Anklageskrift beskriver usædvanlig grov og bestialsk vold

Anklageskrift beskriver usædvanlig grov og bestialsk vold
Arkivfoto: Klaus Holsting
| ABONNENT | 13. NOV 2020 • 14:50
Af:
mads-westermann
| ABONNENT
13. NOV 2020 • 14:50
Anklageskriftet i sagen om drabet på den 28-årige Philip Mbuji Johansen i en bålhytte i Nordskoven ved Rønne natten til den 23. juni i år er barsk læsning.

Det beskriver vold af usædvanlig grov og bestialsk karakter, som endte med at påføre den dræbte i alt 39 læsioner i hovedet og andre steder på kroppen. Blandt andet anden- og tredjegradsforbrændinger, hjerneskade, knuste testikler og overskæring af sener og knogler i begge hænder.

Ifølge anklageskriftet har de to bornholmske brødre på henholdsvis 23 og 26 år, som er tiltalt for drabet, mishandlet Philip Mbuji Johansen og påført ham svær smerte og bevidstløshed.

Det er blandt andet sket ved at vælte ham om på ryggen og sætte et knæ på hans hals, hvorved hans luftveje blev blokeret. En handling som politiet ifølge anklageskriftet tilskriver en væsentlig del af årsagen, men ikke den eneste årsag til, at Philip Mbuji Johansen afgik ved døden.

Trampet i hovedet

De to brødre har ifølge politiet også slået den dræbte flere gange på benene og i tindingen med en granrafte, slået ham i hovedet med en flaske, sparket og trampet ham i hovedet og på kroppen, med træsko, sparket ham og trampet ham i skridtet, også med træsko, ligesom de har slået ham på kroppen, benene og højre arm og hånd med brandvarme ildragere. De to tiltalte anklages desuden for at have stukket den dræbte i begge hænder, hvilket muligvis er sket med en kniv.

Udover den skade, der skete på Philip Mbuji Johansens lunger, da hans luftveje blev blokeret af et knæ på halsen, så opremser anklageskriftet også et veritabelt katalog af andre alvorlige kvæstelser, herunder blandt andet to brud på tungebenet, stiksår, kvæstninger af testikelvævet som medførte delvis knusning af den dræbtes testikler. Han blev desuden påført brud på højre og venstre lægben og venstre skinneben. Slagene i hovedet medførte desuden kvæstning af hjernebarken med begyndende hjerneskade til følge.

Ikke hadforbrydelse

I en pressemeddelelse, som Bornholms Politi udsendte tidligere fredag, fremgår det, at anklagemyndigheden ikke mener, at der er tale om en hadforbrydelse, sådan som der fra flere sider har været spekulationer om.

Spekulationer, der har være næret af, at den dræbte var af blandet dansk og afrikansk etnicitet, at den ældste af de to brødre offentligt har flirtet med racistiske grupperinger, og af at den dræbte fik et knæ mod halsen, sådan som det også var tilfældet, da afroamerikaneren George Floyd i maj måned blev dræbt af politiet i Minneapolis i staten Minnesota i USA.

Et drab, som udløste omfattende raceuroligheder og protester mod systemisk racisme i USA og resten af verden.

Når politiet ikke mener, der er tale om et drab med racistiske motiver, skyldes det ifølge pressemeddelelsen, at den dræbte og de to tiltalte brødre har været venner gennem en længere periode.

Kan idømmes fængsel på livstid

Ved retssagen mod de to tiltalte, som begynder ved Retten i Rønne den 30. november, er det seks nævninge, som sammen med tre juridiske dommere skal tage stilling til, om de to tiltalte brødre, burde have indset, at Philip Mbuji Johansen ville dø af den vold de udsatte ham for.

Hvis det er tilfældet, så kan de to brødre dømmes for manddrab, der har en straframme, som går fra fem års ubetinget fængsel til fængsel på livstid.

Finder dommerne og nævningene derimod ikke, at anklageren kan bevise, at brødrene havde til hensigt at slå Philip Mbuji Johansen ihjel, og at det var et uheld, at han døde, så kan brødrene i stedet – sådan som de også selv har erkendt overfor politiet – dømmes for vold med døden til følge. Det kan i givet fald udløse en straf på op til 10 års ubetinget fængsel, som hvis gerningsmanden tidligere er dømt for vold, kan forhøjes med op til yderligere fem år.