Blev overfuset i seks minutter og 21 sekunder: Fagforeningsmand overvejer psykolog

Blev overfuset i seks minutter og 21 sekunder: Fagforeningsmand overvejer psykolog
– Han kalder os for små tissemænd, og på det tidspunkt er jeg blevet svinet til i over fem minutter, så mister jeg lidt min tålmodighed, fortæller afdelingsformand for Dansk El-forbund Bornholm om oplevelsen med August Lund mandag, hvor ejeren af Siemsens Gaard Hotel verbalt overfaldte de to fagforeningsmænd. Arkivfoto: Berit Hvassum
FAGLIG KONFLIKT | SVANEKE | ABONNENT | 7. JUL 2021 • 15:00
FAGLIG KONFLIKT | SVANEKE | ABONNENT
7. JUL 2021 • 15:00

Jan Nielsen er afdelingsformand for Dansk El-forbund, DEF, på Bornholm. Mandag formiddag var han ude på en opgave, som i fagforeningsøjemed nærmest er rutine.

Han skulle sammen med en kollega fra 3F Bornholm holder øje med, at der ikke er nogen virksomheder med dansk overenskomst, som leverer varer eller tjenesteydelser til Hotel Siemsens Gaard i Svaneke. Fagbevægelsen har nemlig erklæret sympatikonflikt mod hotellet, ifølge 3F Bornholm fordi dets nye ejere ikke vil tegne overenskomst.

– Vi havde fået nys om, at der ville komme en elektriker på pladsen mandag morgen, og så tager vi selvfølgelig derud mandag morgen og kigger. Vi så ham ikke, men vi så en vvs’er derude, som ikke skulle være der.

Jan Nielsens kollega har ikke ønsket at medvirke i Bornholms Tidendes artikler om hændelsen i Svaneke, og fordi vedkommende stadig er meget påvirket af situationen, ønsker denne ligeledes ikke sit navn frem.

Makkeren bliver truet

Når folk fra fagbevægelsen opdager, at nogen leverer varer eller ydelser til en konfliktramt virksomhed, er deres opgave dels at dokumentere ved at tage billeder og notere nummerplader og dels at rette henvendelse til vedkommende om, at den pågældende virksomhed er underlagt sympatikonflikt.

Tippet, som de bornholmske fagforeningsfolk havde fået, gik på, at der muligvis var en elektriker med færgen klokken 9.30.

– Så regnede vi med, at der kom nogen, men det kunne vi jo ikke være sikker på.

Hvor lang tid står i der?

– Vi er der klokken 8 og videoen er klokken 10.27.

Hvad foretog I jer lige op til, at August Lund kommer hen til jer?

– Vi står og observerer. Jeg står oppe ved bageren op mod Svanekegården og (navn udeladt, red.) står nede på havnen.

– Så ser jeg, at (navn udeladt, red.) står og snakker med en mand, og jeg ved ikke, hvem August Lund er, men det er åbenbart ham. Bagefter kommer (navn udeladt, red.) ned til mig og fortæller, han er blevet truet.

Hvad fortalte (navn udeladt, red.) dig om episoden?

– Han siger til mig, at han er blevet truet, og at han (August Lund, red.) har sagt, at han vil krølle ham sammen. Og så går jeg med derned, for (navn udeladt, red.) skal selvfølgelig ikke stå alene efter det.

Hvordan oplevede du (navn udeladt, red.)?

– Han var dybt rystet.

Optager video

Jan Nielsen kunne ikke fra sin plads ved Karamelleriet se nøjagtigt, men afviser, at der var tale om fysisk kontakt.

– Det har (navn udeladt, red.) ikke snakket noget om. Han har bare sagt, at han (August Lund, red.) har truet ham.

De to går derefter sammen tilbage til kollegaens observationspost, da de ikke mener, de bør stå alene efter denne episode. Jan Nielsen fortæller, at August Lund kort tid herefter kommer tilbage og råber dem an.

Hvornår begynder du at optage videoen?

– Da jeg ser ham komme hen imod os.

Herunder er en transskription af de dele af videoen, der varer seks minutter og 21 sekunder, som Bornholms Tidende har vurderet er relevante for at forstå, hvordan situationen herefter udspillede sig.

Første klip: "Er du idiot?"

AL: I skal ikke være her.

August Lund kommer tæt på Jan Nielsen.

JN: Hvad mener du?

AL: Jeg mener lige præcis, hvad jeg siger. I skal komme væk herfra. Hvad står I her for? Hvad står du her for? Hvad står du her for?

JN: Jeg står her for at opretholde Den Danske Model.

AL: Hvad er Den Danske Model, hva? Hvad er Den Danske Model? At man giver på kassen?

JN: Er du ikke sød og….

AL: Nej. Prøv at høre her. I betaler ikke jeres skat i Danmark, gør I vel? Der er blevet betalt nul procent af 3F. Nul procent har I betalt i skat. I er en skændsel for Den Danske Model. I investerer i kapitalfonde og smider folk ud af deres bygninger i København.

JN: Er du ikke sød at slappe af?

AL: Nej, for det her er kommet for langt. Ved du hvad, I skal skride herfra nu. Forstår I det? Det her er kommet for langt. I skal ikke være her. Forstår I det? Jeg vil ikke have jer her. Der er ingen, der vil have jer her. Gå op og tal med de ansatte. Der er ingen, der vil fucking have jer her. I skal skride af. Og I skal ikke tro, at sådan nogle smårocker, brianmetoder virker nogen steder

JN prøver at indføre, at de står der stille og roligt, de har ret til at stå der, og at det er August Lund, der kommer og råber, men bliver afbrudt af August Lund.

AL: Ved du hvad, du skal ikke stå her. I skal ikke stå her og tage numre eller noget som helst.

JN: Jeg står her helt stille og roligt.

AL: I skal slet ikke stå her.

JN: Hvorfor ikke?

AL: I skal ikke stå der og glo på folk. De gider ikke have jer. Jeg står heller ikke og glor ind af din baghave, gør jeg det? Skal jeg gøre det? Skal jeg sætte folk til det. Skal jeg gøre det? Nej, det vil du ikke synes vil være særlig sjovt.

JN: Jamen, det gør du da bare.

AL: Du skal bare skride af, og det skal du også.

JN: Vi gør ingenting.

AL: Hvad er dit navn?

JN: Jeg hedder... jeg hedder Jan Nielsen.

AL: Og er det dig, der er (navn udeladt, red.)?

XX: Ja.

AL: I skal fucke af. Jan og XX, I aner ikke, hvad I roder med, vel? I skal ikke rode med det her, vel? I skal smutte.

JN: Du er meget ubehaglig.

AL: Ved du hvad, I er ubehagelige. I ødelægger det for alle mulige mennesker.

JN: Det gør vi da ikke.

AL (tydeligt råbende): Hvad med at betale jeres skat, din lille skattesvindler. Betaler 3F skat? Nej, det gør I ikke.

JN: Kom med nogen beviser.

AL (tydeligt råbende): Kom med nogle beviser? Prøv at slå op i jeres årsregnskab. Er du idiot?

JN: Nej, det er jeg hvert fald ikke.

AL: Jo, du er. Du er fucking en nyttig tosse, der ikke ved en skid. Hvad ved du om noget som helst? I har ikke betalt en skid i skat, vel? Nej, fordi i er sat op som forening, ikk. Hvorfor investerer I i Goldmann Sachs, samtidig med at I har ondt i røven over det?

JN: Jeg ved ikke, hvad du snakker om. Jeg kommer ikke fra 3F.

AL: Men I samarbejder.

JN: Selvfølgelig gør vi da det.

AL: I skal fucke af. I skal fucke af. I skal ikke være her.

JN: Jeg synes du.. Jeg synes... Jeg føler mig ret truet lige nu.

AL: Nå, gør du det?

JN: Ja, det gør jeg faktisk.

AL. Men folk, de føler sig også ret truet af, at du står og kigger på dem, og at I står og noterer numre. At I ringer til dem.

JN: Hvad mener du?

AL: I har ringet rundt til håndværkerne i halvdelen af byen. Det har I da. I skal holde jer væk. Forstår du det? Skal jeg ringe til din kone?

Andet klip: Mister tålmodigheden

AL: Hvad er I for nogle små tissemænd? Hvad er I for nogle ynkelige...

JN: Ej, hvad er det for noget at komme her og svine folk til.

AL: Prøv nu at høre her. Du er en lille ynkelig mand, ikke?

JN: Det er meget muligt.

AL: Du er ubegavet. Du ved ikke engang, hvorfor du står her.

JN: Det har jeg sgu da lige forklaret dig.

AL: Hvorfor står du her?

JN: For at opretholde Den Danske Model.

AL (tydeligt højtråbende): Den Danske Model, hvad er det? Ikke at betale skat i Danmark?

JN (tydelige højt råbende): Det har intet med det at gøre.

AL (tydeligt højtråbende): Det har det.

JN: Åh lad nu vær.

AL: Du skal til at passe på nu.

JN: Nej, det er dig, der skal til passe på.

AL: Du tænder af.

JN: Der er dig der ska…

AL: Skal jeg det, skal jeg det.

Jan Nielsens kollega siger til Jan Nielsen:

XX: Rolig nu.

JN (til XX): Jeg taget det helt rolig. Jeg er fuldstændig ligeglad.

Jan Nielsen forklarer i et interview med Tidende, at han i et kort øjeblik var ved at miste tålmodigheden med August Lund efter at være blevet råbt ind i hovedet i fem minutter, men tager sig hurtigt sammen igen, da han ikke vil lade sig provokere til at gøre noget.

– Han kalder os for små tissemænd, og på det tidspunkt er jeg blevet svinet til i over fem minutter, så mister jeg lidt min tålmodighed. Jeg går hen imod ham. Jeg gør ikke andet end, jeg taler lidt højere til ham, end jeg har gjort før, og så siger (navn udeladt, red.), slap lige af, og så vender jeg rundt og siger, jeg slapper af.

– Han gør det kun for at opildne mig til, at jeg skal gøre noget dumt. Og det gør jeg ikke, jeg rører ham ikke, jeg gør ingenting.

Hvordan reagere August Lund i det øjeblik du går hen til ham?

– Han bakker væk. Det skal siges, han står cirka 10 centimeter fra mit hoved, og efter de her coronatider må jeg sige, at det ikke var særlig behageligt. Og det gør han under hele forløbet.

Overvejer psykolog

Gennem hele episoden oplever Jan Nielsen hotelejeren som "meget aggresiv", og den erfarne fagforeningsmand er helt ved siden af sig selv, da overfusningen brat ophører, idet August Lund modtager et opkald, tager sin telefon og går tilbage til Siemsens Gaard.

– Vi står tilbage fuldstændig rystede. Begge to. Altså mine ben var som gelé, jeg var fuldstændig kørt under sokkeholderne og jeg vil aldrig nogensinde håbe for andre, at de skal opleve at blive svinet til i seks minutter. Det var ikke behageligt, skal jeg hilse og sige.

Hvordan har du det i dag (tirsdag, red.)?

– Jeg er mærket af det. Ingen tvivl om det. Og vi har også psykologer tilknyttet, og det kan godt være, jeg tager en snak med én af dem. Men ellers har jeg det faktisk ok, og at det også kommer ud, og han får en reprimande om, at det er ham, der er synderen og ikke er os, der er banditterne.

 


Derfor bringer vi ikke videoen

Bornholms Tidende har set videoen der varer 6 minutter og 21 sekunder, og det er redaktionens opfattelse, at August Lund er aggressiv, udfarende og højtrøstede, ligesom han flere gange også råber ad de to medarbejdere.

Bornholms Tidende har dog valgt ikke at publicere videoen, da det ikke virker til, at August Lund ved, at han bliver filmet, og de presseetiskeregler tilskriver, at medierne kun bringer skjulte optagelser, når der er tale om historier af væsentlig samfundsmæssig relevans, og hvor historien ikke kan fortælles eller dokumenteres på anden vis. Det er der ikke tale om her, hvor Bornholms Tidende har valgt at vise den transskription af videoen, som vi mener er tilstrækkelig for læseren til at kunne forstå episoden i sin sammenhæng og i sin kontekst med den overordnede konflikt.