Ølene
Det store vådområde blev fredet som vildtreservat i 1942. Der er adgang forbudt til mosen, men fra de tre fugletårne kan man overskue området og fuglene. Fra parkeringspladsen fører en mindre sti gennem skoven til fugletårnet, hvorfra udsigten kan minde lidt om en smålandsk mose. Området er højtliggende, mens mosen er lavvandet med opsivende vand, der løber som en å til sit udløb på Sydvestbornholm efter 22 km. Øle Åen er øens længste å. Vandet i mosen er kalkholdigt, det viser de store bestande af den kraftige og kiselholdige plante hvas avneknippe. Mosen har mange ynglende grågæs og flere traner, der ofte både kan ses og høres. Der er ligeledes flere ynglende rørhøge og et par havørne, der ofte ses fra tårnet. Der er observeret flest fugle, når de raster under forårs og efterårstrækket.
Højlyngsstien langs Øle Åen
Fra parkeringspladsen går man over landevejen og følger pilen gennem skoven. Kort efter viser pilen mod venstre, man følger den gamle landevej et stykke, indtil pilen viser til højre. På et ældre skilt står der Øle Å-stien, derfra følges sporet gennem skoven langs den slyngende å. Nogle år udtørrer den om sommeren. Der kan i fugtige perioder anbefales godt fodtøj. Selvom der flere steder er broer over åen, er de fleste kun smalle brædder, hvilket kan forøge spændingen af urskov.
For nogle år siden gav Villum Fonden 5 millioner til restaurering af åens øvre dele. Da stedets mange nåletræer opfanger regnen, udtørrer åen hurtigere, og samtidig er grannåle dårlig føde for åens smådyr. Derfor skal grantræerne langs åen fældes eller gøres ældre. Det gøres med en afbarkning rundt om stammen, der vil skabe bedre levesteder for insekter. Langs stien vokser der mange birketræer, ofte med tøndersvampe. Ligeledes er der mange buske og små træer med sorte giftige bær. Det er tørstetræer, der i ældre tider blev anvendt som middel mod hård mave. Man brugte barken, der blev kaldt Frangula-bark.