Afstand er kommet for at blive

Afstand er kommet for at blive
Foto: Jacob Jepsen
HANDELSLIVET | RØNNE | ABONNENT | 11. SEP 2021 • 11:30
Jakob Nørmark
Journalist
HANDELSLIVET | RØNNE | ABONNENT
11. SEP 2021 • 11:30

Købmand har lige bestilt nye mærkater til gulvet, og i sportsbutikken bliver skærmen hængende.

Fra fredag 10. september betragtes covid-19 ikke længere som samfundkritisk sygdom, og langt de fleste af de tilbageværende coronarestriktioner bortfaldt ved midnatstid. Ingen steder i Danmark skal man længere fremvise coronapas, ligesom alle særregler om publikumsbegrænsninger nu er et overstået kapitel.

Pandemien har dog sat blivende spor i bybilledet. Papirerne med Sundhedsstyrelsens informationsmateriale er stadig klistret på de fleste butiksfacader i Rønne. Budskaber som "Bliv hjemme, hvis du har symptomer" eller vejledningen i "Gode råd, gode vaner" tegner til at være langtidsholdbare, og inde i butikkerne finder man stadig håndsprit, afstandsmarkører og plexiglasskærme, der separerer de ansatte fra deres kunder.

1. september blev kravene i detailhandlen fjernet, men de færreste steder er anbefalingerne glemt.

Bornholms Tidende spurgte fredag tre butiksledere, om de regner med nogensinde at vende tilbage til virkeligheden, vi kendte i 2019. Svarene tyder på, at pandemien midt i alle dens dårligdomme har givet os nogle nye vaner, der faktisk kan være bedre end de gamle.

 

Købmand Susanne Wridt, Meny

– Det forsvinder aldrig. Jeg stopper i hvert fald ikke – hverken med håndsprit eller afstandsmarkering.

– Folk er glade for ikke at blive kørt op i hælene på længere – eller åndet i nakken. Jeg har fået en masse positive tilkendegivelser. Faktisk har jeg lige bestilt nogle nye mærkater hjem til gulvet. Der er halvanden meter imellem hvert klistermærke.

– Der bliver brugt lidt mindre håndsprit end før, men de fleste bruger det. Vi skifter beholderen mange gange om dagen, og forbruget er nede på 90 procent af, hvad det var tidligere.

– Vi gør det også for personalets skyld, og jeg behøver ikke være politimand, for kunderne udviser selvjustits. Vi kunne egentlig godt pille alle skiltene ned, men jeg har dem stadig oppe, og jeg synes, det er meget sundt at blive mindet om anbefalingerne.

Boghandler Vivi Kjærsgaard, William Dams Boghandel

– Hos os beholder vi håndspritten i lang tid. Vi har stadig de røde klistermærker på gulvet og prøver virkelig at holde afstand. Mange kunder er stadig nervøse, og det skal man respektere. Og det giver også en ro for os, at der er mere luft – især oppe ved kassen.

– Folk er rigtig gode til at holde afstand og bruge håndsprit. Mange turister, især tyskere, bruger stadig mundbind. Det var mundbindet, som var dejligt at slippe for. Det var en festdag, og det er tydeligt at mærke, at vi siden da har haft mange flere i butikken. Jeg tager virkelig hatten af for vores sygeplejersker og andre, som skal gå med mundbind og visirer hver dag.

Butikschef Christian Schou, Sportmaster

– Vi bliver ved for at passe på hinanden. Kunderne har fat i ting og tager det med op til kassen, hvor vi rører ved det. Det gør ikke en skade at få mere sprit.

– Vi kan godt se, at forbruget af håndsprit er gået meget ned. Men når der kommer et krydstogtskib, ser vi tydeligt, at gæsterne derfra bruger mere håndsprit, og at mange har mundbind på.

– Vi har snakket lidt om skærmene og overvejet, om vi skal fjerne dem. Snart skal vi sælge vinterbeklædning, og der er ikke meget plads under skærmene. Indtil videre fortsætter vi, og hvis en kunde har nogle større sager, kommer de lige en tur omkring glasset her i den ene side.

Kommer I ikke til at savne en normal kontakt med jeres kunder, når I står bag plexiglas?

– Nu har det stået på så lang tid, at man er blevet vant til det. Men selvfølgelig er det ikke det samme. Vi har dog kontakten med kunderne rundt i butikken, og når vi laver løbetest og så videre. Skærmene kan også beskytte os mod at blive smittet med andre sygdomme. Vi tænker stadig på virussen, og ved den mindste snue er det af sted for at blive testet.