Antallet af klinikker er ikke problemet – det er manglen på læger til gengæld

Antallet af klinikker er ikke problemet – det er manglen på læger til gengæld
Rikke Hjorth Westh, formand for Lægelaug for Bornholm. Artivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 24. APR 2021 • 07:01
Julia Aka Wille
Journalist
| ABONNENT
24. APR 2021 • 07:01

LÆGEMANGEL

Der skal besættes to kapaciteter, som en lægestilling også kaldes, når praksisklinikken på Bornholms Hospital lukker i maj 2022.

Region Hovedstaden har derfor en opgave foran sig med at forsøge at rekruttere læger til Bornholm. Tirsdag aften var der regionsrådsmøde, hvor et flertal i regionens politiske udvalg havde lagt op til at vælge en model, hvor ansøgerne gives så åbne vilkår som muligt, og selv kan vælge, hvor på Bornholm de vil etablere sig. SF havde imidlertid stillet et forslag, der lød på, at Region Hovedstaden skulle forsøge at etablere ét lægehus tilbage til Nordøstbornholm, ved at lade et af de primære udvælgelseskriterier være en geografisk binding til Gudhjem, Østermarie eller Østerlars for den ene af de to kapaciteter.

SF’s rekrutteringsforslag blev tirsdag aften ikke vedtaget, da ændringsforslaget faldt med syv stemmer for og 33 imod.

Formand for Lægelaug for Bornholm, Rikke Hjorth Westh, er glad for, at SF’s forslag ikke blev vedtaget.

– Jeg tænkte, at forslaget var en aprilsnar. Forslaget må komme fra en, der ikke har sat sig ind i de faktiske forhold på Bornholm. Det forslag er heldigvis skudt til hjørnet, siger hun.

Hun mener, at det er en dårlig idé at binde en kapacitet til et bestemt område.

– Med det forslag, ville de i hvert fald være sikre på, at der ikke ville komme en læge til den kapacitet. Det hjælper ikke noget at binde kapaciteterne til et vist sted, det er det værste, man kan gøre, da tiden ikke er til det. Det er et stort apparat at køre sådan et lægehus. Det er ikke som for 20 år siden, siger Rikke Hjorth Westh.

Der har ikke været praktiserende læger i Østermarie siden 2014. Regionens analyse af lægedækningen viser, at Østermarie og Gudhjem er de eneste postnumre uden lægedækning. Østermarie har tidligere haft to lægeklinikker i byen, mens Østerlars ikke før har haft lægeklinik.

– De to klinikker i Østermarie var til salg længe, og der var ingen, der ville købe dem. Der er ikke mange, der vil nedsætte sig som en-mands læge. Jeg tror ikke, at der kommer klinik i Østermarie igen. Vi går tider i møde, hvor klinikkerne bliver større og mere samlet.

Lægemanglen er problemet

Patienterne, der var tilknyttet klinikken i Østermarie, blev dengang overført til blandt andet Allinge og Svaneke.

Rikke Hjorth Westh forklarer, at antallet af klinikker på øen ikke er problemet.

– Borgerne i Østermarie fik tildelt andet lægehus i 2014, da klinikken i byen lukkede. Kommunen har sørget for kørselsordninger til pensionister eller dem uden bil. Jeg har ikke hørt om nogen, der har været utilfredse med den ordning. Vi skal have besat de ledige stole i de eksisterende klinikker, ikke lave nye klinikker, da det ville være helt forkert, fortæller Rikke Hjorth Westh.

Hvorfor er det forkert?

– Vi er godt bemandet med antallet af klinikker på øen – vi har bare ikke læger nok i de klinikker, der er. Patienterne fra Østermarie har jo aldrig været lægeløse, da vi løste det problem for mange år siden. 10 til 15 kilometer til læge er ikke et problem. Det kan sammenlignes med, at der kun er banker i storbyen Rønne. Vi har klinikker i Allinge, Aakirkeby, Hasle, Klemensker, Nexø, Svaneke og to i Rønne, så seks af klinikkerne ligger jo ude på øen, siger hun.

Alvorlig sag

Rikke Hjorth Westh kalder lægemanglen på Bornholm for en alvorlig og vigtig sag. På Bornholm er der syv ledige kapaciteter – to i Nexø, to for praksisklinikken, to til Rønne og én stilling i Klemensker.

– Vi er i alt 23 praktiserende læger på Bornholm, og vi mangler en stor andel nye læger. Lægehusene har håndteret det at mangle en kollega lidt forskelligt. I Klemensker, hvor det er et år siden, at to kolleger stoppede, har de bidt tænderne sammen, og set om de kunne få vikarer til klinikken. Selv om de kun er én kapacitet, har de bibeholdt patienter til to kapaciteter.

– Så er der en praktiserende læge, der har sat sin praksis til salg og stopper per 31. juli i år, og det er jo det helt akutte problem, vi har, da der er 1100 borgere, der bliver lægeløse, hvis den klinik ikke bliver overtaget, siger hun.

Problematisk rekruttering

Hvordan mener du, at kapaciteterne kan blive besat?

– Ved at køre en charmeoffensiv på den anden side af vandet fra kommunen og regionens side. Bornholm er blevet rimelig hypet, der er mange, der flytter til øen, og hvis man gjorde noget ud af at skabe nogle gode vilkår for praktiserende læger, kunne man være heldig at nogle ville etablere sig her. Man skal forstå, at det jo er regionens opgave at sørge for lægedækningen på Bornholm. Indtil videre er det lykkedes ret dårligt, hvis jeg skal være ærlig.

Hvad kunne gøres anderledes?

– Mere samarbejde, sundhedshuse, dialog, penge i systemet, job til ægtefæller, charmeoffensiv. De praktiserende læger på Bornholm, med mig i spidsen, har lavet en lille arbejdsgruppe i samarbejde med nogen, der er i specialuddannelse. Vi har kigget på, hvad de yngre læger egentlig gerne vil – hvornår vil de ansættes, hvor de vil være, hvad der bekymrer dem. Arbejdsgruppen er lige startet op, og vi havde et møde for 14 dage siden. Vi kører med gruppen i et år, hvor vi blandt andet inviterer uddannelseslæger med på de møder, vi har i PLO og derved forsøger at inddrage dem i den hverdag, man har i en almen praksis, afslutter Rikke Hjorth Westh.