i vejen med loven.

Men kunne du finde på at krølle ham sammen, hvis han stod der igen?

– Ej, jeg har aldrig – ehm, næh – jo, hvis han nærmer sig min familie. Altså hvad skal jeg sige til det? Du sidder og spørger om noget, som handler om, at hvis nogen nærmer sig en familie, så har man allerede overtrådt nogle spilleregler.

Èn ting tager August Lund i hvert fald med fra episoden, og det er, at han i fremtiden ikke længere vil reagere eller kommentere på fagbevægelsens personangreb.

– Det er Siemsens Gaard, de har en konflikt med. Jeg er ejer og har en direktør, som de kan snakke med. Min egen person her på Bornholm burde være uinteressant, og jeg ved ikke, hvorfor den er blevet så interessant.