3F anmeldte hotelejer – nu henlægger politiet sagen

3F anmeldte hotelejer – nu henlægger politiet sagen
Mandag antastede ejeren af Hotel Siemsens Gaard i Svaneke August Lund to fagforeningsfolk verbalt, og den ene fik også en trussel med på vejen, som 3F Bornholm politianmeldte samme dag. Onsdag oplyser politiet til Bornholms Tidende, at man ikke har et tilstrækkeligt efterforskingsgrundlag til at gå yderligere ind i sagen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
FAGLIG KONFLIKT | SVANEKE | 7. JUL 2021 • 15:00
FAGLIG KONFLIKT | SVANEKE
7. JUL 2021 • 15:00

Konflikten mellem fagbevægelsen og ejeren af Hotel Siemsens Gaard tilspidsede yderligere mandag formiddag.

Her antastede ejeren af Svaneke-hotellet August Lund to folk fra fagbevægelsen. Der var primært tale om et verbalt overfald, men én enkelt trussel blev også ytret, hvor August Lund til den ene af de to mænd sagde:

– Jeg krøller dig sammen, hvis ikke du holder dig fra min familie.

Det erkender hotelejeren selv overfor Bornholms Tidende.

Episoden fik 3F Bornholm til at udsende en pressemeddelse mandag, hvori de bekendtgjorde, at fagforeningen havde anmeldt August Lund til politiet. 

– Vi har fået en anmeldelse om nogle trusler fra 3F og el-forbundets repræsentanter nede på havnen. Og der har vi foretaget noget efterforskning. Vi har foretaget nogle afhøringer, og vi har gennemset noget videomateriale, og det lagt sammen gør, at vi kke finder anledning til at rejse en straffesag. Det er, fordi vi ikke mener, at vi kan få nogen personer dømt, så derfor har vi henlagt sagen, og det har vi gjort parterne bekendt med, siger vicepolitiinspektør Hans-Henrik Dam fra Bornholms Politi.

Optaget på video

Mandag formiddag var de to fagforeningsfolk ude og lave fagligt arbejde foran Hotel Siemsens Gaard i forbindelse med sympatikonflikten mod hotellet. August Lund opdager de to og vælger at gå ned til dem og konfrontere dem med deres tilstedeværelse foran hotellet. Det er en konfrontration, som hurtigt udvikler sig til en højrøstet udskældning af de to medarbejdere.

– Vi står tilbage fuldstændig rystede. Begge to. Altså mine ben var som gelé, jeg var fuldstændig kørt ned til sokkeholderne, og jeg vil aldrig nogensinde håbe for andre, at de skal opleve at blive svinet til i seks minutter. Det var ikke behageligt, skal jeg hilse og sige, fortæller den ene af de to mænd, afdelingsformanden for Dansk El-forbund Bornholm Jan Nielsen. Han optog en stor del af det verbale overfald på en video, som Bornholms Tidende har set.

Hos 3F Bornholm er de rystet over de to mænds oplevelse med hotelejeren.

– Det er aldeles uacceptabelt og urimeligt, at den nye ejer af Hotel Siemsens Gaard truer og er fysisk aggressiv og nærgående over for en stilfærdigt observerende faglig medarbejder og en faglig aktiv, udtaler afdelingsformand Jonna Nielsen i pressemeddelelsen.

Vil ikke tegne overenskomst

1. juni indledte 3F en varslet konflikt mod Hotel Siemsens Gaard, efter at de nye ejere ikke ville tegne overenskomst med 3F. 16. juni fulgte hovedforbundet FH op med sympatikonflikter, hvorefter virksomheder under overenskomst ikke længere må levere varer og ydelser til hotellet og restauranten.

I lange interviews med Bornholms Tidende har medarbejdere bekræftet, at de ikke har behov for en overenskomst, men stoler helt og holdent på, at hotellet – med direktør Mathias Sejer Sørensen i spidsen – giver dem god løn og arbejdsvilkår.

– Der ikke er nogen, der har lyst til at være medlem af 3F, fordi vi er i et land, hvor der er mangel på arbejdskraft, især i restaurationsbranchen. Så hvis du ikke behandler dine medarbejdere rigtig godt, så har du ingen medarbejdere, eller du får så dårlige medarbejdere, at du slet ikke kan drive en forretning, har August Lund tidligere sagt til Bornholms Tidende.

Streger i sandet

3F har op til og under konflikten håbet på at kunne indgå dialog med August Lund og hotellets ledelse, men det er August Lund ikke interesseret i. Til Bornholms Tidende har han tidligere udtalt:

– Jeg skal slet ikke have noget med dem at gøre. De er irrelevante. De udøver samfundsskadelig aktivitet med mafialignende metoder, og så bruger de deres afpresningspenge til at investere i kapitalfonde og aggressiv ejendomsspekulation.

– Men vi skal ikke have nogen dialog med 3F, og 3F skal aldrig sætte foden indenfor et sted, som jeg har noget med at gøre.

I et nyt interview med Bornholms Tidende fortæller August Lund, at han ikke er tættere på at indgå dialog med fagbevægelsen, og samme opfattelse har man hos 3F Bornholm, hvor lokalformand Jonna Nielsen i førnævnte pressemeddelse udtaler:

– Reaktionen har indtil nu desværre været blank afvisning og alskens hårde udfald mod 3F og dansk fagbevægelse. Det er udansk og ikke noget, vi er vant til her på Bornholm

– Men den nye ejers adfærd her til formiddag er desværre langt, langt over grænsen for, hvordan man opfører sig.