Thomas Thors retter skytset mod Enhedslisten

Thomas Thors retter skytset mod Enhedslisten
Thomas Thors fremhæver Enhedslistens budgetforslag som "helt uhåndterbart", da det ifølge borgmesterens beregninger med de nyeste forudsætninger vil resultere i et underskud på 60 millioner kroner i 2023. Foto: Berit Hvassum
POLITIK | BORNHOLM | ABONNENT | 11. OKT 2021 • 15:30
Jakob Nørmark
Journalist
POLITIK | BORNHOLM | ABONNENT
11. OKT 2021 • 15:30

Den socialdemokratiske borgmester fokuserer på de økonomiske konsekvenser af Enhedslistens forslag og Morten Riis' plan for at renovere kommunens administrationsbygninger, når han forholder sig til, hvad en genåbning af budgettet vil indebære.


"Hvad vil en genåbning af budgettet indebære?"

Mens Søren Schow er klar i spyttet, når man beder Venstre-spidsen om et svar, er det som at trykke på startknappen til oplæsning af en kronik, når man stiller samme spørgsmål til borgmester Thomas Thors (S):

– For det første er det sådan, at det budget, vi når frem til, ender med et underskud på ti millioner kroner. Anstødsstenen har været rådhusbyggeriet, og det er der afsat 15 millioner kroner til i 2022. Men den kæmpe udfordring for os bliver overslagsårene, siger Thomas Thors.

Med overslagsårene mener han 2023, 2024 og 2025, der inden torsdagens andenbehandling af budgetaftalen byder på voksende underskud på mellem 51 og 68 millioner kroner om året.

I økonomiudvalget, hvor Venstre og Socialdemokratiet er i undertal, fik viceborgmester Morten Riis i sidste uge flertal for en række ændringsforslag, som på torsdag vil blive fremlagt i byrådssalen. Thomas Thors fremhæver Enhedslistens budgetforslag som "helt uhåndterbart", da det ifølge borgmesterens beregninger vil resultere i et større driftsunderskud, når man kigger et par år frem.

– Disse underskud, som de andre partier vil forøge med alle deres velfærdstiltag, skal tages fra kassen, og kassen er altså ikke bundløs. Skal man være ansvarlig, er man nødt til at have en eller anden form for balance, siger Thomas Thors, der i samme åndedrag selv medgiver, at Venstre og Socialdemokratiet i 2022 tager penge op af kassen for at finansiere driften.

Men det ville gå meget værre med kassetrækkets størrelse med de andre partier ved roret, advarer Thomas Thors.

– Udvider man driften, som flere partier nu ønsker, i 2022, så bliver opgaven voldsomt besværlig i '23. Jeg argumenterer for, at vi skal forsøge at få større indtægter, og jeg argumenterer endnu en gang for, at vi skal have flere penge som særligt vanskeligt stillet kommune, fordi vi lever under nogle helt særlige vilkår herude i Østersøen. Og vi undersøger også, om vi kunne få nogle særlige lånemuligheder til det såkaldte rådhusbyggeri, siger borgmesteren.

Han slår fast, at der for socialdemokratiet ikke er tvivl om, at tiden er inde til at forbedre de administrative bygninger.

– Nu har vi investeret rundt i marken på Bornholm; til børneinstitutioner i Nexø og Aakirkeby, vi har afsat midler til at lave et nyt børnehus i Allinge, sørget for at der er ordentlige ventilationsforhold i skolerne – både til gavn for eleverne og deres indlæring, men også for at forbedre arbejdsmiljøet. Vi har gået område efter område igennem, på ældreområdet har for eksempel vi bygget en ny station til hjemmeplejen i Østermarie, som skal åbnes i oktober. Vi har investeret i andre dele af ældreområdet, og nu er turen altså kommet til vores administrative medarbejdere, som lever under arbejdsmiljøforhold, der ikke er i orden, siger Thomas Thors.

Han tilføjer, at spredningen af medarbejdere er "ledelsesmæssigt uhensigtsmæssig". Igen er det Enhedslistens forslag om at renovere Ullasvej, Thomas Thors vælger at gå i rette med.

– Enhedslisten misser pointen. De vil renovere en bygning, hvor der i forvejen er alt for mange medarbejdere. Et forslag, som er vedtaget i kommunalbestyrelsen, er, at vi i begyndelsen af 2022 skal have indrettet dele af Snorrebakken, så vi kan flytte 25 medarbejdere fra Ullasvej og 25 medarbejdere fra Tejn. På Tejn Rådhus bliver der herefter plads til hjemme- og sygeplejen. Og så har vi de næste tre år til at færdiggøre rådhusplanen, sådan vi får lavet en hensigtsmæssig struktur for vores administration og medarbejdere. Og det handler ikke kun om administrative medarbejdere, men også børn- og familiemedarbejdere, siger Thomas Thors og pointerer, at kommunen vil lave en tilbygning på Ullasvej for at skabe plads til denne personalegruppe og borgerne, der bruger de kommunale tilbud.

Anlægsopgaverne i rådhusplanen finansierer S og V primært med et kassetræk på sammenlagt 90 millioner kroner – fordelt ligeligt med 45 millioner kroner i 2023 og 2024.