Alle andre end S og V vil genåbne kommunebudgettet

Alle andre end S og V vil genåbne kommunebudgettet
Spidskandidaterne på scenen lørdag eftermiddag i Aakirkeby-Hallerne. Foto: Jakob Marschner
| ABONNENT | 10. OKT 2021 • 17:22
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
10. OKT 2021 • 17:22

Næste års kommunebudget skal åbnes igen, og den kommende kommunalbestyrelse skal sætte et nyt budget sammen.

Det mener alle andre end Socialdemokratiet og Venstre, de to partier, der for fem uger siden gik sammen om et forlig om kommunebudgettet. Det viste debatten "Det første ord", der søndag eftermiddag satte punktum for vælgermessen Bornholmske Stemmer, som TV 2 Bornholm, Folkemødet og Bornholms Tidende arrangerede sammen.

– Budgettet skal genåbnes, så de partier, der ikke kom med i forliget, kan komme ind med nogle nye forslag. Det er helt tydeligt, at det gik alt for hurtigt, sagde kommunalkandidat Niels Ebbesen (R).

– Det var forkert, at ikke flere kom med, sagde spidskandidat Jacob Trøst (K).

– Konservative er parat til at investere mere i Bornholms børn og unge. Vi mener, at det er godt givet ud og en investering, der vil betale sig hjem. Det skal vi tro på, tilføjede han om børnene og de unge, den hidtil mest omdiskuterede del af forliget om kommunebudgettet.

– Ja, budgettet skal genåbnes, og så vil vi sende det til folkeafstemning blandt bornholmerne, om de ønsker et nyt rådhus, sagde Gitte Frigioni (NB).

– Budgetforliget var forkert. Det rummer ingen investeringer og lukker ned for initiativer for børn og unge, men tager alligevel 350 millioner kroner op af kommunekassen over tre år, sagde Leif Olsen (SF).

– Jeg vil gerne være med til at åbne budgettet igen, for det kan kun blive bedre, sagde Bjarne Hartung Kirkegaard (KD).

– Ja, budgettet skal absolut genåbnes, sagde Kirstine van Sabben (BL).

– Ja, det synes vi helt klart. Jo mere vi sætter os i små rum, desto mere taber vi alle sammen, sagde Caroline Meyer White (AL).

– Jeg forstår ikke, at man ikke brugte mere tid på at få et bredere forlig. Men det er jo også som om, at der kommer mere og mere samarbejde mellem de partier, der ikke er en del af forliget. Det skal vi have noget mere af, sagde Lærke Lina Skovbjerg (VP).

S og V: Det var nødvendigt

 

Socialdemokratiet og Venstre holdt fast i, at der var blevet gjort forsøg på også at få andre partier med i budgetforliget.

– Vi forsøgte at samle flere partier, men der var andre, der ikke ville byde ind på det, sagde spidskandidat Søren Schow (V), mens andre i panelet nærmest grinede.

– Vi gik alle partiernes ønsker igennem, og det var den gennemgang, der var udgangspunktet for det budgetforlig, som vi indgik, sagde borgmester Thomas Thors (S).

– Jeg kan komme i tvivl, om det er det samme budget, vi taler om alle sammen. Vi har investeret i børnene, og vi har investeret i kommunens medarbejdere. Men når vi har den økonomi, som vi har, kan vi ikke tillade os at bruge penge fra kommunens kasse på drift. Derfor skal vi have indtægtsgrundlaget i vejret, fortsatte Thors.

– Uden at gå sammen med Venstre havde vi ikke kunnet løse opgaven med at give kommunen et ansvarligt budget, tilføjede han.

Leif Olsen (SF) anfægtede, at der blev gjort forsøg på at få flere partuer end S og V med i forliget om budgettet.

– Der var nogle, der blev smidt ud. Jeg spurgte direkte, om der var noget at forhandle om, og da var svaret ne,j sagde han.